Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birçok vilayetinde “Fakir yemeği” olarak bilinen nohut dürümü de artırımlardan nasibini aldı. Gaziantepli nohut dürümcü Bekir Usta, işyerinin camına, “3 TL’ye nohut istemeyin” lütfen yazısı astı.
Sözcü'den Ahmet Kaya'nın haberine nazaran, hem ucuz, hem de lezzetli olması nedeniyle Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş gibi kentlerde birkaç ay öncesine kadar 5-6 TL'ye satılan nohut dürümünün fiyatı, biraz daha lüks nohutçularda 12 TL, kenar semtlerde ise 7-8 liradan satılınca, beşerler “Yarım nohut” tarifesine geçti.
‘3 TL'ye nohut istemeyin lütfen'
Binevler Mahallesi'ndeki pide fırınının bir kısmında de nohut dürümü satan “Bekiro” lakaplı Bekir Usta, “İnsanlar alışmış evvelce olduğu üzere 3 TL'ye nohut dürümü almak istiyor. Halbuki, artık o denli bir sayı yok. Nohutun kilosu 7 liradan 17 TL'ye çıktı. Bir pide 2 TL. Herkese tek tek kederimi anlatmak yerine cama, ‘3 TL'ye nohut istemeyin lütfen' yazmak zorunda kaldım. Piyasada 12 TL'den satılan nohut dürümünü ben 7 – 8 TL'den satıyorum. Öğrencilere ise 1 TL indirim yapıyorum” dedi.
Dar gelirli vatandaşın yemeğiydi
Bölgeye mahsus bir damak tadıyla adeta yemek bölümü olan nohut dürümü, dar gelirli vatandaşların hem istediği vakit bulabildikleri, hem de ucuz olduğu için tercih ettikleri bir yiyecek olan nohut dürümü, nohutun kemik susuyla pişirilmesiyle yapılıyor.
Çok tüketildiği için nohut dürümüne gelen zam, toplumsal medyada gündem oldu. Nohut dürümüne de artık güç yetmediğini belirten vatandaşlar ise, “Artık nohut da yoksul yemeği olmaktan çıktı” diye yakındı.