iltasyazilim
FD Üye
kimya yiyecek sanayisinde kullanılan kimyasallar
kimya yiyecek sanayisinde kullanılan boyar maddeler
GIDA SANAYİİNDE KULLANILAN BOYAR MADDELER
E100 (ii): Turmerik : (Curcuma long), önemli bir baharat çeşidi ve badana maddesi olup yaklaşık 2000 yıldan beri kullanılmaktadır Güney ve güneydoğu Asya'ya özgü bir baharattır ve birçok yemeğin özellikle köri yemeğinin, yapımında kullanılmaktadır Köri yemeğinde sarı renk oluşmasının sebebi, turmerikten kaynaklanmaktadır Sarı renk pigmentleri, bitkinin kökünün öğütülmesiyle elde edilir
Renk pigmenti çoğunlukla kurkuminden oluşur ve gıdalarda Enumarası(E100i) kodu ile boya maddesi olarak kullanılır Çiğ turmerik tozunun kodu E100(ii)'dir
E100 (i): Kurkuminğal renk pancardan ve Yellowroot'un gövdesinden (Curcuma longa ve Curcuma domestic) izole edilir Turmerik çiğ ekstrakt iken kurkumin saf bileşiktir Köri tozundaki sarı rengi verir
E101 (i): Riboflavinoğal renk süt, yumurta, karaciğer ve sebzeler gibi çoğu yiyecek da mevcuttur Ticari olarak mayalardan hazırlanır böylece sentetik olarak üretilir Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda aşina bağlı etkisi yoktur
E102: Tartrazin : Tartrazine bir azo boyasıdır Salisilâtlara (aspirin, dut, meyveler) intoleransı olan ırk hariç saf tartrazinin bilinen emrindeki etkisi yoktur; bu sorundan dolayı, tartrazin intolerans semptonlarına zeka neden olur Benzoatlarla kombinasyonları (E210215) sonucunda tartrazin, çocuklarda ADHD sendromu (hiperaktivite) vakalarının büyük bir yüzdesini oluşturur Tartrazinin tüketimini takiben astım sözde belirtiler gözlenmiştir
E104: Kinolin sarısı : Sarı gıda renklendiricisi Suda çok çözünür Kaynağı sentetik olmayan azo boyası
E107: Sarı 2G : Azo boyası olduğundan beri , E107 alerjilere, hiperaktiviteye ve astıma yol açar Kullanımı sınırlandırılmıştır ve bu renklendirici yakın gelecekte yasaklanabilir
E110: Sunset yellow FCF : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ek olarak, histamini özgür bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir
E120: Karmin, Karminik asit, Kosinal : Doğal kırmızı gıda renklendiricisi, etli bitkilerin öbür türlerinde yaşamış Dactylopius coccus böceklerden ekstrakte edilir E120 (i) saf renklendiriciyken E120 (ii) ham ekstraktır Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında bağlı etkisi yoktur Bazı durumlarda hiperaktiviteyi arttırdığı rapor edilmiştir En çok tanıdık alerji kozmetikler kullanıldığında olan alerjidir
E122: Azorubin : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ilave olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir
E123: Amarant : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir Sıçanlarda ur ve yabani kadife çiçeği aralarında temas olduğu tespit edilmiştir , ama insanlarda denenmemiştir bununla birlikte, kullanımı bazı testlerle sınırlandırılmıştır ve ALIŞILAGELMIŞ'li 05 mgkg' indirilmiştir
E124: Ponso 4R : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir
E127: Eritrosin : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında bir takım emrindeki etkileri vardır Birkaç olayda hiperaktiviteyi yükselttiği rapor edilmiştir, mutajenlerle bağlantılı olma olasılığı vardır Eritrosin güneş ışığına duyarlılığı ile insanlarda ışığa duyarlılığın yükselmesine niçin olur Eritrosinin yüksek konsantrasyonları iyot metabolizmasıyla zarar verir
E128: Kırmızı 2G : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlara karşı intolerans oluşturmaktadır Buna ilave olarak, histamini özgür bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir bununla birlikte , Kırmızı 2G anemiyi beraberinde getirebilir ve mutajenik olabilir sonuç olarak, kullanımı fazla sınırlıdır ve ALIŞILAGELMIŞ'li düşüktür
E129: Alura Kırmızısı : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir Karışımlardaki bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; böylece kullanımı birkaç ürünle sınırlıdır Dağılma ürünlerinden biri yüksek konsantrasyonlarda bulunduğu vakit hayvanlarda mesane kanserine sebep olur
E131: Patent Mavi V : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında ara sıra emrindeki etkileri görülür Seyrek olarak alerjik reaksiyonlar tanımlanmıştır, bunlar renklendiricinin (cisim) proteinlere bağlanması yüzündendir Histaminin hür bırakılmasından sorumludur
E140: Klorofil : Yeşil, suda çözünen gıda renklendiricisi Aşina tabi etkisi yoktur Tüm bitkilerde ve alglerde mevcut olan doğal yeşil renk Ticari olarak ısırgan, çim ve yoncadan ekstrakte edilir
E141: Klorofil Bakır Kompleksleri : Aşina bağlı etkisi yoktur E141 ısıltıldığı süre bakır özgür kalır; bununla beraber, bakırın bu bileşik içindeki bakır konsantrasyonu toksik seviyelere ulaşmaz
E142: Parlak yeşil BS : Aşina birkaç yan etkisi vardır Bazı durumlarda alerji ve anemi rapor edilmiştir
E150 Karamel: Kahverenginden siyaha renklendiriciler Suda çözünür ve spesifiktir, ara sıra acı tadı vardır E150c ve E150d için cisim ağırlığı üzerinden 200 mgkg iken E150a veveya E150b için SIRADAN yoktur E150c ve E150d'nın kullanılmasıyla emrindeki etkileri belirlenmiştir, artı miktarlarda yenilmesinden sonra bağırsaklarda problemler meydana gelebilir Karışımlarının kompleks çeşitleri yüzünden toksikoloji testlerinde hala incelenmektedir
E151: Parlak siyah BN : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ilave olarak, histamini özgürlük bırakır, ve astım semptomlarını yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye zeka yol açabilir Bağırsaklarda, bakteriler kadar zararlı bileşenlere dönüştürülebilir, böylece OLAĞAN'li fazla düşük ve kullanımı sınırlıdır
E153: Nebati karbon : Doğal element, sebzelerin yanması ile üretilir Kullanılan konsantrasyonlarda aşina yan etkisi yoktur
E154 Kahverengi FK : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ilave olarak, histamini hür bırakır, ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye deha yol açabilir Karışımlardaki bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; bu nedenle kullanımı birkaç ürünle sınırlıdır
E160a: Karotenler : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda tanıdık tabi etkisi yokturyüksek konsantrasyonları deride sararmayla sonuçlanır Karoten A vitamini kaynağı olduğundan (2 kısım karoten 1 kısım vitamin A'ya eşittir), yüksek konsantrasyonları vitamin A toksititesi belirtilerine yol açar Doğal renk farklı alanlara yönlendirilmiş bitkilerden izole edilir; bununla beraber, ticari olarak havuçtan elde edilir E160a (i) sentetik olarak üretilir Karotenler, kimyasal olarak benzer seriler taşıyan izomerlerden oluşur Hakiki yapısı bitki türleri arasında farklılık gösterir Suda çözünen, ekstraksiyonda kullanılan çözücüye ast olarak sarıdan turuncuya kadar renkleri bulunan yiyecek renklendiricisidir
E160b: Annatto, Biksin, Norbiksin : Annatto allerjilere ve egzamaya neden olabilir Karışımın içerisindeki maddelerden hangisinin tabi etkiye neden olduğu her zaman bilinememektedir
E160e: ßApo8'karotenal : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda aşina bağlı etkisi yoktur Yüksek konsantrasyonları cilt renginin sararmasıyla sonuçlanabilir A vitamini kaynağı olarak E160e, yüksek konsantrasyonlarında vitamin A toksikasyonu belirtilerine neden olabilirYalnız yağda çözülebilen, koyu kırmısı gıda boyasıdır
E161a Flavoksantin : Sarı gıda boyası Suda bir miktar çözülür Tabi etkisi bilinmemektedir Nadiren kullanılır Yalnız şekerlemede kullanılır
E161b Lutein: Arada Bir kullanılır Yalnız çorbalarda ve alkollü içeceklerde kullanılır Ast etkisi bilinmemektedir
E161c Kriptoksantin : Tabi etkisi bilinmemektedir Bir tedarik vitamin A aktivitesine sahiptir Arada Bir kullanılır Yalnız şekerlemede kullanılır
E161g Kantaksantin : Geniş ölçüde kullanılır , bununla birlikte bronzlaşma hapında da kullanılır Bitkilerde ve kuşlarda yer alan doğal renklendiricidir Ticari olarak mantarlardan veya filamingo tüyünden hazırlanır aynı zamanda, temelde karotenden sentetik olarak üretilir Gıdalarda kullanıldığında yan etkisi görülmemiştir Bronzlaşma hapında kullanıldığında göz problemleri yaygın ast etkisidir
E163 Antosiyan(in)ler : Antosiyaninler ve antosyanidinler doğal renklendiricilerin geniş bir grubudur Bu renklendirici meyvelerde, çiçeklerde, dutlarda, antosiyaninler ve antosyanidinlerin kombinasyonlarını içerir Antosiyaninler her zaman karbonhidrat molekülü içerir, bunun yanına antosyanidinler de bu moleküllerden fazla eksik bulunur Kişisel bileşenler farklı türlerden ekstrakte edilir E163(i)(iii) karışımdır Geniş ölçüde kullanılır , ama ara sıra renk kararsızdır Sıcaklık, ışık ve pH rengi etkileyebilir Alt etkisi bilinmemektedir
E170 Kalsiyum karbonat : Bağlı etkisi bilinmemektedir Doğal metal Geniş ölçüde kullanılır
E171 Titanyum dioksit : Yüzey kaplamak için beyaz renk; üründe katmanları parçalamak için kullanılır; diş macununda ağartma olarak kullanılır Yan etkisi bilinmemektedir
E172 Demir oksitler : Tabi etkisi bilinmemektedir Doğal mineraller, lakin ticari olarak demir tozundan yapılır Sadece yüzey kaplamak için kullanılır
181 Tanenler : İçecekler ve şekerlemelerde kullanılır katkı olarak (çok sınırlı kullanılır) alt etkisi bilinmemektedir Yüksek konsantrasyonları mide problemlerine yada arterlerde daralmaya neden olabilir Sarıbeyaz renkte, fakat temel olarak tat için kullanılır; örneğin, tereyağı yada fındık lezzetinde *
kimya yiyecek sanayisinde kullanılan boyar maddeler
GIDA SANAYİİNDE KULLANILAN BOYAR MADDELER
E100 (ii): Turmerik : (Curcuma long), önemli bir baharat çeşidi ve badana maddesi olup yaklaşık 2000 yıldan beri kullanılmaktadır Güney ve güneydoğu Asya'ya özgü bir baharattır ve birçok yemeğin özellikle köri yemeğinin, yapımında kullanılmaktadır Köri yemeğinde sarı renk oluşmasının sebebi, turmerikten kaynaklanmaktadır Sarı renk pigmentleri, bitkinin kökünün öğütülmesiyle elde edilir
Renk pigmenti çoğunlukla kurkuminden oluşur ve gıdalarda Enumarası(E100i) kodu ile boya maddesi olarak kullanılır Çiğ turmerik tozunun kodu E100(ii)'dir
E100 (i): Kurkuminğal renk pancardan ve Yellowroot'un gövdesinden (Curcuma longa ve Curcuma domestic) izole edilir Turmerik çiğ ekstrakt iken kurkumin saf bileşiktir Köri tozundaki sarı rengi verir
E101 (i): Riboflavinoğal renk süt, yumurta, karaciğer ve sebzeler gibi çoğu yiyecek da mevcuttur Ticari olarak mayalardan hazırlanır böylece sentetik olarak üretilir Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda aşina bağlı etkisi yoktur
E102: Tartrazin : Tartrazine bir azo boyasıdır Salisilâtlara (aspirin, dut, meyveler) intoleransı olan ırk hariç saf tartrazinin bilinen emrindeki etkisi yoktur; bu sorundan dolayı, tartrazin intolerans semptonlarına zeka neden olur Benzoatlarla kombinasyonları (E210215) sonucunda tartrazin, çocuklarda ADHD sendromu (hiperaktivite) vakalarının büyük bir yüzdesini oluşturur Tartrazinin tüketimini takiben astım sözde belirtiler gözlenmiştir
E104: Kinolin sarısı : Sarı gıda renklendiricisi Suda çok çözünür Kaynağı sentetik olmayan azo boyası
E107: Sarı 2G : Azo boyası olduğundan beri , E107 alerjilere, hiperaktiviteye ve astıma yol açar Kullanımı sınırlandırılmıştır ve bu renklendirici yakın gelecekte yasaklanabilir
E110: Sunset yellow FCF : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ek olarak, histamini özgür bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir
E120: Karmin, Karminik asit, Kosinal : Doğal kırmızı gıda renklendiricisi, etli bitkilerin öbür türlerinde yaşamış Dactylopius coccus böceklerden ekstrakte edilir E120 (i) saf renklendiriciyken E120 (ii) ham ekstraktır Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında bağlı etkisi yoktur Bazı durumlarda hiperaktiviteyi arttırdığı rapor edilmiştir En çok tanıdık alerji kozmetikler kullanıldığında olan alerjidir
E122: Azorubin : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ilave olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir
E123: Amarant : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir Sıçanlarda ur ve yabani kadife çiçeği aralarında temas olduğu tespit edilmiştir , ama insanlarda denenmemiştir bununla birlikte, kullanımı bazı testlerle sınırlandırılmıştır ve ALIŞILAGELMIŞ'li 05 mgkg' indirilmiştir
E124: Ponso 4R : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir
E127: Eritrosin : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında bir takım emrindeki etkileri vardır Birkaç olayda hiperaktiviteyi yükselttiği rapor edilmiştir, mutajenlerle bağlantılı olma olasılığı vardır Eritrosin güneş ışığına duyarlılığı ile insanlarda ışığa duyarlılığın yükselmesine niçin olur Eritrosinin yüksek konsantrasyonları iyot metabolizmasıyla zarar verir
E128: Kırmızı 2G : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlara karşı intolerans oluşturmaktadır Buna ilave olarak, histamini özgür bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir bununla birlikte , Kırmızı 2G anemiyi beraberinde getirebilir ve mutajenik olabilir sonuç olarak, kullanımı fazla sınırlıdır ve ALIŞILAGELMIŞ'li düşüktür
E129: Alura Kırmızısı : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ek olarak, histamini serbest bırakır ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye dahi yol açabilir Karışımlardaki bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; böylece kullanımı birkaç ürünle sınırlıdır Dağılma ürünlerinden biri yüksek konsantrasyonlarda bulunduğu vakit hayvanlarda mesane kanserine sebep olur
E131: Patent Mavi V : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarında ara sıra emrindeki etkileri görülür Seyrek olarak alerjik reaksiyonlar tanımlanmıştır, bunlar renklendiricinin (cisim) proteinlere bağlanması yüzündendir Histaminin hür bırakılmasından sorumludur
E140: Klorofil : Yeşil, suda çözünen gıda renklendiricisi Aşina tabi etkisi yoktur Tüm bitkilerde ve alglerde mevcut olan doğal yeşil renk Ticari olarak ısırgan, çim ve yoncadan ekstrakte edilir
E141: Klorofil Bakır Kompleksleri : Aşina bağlı etkisi yoktur E141 ısıltıldığı süre bakır özgür kalır; bununla beraber, bakırın bu bileşik içindeki bakır konsantrasyonu toksik seviyelere ulaşmaz
E142: Parlak yeşil BS : Aşina birkaç yan etkisi vardır Bazı durumlarda alerji ve anemi rapor edilmiştir
E150 Karamel: Kahverenginden siyaha renklendiriciler Suda çözünür ve spesifiktir, ara sıra acı tadı vardır E150c ve E150d için cisim ağırlığı üzerinden 200 mgkg iken E150a veveya E150b için SIRADAN yoktur E150c ve E150d'nın kullanılmasıyla emrindeki etkileri belirlenmiştir, artı miktarlarda yenilmesinden sonra bağırsaklarda problemler meydana gelebilir Karışımlarının kompleks çeşitleri yüzünden toksikoloji testlerinde hala incelenmektedir
E151: Parlak siyah BN : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ilave olarak, histamini özgürlük bırakır, ve astım semptomlarını yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye zeka yol açabilir Bağırsaklarda, bakteriler kadar zararlı bileşenlere dönüştürülebilir, böylece OLAĞAN'li fazla düşük ve kullanımı sınırlıdır
E153: Nebati karbon : Doğal element, sebzelerin yanması ile üretilir Kullanılan konsantrasyonlarda aşina yan etkisi yoktur
E154 Kahverengi FK : Azo boyası olduğundan beri, insanlarda salisilatlar intolerans oluşturmaktadır Buna ilave olarak, histamini hür bırakır, ve astım belirtilerini yoğunlaştırır Benzoatlarla kombinasyonlar halinde, çoçuklarda hiperaktiviteye deha yol açabilir Karışımlardaki bileşiklerin bazıları mutajenik olabilir; bu nedenle kullanımı birkaç ürünle sınırlıdır
E160a: Karotenler : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda tanıdık tabi etkisi yokturyüksek konsantrasyonları deride sararmayla sonuçlanır Karoten A vitamini kaynağı olduğundan (2 kısım karoten 1 kısım vitamin A'ya eşittir), yüksek konsantrasyonları vitamin A toksititesi belirtilerine yol açar Doğal renk farklı alanlara yönlendirilmiş bitkilerden izole edilir; bununla beraber, ticari olarak havuçtan elde edilir E160a (i) sentetik olarak üretilir Karotenler, kimyasal olarak benzer seriler taşıyan izomerlerden oluşur Hakiki yapısı bitki türleri arasında farklılık gösterir Suda çözünen, ekstraksiyonda kullanılan çözücüye ast olarak sarıdan turuncuya kadar renkleri bulunan yiyecek renklendiricisidir
E160b: Annatto, Biksin, Norbiksin : Annatto allerjilere ve egzamaya neden olabilir Karışımın içerisindeki maddelerden hangisinin tabi etkiye neden olduğu her zaman bilinememektedir
E160e: ßApo8'karotenal : Gıdalarda kullanılan konsantrasyonlarda aşina bağlı etkisi yoktur Yüksek konsantrasyonları cilt renginin sararmasıyla sonuçlanabilir A vitamini kaynağı olarak E160e, yüksek konsantrasyonlarında vitamin A toksikasyonu belirtilerine neden olabilirYalnız yağda çözülebilen, koyu kırmısı gıda boyasıdır
E161a Flavoksantin : Sarı gıda boyası Suda bir miktar çözülür Tabi etkisi bilinmemektedir Nadiren kullanılır Yalnız şekerlemede kullanılır
E161b Lutein: Arada Bir kullanılır Yalnız çorbalarda ve alkollü içeceklerde kullanılır Ast etkisi bilinmemektedir
E161c Kriptoksantin : Tabi etkisi bilinmemektedir Bir tedarik vitamin A aktivitesine sahiptir Arada Bir kullanılır Yalnız şekerlemede kullanılır
E161g Kantaksantin : Geniş ölçüde kullanılır , bununla birlikte bronzlaşma hapında da kullanılır Bitkilerde ve kuşlarda yer alan doğal renklendiricidir Ticari olarak mantarlardan veya filamingo tüyünden hazırlanır aynı zamanda, temelde karotenden sentetik olarak üretilir Gıdalarda kullanıldığında yan etkisi görülmemiştir Bronzlaşma hapında kullanıldığında göz problemleri yaygın ast etkisidir
E163 Antosiyan(in)ler : Antosiyaninler ve antosyanidinler doğal renklendiricilerin geniş bir grubudur Bu renklendirici meyvelerde, çiçeklerde, dutlarda, antosiyaninler ve antosyanidinlerin kombinasyonlarını içerir Antosiyaninler her zaman karbonhidrat molekülü içerir, bunun yanına antosyanidinler de bu moleküllerden fazla eksik bulunur Kişisel bileşenler farklı türlerden ekstrakte edilir E163(i)(iii) karışımdır Geniş ölçüde kullanılır , ama ara sıra renk kararsızdır Sıcaklık, ışık ve pH rengi etkileyebilir Alt etkisi bilinmemektedir
E170 Kalsiyum karbonat : Bağlı etkisi bilinmemektedir Doğal metal Geniş ölçüde kullanılır
E171 Titanyum dioksit : Yüzey kaplamak için beyaz renk; üründe katmanları parçalamak için kullanılır; diş macununda ağartma olarak kullanılır Yan etkisi bilinmemektedir
E172 Demir oksitler : Tabi etkisi bilinmemektedir Doğal mineraller, lakin ticari olarak demir tozundan yapılır Sadece yüzey kaplamak için kullanılır
181 Tanenler : İçecekler ve şekerlemelerde kullanılır katkı olarak (çok sınırlı kullanılır) alt etkisi bilinmemektedir Yüksek konsantrasyonları mide problemlerine yada arterlerde daralmaya neden olabilir Sarıbeyaz renkte, fakat temel olarak tat için kullanılır; örneğin, tereyağı yada fındık lezzetinde *