Mevsiminde olmadığı halde tezgahlarda yerini alan meyve sebzeler kimyasal işleme maruz kalabiliyor. Besinleri diri tutmak için birçok işlem yapılmaktadır. Günlük hayatta mutlaka tüketmemiz gereken besinlerin bazı işlemlere maruz kalıp kalmadığını anlamak için birkaç püf nokta bulunmakta. İşte detaylar...
Bütün meyve ve sebzeleri sağlığımızı iyi geldiği için tüketmemiz gerekiyor. Tezgahlarda yerini alan meyve ve sebzelerin uzun süre dayanması ve çürümemesi için bu besinlere bazı kimyasal işlemler uygulanmakta. Kullanılan çeşitli maddeler meyve ve sebzelerde bazı şekillerde belli oluyor. Besinlerde kimyasal işlemlere maruz kalanları anlamak için birkaç püf noktası bulunmakta. İşte detaylar:
PATATES
Patatesin içinde kararmalar olması ve küçük küçük yumruların olması çok fazla kimyasal işleme maruz kaldığını gösteriyor olabilir.
DOMATES
Çok fazla tüketilen domatesin kimyasal ilaca maruz kalıp kalmadığını anlamak çok kolay. Normal şartlarda domates sadece yazın tüketilmesi gerekir. Kış aylarında tüketilen domates sağlık açısından zararlı olabilir. Domatesin kabuğunu yapay ve bariz bir şekilde beyaz çizgilerin olduğunu görüyorsanız bu domatesin içinde nitrik asit bulunmakta.
SALATALIK
Salatalıkta domates gibi sadece mevsiminde tüketilmesi gereken besinlerden. Salatalığın içinde çekirdek bulunmuyorsa ve yumuşaksa buda tüketilmesi açısından büyük risk taşımakta.
BALKABAĞI
Normalde kış mevsiminde tüketilen sofraların baş tacı olan bal kabağı da kimyasal ilaca maruz kalabiliyor. Eğer kabağın dış kısmı pürüzsüz bir şekildeyse ilaca maruz kalmamış olduğu bilinmektedir. Kabağın dışı eğer lif görünümüne benzer yamuk çizgileri ya da siyah benekleri varsa kabak kimyasal ilaca maruz kalmış olabilir.