Son vakitlerde lif oranının yüksek olması sebebiyle diyet programlarında sıkça kullanılan kinoanın birçok yararı bulunuyor. 7 bin yıllık geçmişe sahip Latin Amerika kökenli besinlerden biri olan kinoa nasıl pişirilir ve tanımlara nasıl eklenir sorusunun karşılığını bugünkü yazımızda açıklıyoruz.
Kinoa ile yapılan lezzetler son yıllarda ülkemizde de tanınan bir hale geldi. Makarna ve pirincin ikamesi olarak görülen kinoa, omletten salataya, dolma içlerinden çorbalara, hamur işlerine kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitki. Tahıllara misal istikametleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar üzere bitkilere daha yakındır. Kinoa, Keçuva lisanındaki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. 120'den fazla farklı çeşidi olan kinoa çok çeşitli renklerde ortaya çıkabilse de, en yaygın renkleri; beyaz (fildişi yahut sarı kinoa olarak da bilinir), kırmızı ve siyahtır. Kırmızı kinoa pişirildikten sonra biçimini koruduğu için soğuk salatalarda tanımlarda tercih edilirken siyah kinoa ise pişirildiğinde siyah rengini korur.
- Lif oranının yüksek olmasından ötürü sindirimi kolaylaştıran kinoa zayıflamaya yardımcı olur.
- Diyabet hastalarına tavsiye edilen kinoa birebir vakitte kan şekerini düşürür.
- İçeriğinde bulunan harika oksit dismutaz sayesinde cildin yaşlanmasını geciktirir, dokuları yeniler.
- Yüksek ölçüde mineral, vitamin ve lif içeren kinoa bağışıklığı kuvvetlendirerek hastalıklara karşı korur.
- Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik gelişimi için de tesirlidir.
- Anemi hastalarının beslenme rutinlerine eklemesi önerilir.
KİNOA NASIL PİŞİRİLİR?
Kinoayı pişirmeden ve haşlamadan evvel soğuk suyla, kesinlikle düzgünce yıkayın. Kinoayı yıkayarak kabuklarındaki acı tadı yok edeceksiniz. Şayet yıkamazsanız tüketirken acı ve buruk bir tatla karşılaşabilirsiniz.Yaklaşık 1 bardak kinoa, 2 bardak suda haşlanmalıdır. Kinoa ölçüsünü belirlemeden evvel bilinmesi gereken en kıymetli nokta, pişen bakliyatın çiğ haline oranla üç kat daha büyük olmasıdır. Özetle 1 su bardağı kinoa, piştikten sonra üç su bardağı olacaktır.
Kinoayı haşlamaya başlamadan evvel kâfi ölçüde suyu kaynatın. Suyu kaynadıktan sonra tekrar kâfi ölçüdeki kinoayı sıcak suya atın. Ama bundan evvel suyun içine bir ölçü tuz ek etmelisiniz. Kinoayı ekledikten sonra suyun yine kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan yemeğin altını kısın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 15 dakika sonra kinoa haşlanmış ve pişmiş olacaktır.
KİONALI 2 TANIM ÖNERİSİ
KİNOA KISIR TANIMI:
MATERYALLER
1 su bardağı kinoa
2 su bardağı su
4-5 taze soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
1-2 yeşil biber
1 kırmızı biber
1 domates
Zeytinyağı
Limon suyu
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Kimyon
YAPILIŞI
Kinoayı bir kap içine koyup, üzerini su ile kaplayın. 20 dakika kadar o halde bırakın. Akabinde en azından 3-4 kez yıkayın.
Uygunca yıkadığınız kinoaları, kaynamış su içine atarak, suyunu çekene kadar pişirin. Oda sıcaklığına gelince, cam bir kaseye koyup, buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Bu halde pişirdiğiniz kinoalara salçaları ekleyip güzelce karıştırın. Akabinde biber, domates ve maydanozu da ekleyip karıştırın.
BRÜKSEL LAHANALI KİNOA SALATASI
MATERYALLER
500 gr brüksel lahanası
2 Su Bardağı kinoa
1 Su Bardağı kuru kızılcık
2/3 Su Bardağı ceviz
1/4 Su Bardağı portakal suyu
1/4 Su Bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI
Bürüksel lahanalarını ince ince doğrayın. Kinoları güzelce yıkayıp, haşlayın.
Ceviz ve kızılcıkları minik minik doğrayın. Daha sonra bir kapta portakal suyu, zeytinyağı, sirke ve baharatları karıştırın.
Bütün materyalleri bir ortaya getirip sosunu döküp servis edin.
Afiyet olsun...