Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kiraz aspirinden daha faydalı

Kiraz aspirinden daha faydalı
0
67

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
85
Puan
48
F-D Coin
0
Kiraz aspirinden daha faydalı Verdana, Arial, Helvetica, sansserifKirazın yalnızca meyve olarak yok kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprak ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları ile çok yönlü bir bitki olduğu belirtildi Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi değil ettiğini, menopoz döneminde yardımsever olduğunu söyledi Gülgiller ailesinden olup latince ismi 'Cerasus avium' olan kirazın anavatanı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya olarak biliniyor Kirazın ismini Giresun kentinden aldığı ayrıca belirtiliyor Kirazın dünyaya hangi topraklardan yayıldığı konusunda ise öbür görüşler bulunuyor Bir Takım araştırmacılar kirazın MÖ 64 yılında Yunanistan'a, oradan da Avrupa'ya yayıldığını, bazıları MÖ 71 yılında Romalı komutan 'Lucullus' göre Roma'ya götürüldüğünü ve oradan da dünyaya dağıldığını bildiriyor Uzmanlar, kirazın sadece meyve olarak değil, kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprakları ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları da kullanılabilen çok yönlü bir bitki olduğuna dikkat çekiyor En iyi pipoların kiraz ağacı kökünden, en nitelikli mobilya ve dağıtılmış araçların kiraz kerestesinden yapıldığı biliniyor Kiraz zamkı ise şapka ve kumaş endüstrisinde ve tıbbi amaçla kullanılıyor Ağaç kabuğu, yaprakları, çiçekleri, meyve sapı ve çekirdekleri çare amaçlı kullanılıyor Meyveleri taze veya kurutulmuş olarak tüketilebilen kiraz, keza reçel, yemek yemek, konserve ya da dondurulmuş yiyecek olarak değerlendirilebiliyor KİRAZ BÖBREK DOSTU İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz vücudu zehirli maddelerden temizliyor Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor Keza yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, hem safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu biliniyor Vücuttaki pozitif suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya muavin oluyor Kirazın keza peklik giderici özelliği bulunuyor Özellikle bayat yemeklerle pastırma, sucuk gibi gıdaların zararlarını önleyen kiraz, aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini, yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlıyor Kiraz suyunun yüz ve boyun kısımlarına sürülmesinin deride kırışıklıkları önlediği ve giderdiği belirtiliyor Karaciğerin dostu olan kiraz, hastalıklar, artı hap tüketimi ve zehirlenmeler sonucu zorlanan karaciğerin yükünü hafifleterek iyileşmesine takviye ediyor Karaciğer zamanla normale dönüyor ve safra salgısı artıyor Böylece sindirim gücünü artırıyor Kirazda yer alan 'levüloz' adlı şeker basit sindirilebildiği için şeker hastaları hiçbir tehlike oluşmadan kiraz yiyebiliyor Ayrıca içerdiği madensel madde ve vitaminler sebebiyle hastalıklara karşısında dayanıklılığı artırıyor Yapısındaki bol fosforuyla sinirleri kuvvetlendirerek sakinlik sağlıyor A vitamini kaynağı karoten taşıyan kiraz, bununla birlikte gözlerin dostu KİRAZIN MEYVESİ DEK AĞACI DA ŞİFA KAYNAĞI Ağaç kabukları yüksek ateşe ve pekliğe iyi geliyor, yaprakları müshil olarak, çiçekleriyse göğsü yumuşatıcı olarak kullanılıyor Kirazı bağırsakları cılız ve yüksek tansiyon sorunu olanların tedbirli tüketmeleri gerekiyor Sapları, idrar söktürücü olduğu gibi bronşite karşısında kullanılıyor Gölgede iyice kurutulan sapla hazırlanan şurup ya da demlemelerle iyileşme sağlanabiliyor Saplar gerekirse kıyılarak bir gün süreyle su içinde ıslanmaya ve yumuşamaya bırakılıyor Bir litre su içine bir minik avuç sap konularak hazırlanacak demlemeden günde 34 fincan içiliyor Bu demleme günde iki defa el ve etap banyosu şeklinde de kullanılabiliyor veya hazırlanan kiraz sapı demlemesi taze veya kurutulmuş kiraz üzerine boşaltılarak yarım saat bekletildikten daha sonra süzülerek aynı dozda içilebiliyor Sapları ayrık ve mısır püskülü ile kaynatılarak demlendiğinde but ve karın şişliği; arpa ile kaynatılarak elde edilen demlemeyse idrar söktürücü olarak kullanılıyor Dövülmüş çekirdeğinin kaynatılmış suyu idrar zoru sorununa tezgâhtar oluyor Ayrıca çekirdekleri ısıtıldıktan daha sonra bir beze sarılarak karın bölgesinde ağrıların giderilmesi için kullanılıyor KİRAZ ASPİRİNDEN DAHA FAYDALI Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ProfDr Turan Karadeniz, kirazın stresi yok ettiğini, menopoz döneminde yararlı olduğunu söyledi Kirazın hem damar sertliği ve mafsal kireçlenmesine da yardımcı olduğuna uyarı çeken Karadeniz, şöyle konuştu: Menopoz döneminde yararlı olmaktadır Kiraz meyvesi ağrıların dindirilmesinde aspirinden daha artı etkili oluyor Araştırıcılar bu etkiyi kirazda yer alan 'antosiyanin' isimli kimyasalın yaptığını bildirmektedir Kirazda 1225 miligram aralarında antosiyanin bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha pozitif olduğu bildirilmektedir Araştırıcılara tarafından, günde 20 kiraz yemek yemek bir aspirin almakla eşdeğer görülüyor Ayrıca kirazda yer alan antosiyanin maddesi E ve C vitaminlerine benzer antioksidan tesir yapmaktadır KİRAZ ALIRKEN UYARI EDİLECEK HUSUSLAR Uzmanlar, kiraz alırken temiz, aydınlık ve hasarsız olmasına dikkat edilmesini istiyor Uzmanlar, kiraz konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor: Rengi koyu olanlar tekrar tekrar daha tatlıdır Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve her zaman yemeden önce yıkayın Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 12 saat bekletirseniz tadı daha nefis olacaktır Taze kirazların 24 gün içinde tüketilmesi gerekir Kirazı hem derin dondurucuda saklayabilirsiniz Bunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir  
 
858,477Konular
981,280Mesajlar
29,557Kullanıcılar
efwistonSon üye
Üst Alt