

İçerdiği besin öğeleri nelerdir?
C vitamini, potasyum, kuersetin, antosiyanin, elajik asit
- Kiraz vücudun bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan antosiyanin üzere flavonoidler bakımından güçlü olan bir meyvedir. Birebir devirde C vitamini içeriği ile virüslere ve bakterilere karşı savaşarak bağışıklık sistemini destekler.
- Araştırmacıların yaptıkları inceleme sonucu 20 kiraz bir asprin olmakla eşdeğer olup; içinde bulunan antosiyanin hususu E ve C vitaminler de emsal antioksidan tesir yapmaktadır. Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 mg arası antosiyanin hususu bulunduğu için bu unsurun ağrı kesici tesirinin aspirinden on kat ziyade olduğu tespit edilmiştir.
- Eklem ağrılarını rahatlatmayı ve göz hastalıklarına karşı müdafaayı sağlayan güçlü bir iltihap önleyici husus olan kuersetin içerir.
- Kiraz anti kanserojen özelliği olan bitki kökenli kimyasal elajik asit bakımından güçlü bir meyvedir.
- İçerdeği güçlü mineraller ile vücudun su istikrarını düzenler. Kabızlığı giderir. Kolestrol ve kan şekerini düşürür ve damar sertliğinin tedavisinde de tesirli bir besindir.
- İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz vücudun zehirli hususlardan temizlenmesini sağlar. Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesinin önlenmesinde tesirlidir.
- Meyvesi taze yahut kurutulmuş olarak tüketilebilen kiraz, başkaca reçel, hoşaf, yemek, konserve ya da dondurulmuş azık olarak kıymetlendirilebilir.
- Yıkamadan evvel plastik bir kaba koyup, buzdolabında saklanıp ve tüketmeden evvel yıkanması gerekir.
- Rengi koyu olan kiraz her vakit daha tatlıdır. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletildiğinde tadı daha lezzetli olacaktır. Taze kirazların 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir.
- 6 adet kiraz ile 2 adet tam ceviz kuşluk yahut ikindi ara öğününde, 12 adet kiraz ve 1 su bardağı yarım yağlı süt/ probiyotik yoğurt gece ara öğününde tüketilebilecek besin bedeli yüksek ve zayıflamaya yardımcı alternatifler olabilir.