iltasyazilim
FD Üye
Kireçte Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
*1 kg bal kabağı temizlenmiş (açık renkli kabak en uygunu)
*1 kg şeker
*1 litre su
*1 çubuk tarçın
*2 karanfil
*Yarım limon
*200 gram sönmemiş kireç
*2 litre su
Üzeri için;
*Tahin, ceviz, hindistan cevizi vs
Kireçte Kabak Tatlısı Tarifi Yapılışı Yapılışına geçmeden önce bir kaç ipucu Dışı çıtır içi yumuşak ve şeffaf parlak bir tatlı için seçeceğiniz kabağın en açık renkli cinsten olması gerekiyor ben koyu renkli kabakla yaptığım için o şeffaflığı elde edemedim ama ona rağmen hiç de fena olmadı İkincisi dilimlerinizi ince yaparsanız pişme süresi azalır ve daha çabuk çıtırlaşır
İlk olarak kireç kaymağını hazırlayacağız Bunun için sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kabın içine koyup üzerine suyu ekleyin (Suyu dökerken dikkatli olun kireç patlayabilir)Bu şekilde su berraklaşıp tortu dibe çökene kadar bekletiyoruz Berraklaşan suyu ve üzerinde oluşan kaymağı bir kepçe yardımı ile dilimlenmiş kabakların üzerine döküyoruz kabakların suyun üzerine çıkmaması için üzerine ağırlık koyabilirsiniz yada benim gibi bir kavanoza basabilirsiniz En az 12 saat bu suda bekletiyoruz Süre sonunda kabakları kireç suyundan alıp ovuşturarak yıkıyoruz Derin bir tencerede şerbeti 5 dakika kadar kaynatıp ılımaya bırakıyoruz Yıkayıp süzdüğümüz kabakları ılık şerbete atıp yaklaşık 2 saat kaynatıyoruz kaynamanın ortalarında arzu ederseniz çubuk tarçın ve karanfil ilave ediyoruz sonlara doğru limon suyu sıkıyoruz Şayet kabağınız açık renkli olan cinstense piştikçe şeffaflaşacaktır Benim kabak koyu renkli olduğu için o şeffaflığı fazla elde edemedim ama neyseki dışı çıtır içi yumuşak güzel bir tatlı oldu Yapacak olanlara kolay gelsin)
*1 kg bal kabağı temizlenmiş (açık renkli kabak en uygunu)
*1 kg şeker
*1 litre su
*1 çubuk tarçın
*2 karanfil
*Yarım limon
*200 gram sönmemiş kireç
*2 litre su
Üzeri için;
*Tahin, ceviz, hindistan cevizi vs
Kireçte Kabak Tatlısı Tarifi Yapılışı Yapılışına geçmeden önce bir kaç ipucu Dışı çıtır içi yumuşak ve şeffaf parlak bir tatlı için seçeceğiniz kabağın en açık renkli cinsten olması gerekiyor ben koyu renkli kabakla yaptığım için o şeffaflığı elde edemedim ama ona rağmen hiç de fena olmadı İkincisi dilimlerinizi ince yaparsanız pişme süresi azalır ve daha çabuk çıtırlaşır
İlk olarak kireç kaymağını hazırlayacağız Bunun için sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kabın içine koyup üzerine suyu ekleyin (Suyu dökerken dikkatli olun kireç patlayabilir)Bu şekilde su berraklaşıp tortu dibe çökene kadar bekletiyoruz Berraklaşan suyu ve üzerinde oluşan kaymağı bir kepçe yardımı ile dilimlenmiş kabakların üzerine döküyoruz kabakların suyun üzerine çıkmaması için üzerine ağırlık koyabilirsiniz yada benim gibi bir kavanoza basabilirsiniz En az 12 saat bu suda bekletiyoruz Süre sonunda kabakları kireç suyundan alıp ovuşturarak yıkıyoruz Derin bir tencerede şerbeti 5 dakika kadar kaynatıp ılımaya bırakıyoruz Yıkayıp süzdüğümüz kabakları ılık şerbete atıp yaklaşık 2 saat kaynatıyoruz kaynamanın ortalarında arzu ederseniz çubuk tarçın ve karanfil ilave ediyoruz sonlara doğru limon suyu sıkıyoruz Şayet kabağınız açık renkli olan cinstense piştikçe şeffaflaşacaktır Benim kabak koyu renkli olduğu için o şeffaflığı fazla elde edemedim ama neyseki dışı çıtır içi yumuşak güzel bir tatlı oldu Yapacak olanlara kolay gelsin)