iltasyazilim
FD Üye
Kırıkkalenin gezilecek görülecek yerleri
Kırıkkalede gezilecek yerler
Evet bugünkü durağımız Kırıkkale
Yüzölçümü : 4365 km²
Nüfus : 349396 (1990)
İl Trafik No : 71
Kırıkkale Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kavşak noktası konumunda olması itibariyle kayda değer bir coğrafi konumda bulunmaktadır Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişi olan yöre bir turizm kenti olma potansiyeli taşımaktadır
GEZİLECEK YERLER
Camiler ve Türbeler
Hasandede Camii ve Türbesi: KırıkkaleMerkez İlçeye alt, şehre 12 km uzaklıkta olup, Camii ve Türbe emrindeki yanadır Hasandede Camiinin hicri 1014 (1605) yılında yapıldığı bilinmektedir
Yörede böylece çok türbe bulunmaktadırBunlar ,Küçükkafşar Türbesi ,Tokuş Baba Türbesi (Delice ilçesi ,Çatallı köyü ile Kya köyü arası) ,Halil DedeTürbesi (Çelebi ilçesi ,Halil Dede köyüne 1km uzaklıkta) gibi türbeler insanlar göre kesintisiz ziyaret edilmektedir
Şeyh Şamil Camii ve Türbesi: Sulakyurt İlçe merkezinde yer alan cami Şeyh Şamil kadar yapılmıştır İlçenin kurucusu olan Şeyh Şamile ait türbe bu caminin yanında yüksekçe bir yerde bulunmaktadır
Köprüler
Çeşnigir Köprüsü: Tanıdık kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında yer alan Han Selçuklulara aittir Köprü, XIII Yüzyıldan kalma, bir Selçuklu eseridir
Sportif Faaliyetler
Olta Balıkçılığı: Kapulukaya Baraj gölü ile Kızılırmak Vadisinde acemi olarak olta balıkçılığı yapılmaktadır
NE YENİR
Kırıkkale mutfağı Anadolu yemeklerinin sergilendiği bir mutfaktırKente yerleşenler geldikleri bölgelerin yemeklerini buraya taşımışlardırBu yüzden Kırıkkale mutfağı çok zengindirAnadolu yemeklerinde tarım ürünleri , sebze ve hayvan ürünleri ile ilgili yemekler başı çeker Yemekleri içerisinde sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır Külleme kızartma haşlama ve kavurma yöredeki yaygın et yemekleridir Kırsal yörelerde ekmek olarak yufka yapılır Bunun yanı sıra bazlama, gözleme, alazlama, kömbe ve katmer gibi ekmek türleri de yaygındır
Yöreye özgü yemek çeşitleri aralarında un tarhanası, yoğurtlu tarhana, sızgıt, ekmek aşı (guymak) madımak, pelte, etli bulgur pilavı ve mantı yer alır
NE ALINIR?
Kilim ve heybe dokumaları yöreye özgü alınabilecek hediyelik eşyalardır *
Kırıkkalede gezilecek yerler
Evet bugünkü durağımız Kırıkkale
Yüzölçümü : 4365 km²
Nüfus : 349396 (1990)
İl Trafik No : 71
Kırıkkale Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kavşak noktası konumunda olması itibariyle kayda değer bir coğrafi konumda bulunmaktadır Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişi olan yöre bir turizm kenti olma potansiyeli taşımaktadır
GEZİLECEK YERLER
Camiler ve Türbeler
Hasandede Camii ve Türbesi: KırıkkaleMerkez İlçeye alt, şehre 12 km uzaklıkta olup, Camii ve Türbe emrindeki yanadır Hasandede Camiinin hicri 1014 (1605) yılında yapıldığı bilinmektedir
Yörede böylece çok türbe bulunmaktadırBunlar ,Küçükkafşar Türbesi ,Tokuş Baba Türbesi (Delice ilçesi ,Çatallı köyü ile Kya köyü arası) ,Halil DedeTürbesi (Çelebi ilçesi ,Halil Dede köyüne 1km uzaklıkta) gibi türbeler insanlar göre kesintisiz ziyaret edilmektedir
Şeyh Şamil Camii ve Türbesi: Sulakyurt İlçe merkezinde yer alan cami Şeyh Şamil kadar yapılmıştır İlçenin kurucusu olan Şeyh Şamile ait türbe bu caminin yanında yüksekçe bir yerde bulunmaktadır
Köprüler
Çeşnigir Köprüsü: Tanıdık kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında yer alan Han Selçuklulara aittir Köprü, XIII Yüzyıldan kalma, bir Selçuklu eseridir
Sportif Faaliyetler
Olta Balıkçılığı: Kapulukaya Baraj gölü ile Kızılırmak Vadisinde acemi olarak olta balıkçılığı yapılmaktadır
NE YENİR
Kırıkkale mutfağı Anadolu yemeklerinin sergilendiği bir mutfaktırKente yerleşenler geldikleri bölgelerin yemeklerini buraya taşımışlardırBu yüzden Kırıkkale mutfağı çok zengindirAnadolu yemeklerinde tarım ürünleri , sebze ve hayvan ürünleri ile ilgili yemekler başı çeker Yemekleri içerisinde sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır Külleme kızartma haşlama ve kavurma yöredeki yaygın et yemekleridir Kırsal yörelerde ekmek olarak yufka yapılır Bunun yanı sıra bazlama, gözleme, alazlama, kömbe ve katmer gibi ekmek türleri de yaygındır
Yöreye özgü yemek çeşitleri aralarında un tarhanası, yoğurtlu tarhana, sızgıt, ekmek aşı (guymak) madımak, pelte, etli bulgur pilavı ve mantı yer alır
NE ALINIR?
Kilim ve heybe dokumaları yöreye özgü alınabilecek hediyelik eşyalardır *