iltasyazilim
FD Üye
KIRIKKALE
GENEL BİLGİLER
Yüzölçümü : 4365 km²
Nüfus : 349396 (1990)
İl Trafik No : 71
Kırıkkale Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kavşak noktası konumunda olması itibariyle kayda değer bir coğrafi konumda bulunmaktadır Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişi olan yöre bir turizm kenti olma potansiyeli taşımaktadır
İLÇELER
Kırıkkale ilinin ilçeleri; Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Belirgin, Sulukyurt ve Yahşihan'dır
Sulakyurt : İlçe 15yüzyılda Kalecik nahiyesine yan bir köy olarak Şeyh Sami tarafından kurulmuştur Küçükşami Cami Şeyh Türbesi, Sarıkız Türbesi, Tokuş Sultan Türbesi mevcuttur Kalekışla Kalesi, Kalekışla Mağrası, Seydin Tepesi ile Gültepe höyüğü esas kültür değerleridir
Karakeçili : İl merkezine uzaklığı 35 km olup, İlçede 1995 tarihinden itibaren her sene Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği yapılmaktadır
NASIL GİDİLİR
Karayolu : Terminal Şehir merkezine takriben 78 km uzaklıktadır Terminale belediye otobüsleri, dolmuş ve özel taksiler çalışmaktadır
Demiryolu : İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Doğu Ekspresi tarifeleri uygulanmaktadır
İstasyon Tel: (+90318)224 28 58
GEZİLECEK YERLER
Camiler ve Türbeler
Hasandede Camii ve Türbesi: KırıkkaleMerkez İlçeye ast, şehre 12 km uzaklıkta olup, Camii ve Türbe bağlı yanadır Hasandede Camii'nin hicri 1014 (1605) yılında yapıldığı bilinmektedir
Yörede öyle çok türbe bulunmaktadırBunlar ,Küçükkafşar Türbesi ,Tokuş Baba Türbesi (Delice ilçesi ,Çatallı köyü ile Kya köyü arası) ,Halil DedeTürbesi (Çelebi ilçesi ,Halil Dede köyüne 1km uzaklıkta) gibi türbeler insanlar tarafından aralıksız ziyaret edilmektedir
Şeyh Şamil Camii ve Türbesi: Sulakyurt İlçe merkezinde bulunan cami Şeyh Şamil tarafından yapılmıştır İlçenin kurucusu olan Şeyh Şamil'e ait türbe bu caminin yanına yüksekçe bir yerde bulunmaktadır
Köprüler
Çeşnigir Köprüsü: Tanıdık kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında yer alan Han Selçuklulara aittir Köprü, XIII Yüzyıldan kalma, bir Selçuklu eseridir
Sportif Etkinlikler
Olta Balıkçılığı: Kapulukaya Baraj gölü ile Kızılırmak Vadisinde amatör olarak olta balıkçılığı yapılmaktadır
COĞRAFYA
İç Anadolu Bölgesinde bulunan Kırıkkale, doğuda Çorum, Yozgat, güneyde Kırşehir, batıda Ankara, kuzeyde Çankırı illeri ile komşudur Denizden yüksekliği 700 m' dir
TARİHÇE
Cumhuriyet Döneminde 1925 yılında kurulmuşturAnkara'ya bağlı ilçe iken ,1989 yılında il olmuştur
NE YENİR
Kırıkkale mutfağı Anadolu yemeklerinin sergilendiği bir mutfaktırKente yerleşenler geldikleri bölgelerin yemeklerini buraya taşımışlardırBu yüzden Kırıkkale mutfağı çok zengindirAnadolu yemeklerinde tarım ürünleri , sebze ve hayvan ürünleri ile ilgili yemekler başı çeker Yemekleri içerisinde sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır Külleme kızartma haşlama ve kavurma yöredeki yaygın et yemekleridir Kırsal yörelerde ekmek olarak yufka yapılır Bunun yanı sıra bazlama, gözleme, alazlama, kömbe ve katmer gibi ekmek türleri de yaygındır
Yöreye özgü yemek çeşitleri aralarında un tarhanası, yoğurtlu tarhana, sızgıt, ekmek aşı (guymak) madımak, pelte, etli bulgur pilavı ve mantı yer alır
NE ALINIR?
Kilim ve heybe dokumaları yöreye özgü alınabilecek hediyelik eşyalardır
LİNKLER
Kırıkkale Valiliği Kırıkkale Valiliği
YAPMADAN DÖNME
Yöreye özgü kilim ve heybe almadan,
MKEK Tabanca Fabrikası Silah Müzesini gezmeden,
Karakeçili Uluslar Arası Kültür Şölenini (151617 Eylülde) seyretmeden
Dönmeyin
*
GENEL BİLGİLER
Yüzölçümü : 4365 km²
Nüfus : 349396 (1990)
İl Trafik No : 71
Kırıkkale Orta Anadolu, Orta ve Doğu Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kavşak noktası konumunda olması itibariyle kayda değer bir coğrafi konumda bulunmaktadır Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişi olan yöre bir turizm kenti olma potansiyeli taşımaktadır
İLÇELER
Kırıkkale ilinin ilçeleri; Bahşili, Balışeyh, Çelebi, Delice, Karakeçili, Belirgin, Sulukyurt ve Yahşihan'dır
Sulakyurt : İlçe 15yüzyılda Kalecik nahiyesine yan bir köy olarak Şeyh Sami tarafından kurulmuştur Küçükşami Cami Şeyh Türbesi, Sarıkız Türbesi, Tokuş Sultan Türbesi mevcuttur Kalekışla Kalesi, Kalekışla Mağrası, Seydin Tepesi ile Gültepe höyüğü esas kültür değerleridir
Karakeçili : İl merkezine uzaklığı 35 km olup, İlçede 1995 tarihinden itibaren her sene Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği yapılmaktadır
NASIL GİDİLİR
Karayolu : Terminal Şehir merkezine takriben 78 km uzaklıktadır Terminale belediye otobüsleri, dolmuş ve özel taksiler çalışmaktadır
Demiryolu : İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Doğu Ekspresi tarifeleri uygulanmaktadır
İstasyon Tel: (+90318)224 28 58
GEZİLECEK YERLER
Camiler ve Türbeler
Hasandede Camii ve Türbesi: KırıkkaleMerkez İlçeye ast, şehre 12 km uzaklıkta olup, Camii ve Türbe bağlı yanadır Hasandede Camii'nin hicri 1014 (1605) yılında yapıldığı bilinmektedir
Yörede öyle çok türbe bulunmaktadırBunlar ,Küçükkafşar Türbesi ,Tokuş Baba Türbesi (Delice ilçesi ,Çatallı köyü ile Kya köyü arası) ,Halil DedeTürbesi (Çelebi ilçesi ,Halil Dede köyüne 1km uzaklıkta) gibi türbeler insanlar tarafından aralıksız ziyaret edilmektedir
Şeyh Şamil Camii ve Türbesi: Sulakyurt İlçe merkezinde bulunan cami Şeyh Şamil tarafından yapılmıştır İlçenin kurucusu olan Şeyh Şamil'e ait türbe bu caminin yanına yüksekçe bir yerde bulunmaktadır
Köprüler
Çeşnigir Köprüsü: Tanıdık kaynaklara göre Çeşnigir Köprüsü ve yakınında yer alan Han Selçuklulara aittir Köprü, XIII Yüzyıldan kalma, bir Selçuklu eseridir
Sportif Etkinlikler
Olta Balıkçılığı: Kapulukaya Baraj gölü ile Kızılırmak Vadisinde amatör olarak olta balıkçılığı yapılmaktadır
COĞRAFYA
İç Anadolu Bölgesinde bulunan Kırıkkale, doğuda Çorum, Yozgat, güneyde Kırşehir, batıda Ankara, kuzeyde Çankırı illeri ile komşudur Denizden yüksekliği 700 m' dir
TARİHÇE
Cumhuriyet Döneminde 1925 yılında kurulmuşturAnkara'ya bağlı ilçe iken ,1989 yılında il olmuştur
NE YENİR
Kırıkkale mutfağı Anadolu yemeklerinin sergilendiği bir mutfaktırKente yerleşenler geldikleri bölgelerin yemeklerini buraya taşımışlardırBu yüzden Kırıkkale mutfağı çok zengindirAnadolu yemeklerinde tarım ürünleri , sebze ve hayvan ürünleri ile ilgili yemekler başı çeker Yemekleri içerisinde sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır Külleme kızartma haşlama ve kavurma yöredeki yaygın et yemekleridir Kırsal yörelerde ekmek olarak yufka yapılır Bunun yanı sıra bazlama, gözleme, alazlama, kömbe ve katmer gibi ekmek türleri de yaygındır
Yöreye özgü yemek çeşitleri aralarında un tarhanası, yoğurtlu tarhana, sızgıt, ekmek aşı (guymak) madımak, pelte, etli bulgur pilavı ve mantı yer alır
NE ALINIR?
Kilim ve heybe dokumaları yöreye özgü alınabilecek hediyelik eşyalardır
LİNKLER
Kırıkkale Valiliği Kırıkkale Valiliği
YAPMADAN DÖNME
Yöreye özgü kilim ve heybe almadan,
MKEK Tabanca Fabrikası Silah Müzesini gezmeden,
Karakeçili Uluslar Arası Kültür Şölenini (151617 Eylülde) seyretmeden
Dönmeyin
*