Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kırıkkalenin Yemekleri

Kırıkkalenin Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
kırıkkalenin bölgesel yemekleri,
kırıkkalenin meşhur yemekleri

KIRIKKALE YÖRESİ YEMEKLER

Kırıkkale mutfağı, klasik Orta Anadolu mutfağıdır Şehre gelenler geldiği yerlerin yemeklerini yaparlar Buna karşın zamanla yöreye özgü yemekler de meydana gelmiştirBölge tarım, sebzecilik ve hayvancılık ile uğraştığı için yemek yemek çeşitleri de bu yönde gelişmiştirKırsal kesimin tamamında ekmek olarak YUFKAyapılır Hem, buna yan olarak; Bazlama, Gözleme, Alazlama, Kömbe, Katmer gibi türler yaygındırYemekler için, sebze yemeklerinin her çeşidine rastlanır Fasülye, patlıcan, patates, kabak, lahana gibi sebzelerin kızatma, haşlama, sulu yemeği ve kavurmaları yapılmaktadırEt her yemeğe katkı olarak kullanıbildiği gibi, kendi başına yemek yemek türleri de oluşturur Külleme, Haşlama, kızartma, kavurma en yaygınlarıdırHayvansal ürünlerden süt ile yoğurt, peynir her türlü yemeğe katkı olarak kullanılabiliyor Ayrıca; çılbır, sütlaç (uyutma) gibi tatlı ve yemeklerde de kullanılmaktadır Yöremizin öteki yörelerden öbür özellik arzeden yemeklerden bazıları da şunlardır Arap Aşı, Batallaş, çürütme (çılbır) hamun işinde: su böreği, mantı Özellikle bağlardan elde edilen üzümlerden pekmez, çalma, ekşi, ayranlı pekmez, yumurta tatlısı gibi tatlılar yapılmaktadır Hem ; helva, höşmerim tekrar tatlı türlerindendir

Yöreye Özgü Bir Takım Yemekler
Un Tarhanası : Domates, biber, tuzlu yoğurt ile birlikte hamur yoğrulur İki gün mayalanması beklenir daha sonra ufak parçalara ayrılarak kurumaya bırakılır Kuruduktan sonradan elle ufalanır ve kalburdan geçilir
Yoğurtlu Tarhana: Yarma kaynatılıp, soğuduktan sonradan, yoğurt ilave edilir Ufak parçalara ayrılarak serilir ve kurutulur Pişirmeden önce su içine bırakılarak ıslanıp yumuşaması sağlanır Ezilerek tencereye konur, su ek edilir Pişinceye değin karıştırılır Piştikten sonradan yağda kızartılmış nane ilave edilir
Bulama (Katma Aşı) : Ayran içine konan yarma kaynayana değin karıştırılarak hazırlanır
Yarma : Sohu taşında dövülerek kabuğu çıkartılmış buğdaydır
Etli Mercimekli Bulgur Pilavı : Et ve pilav farklı pişirilir Kuyruk yağı eritip içine önceden terbiye edilen etleri bir tencereye konur ve ocağa oturtulur Suyu çekince ve yağı kalana dek kavrulur ve daha sonra kavrulan etin üstü kapatılır Mercimeği (haşlanmış) suyla 45 kez yıkadıktan sonradan su batmış bir tencereye koyarak avuç arasında iyece bastırıp ovuşturarak yüzeyde beliren kabukları atılır Pilavı pişirilecek tencereye tereyağı konularak pembeleşinceye dek eritilir Daha önce yıkamış olduğumuz bulgur tencereye konur Tuzunu ve soğanı ilave ettikten sonra bulgur tane tane oluncaya kadar kavrulur sonradan haşlanmış mercimeği ekleyip bir tedarik daha kavurarak sıcak suyunu ilave edip kırmızı biberini ekleyerek pişirmeye bırakılır Pişen pilav dinlendirilir ve üzerine nane atarak karıştırılır Sonra geniş bir tabağa pişen pilav dökülür ve yaygın ayla getirilir Kavurma yöntemiyle pişirilmiş olan kuşbaşı et pilavın üstüne yayılır Soğan, maydanoz, sumak karışımı olan söğüşü kenarlarına dizilir Biber turşusu ve salatalık turşusu etlerin üzerine serpiştirilir Sıcak olarak servis yapılır
Yeşil Mercimek Çorbası : Mercimekle yarma karıştırılarak suda kaynatılır, üstüne yağda kavrulmuş un ek edilir
Sızgıt : Kesik et küçük parçalara bölünerek etin yağı ile kavrulur ve kurutulur
Ekmek Aşı (Guymak) : Yufka ekmeği ufalanarak yağda kavrulur İçine su ile birlikte salça, sızgıt ve biber ilave edilerek hazırlanır
Madımak : Toplanan madımaklar bulgur, salça ve etle birlikte pişirilir Üstüne tereyağı eritilerek, sarımsaklı yoğurt ile birlikte dökülerek hazırlanır
Pelte : İçine pekmez katılmış una su ek edilerek pişirilir
Su Böreği : Unun içine yumurta kırılır, su ile yoğrularak yufka biçiminde açılır Açılan yufkalar su içinde haşlanır Haşlanmış yufkalar tepsiye dizilerek üzerine taze yağ dökülür Peynirle maydanoz karışımı serpilerek pişmeye bırakılır
Mantı : Yufka halinde açılan hamun ufak kareler halinde kesilir Bu kareler içine biber, soğan, kıyma, maydanoz karışım konulmak suretiyle suda pişirilir
Sarığı Burma : Un yağda kavrulur, hazırlanmış yufkalar üstüne serpilir Yufkalar üzerine serpilir Yufkalar rulo biçiminde dürülür ve tepsiye dizilir İki saç aralarında kızartılır Küçük parçalar halinde kesilip, üzerine kaynatılmış şerbet ilave edilerek hazırlanmış ayla getirilir
Sütlü : Sütün içine pirinç ve şeker katılarak kaynatılır

Şıralar
Pekmez : Üzümler bağbozumu denilen zamanda toplanır Şırahane adlı odanın içinde bir üzümlağ olur Toplanan üzümler bunun içine dökülür Üzümlağ betondan yapılmış havuzdur Üzümler ayakla çiğnenerek şıra haline getirilir Bu şıra havuzun altındaki bir delikten bolumdenilen başka bir havuza akıtılır Buradan alınan şıra da kazanlar izinde ocaklara konulur
Üzüm çiğnenirken içine beyaz toprak konulur Bu şırayı kestirmek içindir Ayrıca şıra kestirildikten sonra tekrar kaynatmak için ocaklara konan şıra içerisine yoğurt da ilave edilir Kıvama gelene değin karıştırılarak pişirilir
Ekşi : Hazırlanan pekmezin toprak konulmadan yapılmış halidir
Çalma : Çöğen denilen bitkinin kökü kaynatılarak çıkarılırBu su, hazırlanmış pekmeze ilave edilir Karıştırılarak katılaşması beklenir Çalma'nın siyahı ve beyazı vardır *
 
858,496Konular
982,180Mesajlar
30,117Kullanıcılar
alisahn46Son üye
Üst Alt