Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kırk yıl hatırı vardır derler ama...

Kırk yıl hatırı vardır derler ama...
0
181

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
KIRK YIL HATIRI VARDIR DERLER LAKIN...

Kafein; insan beslenmesinde yan alan orta noktada bir uyarıcıdır.Bitkilerde, doğal olarak bulunan kafein bitkilerin yaprak, tohum ve meyve kısımlarında taraf alır.Başta kahve olmak üzere çay, kola, çikolata beslenmemizdeki ana kafein kaynaklarıdır.Kafein merkezi had sisteminde uyarıcı tesir gösterir.Bazı çalışmalar kafeinin nikotin,amfetamin üzere bağımlılık yapıcı tesiri olduğunu belirtmektedir.
Kişiler; kafeinli içecekleri uyanık kalmak,yorgunluğu önlemek üzere tesirleri olduğunu söylese de kafein insandan bireye farklı tesir gösterir.Bazı kimseler günlük alışkın oldukları kahve ya da çayı tüketmediklerin de baş ağrısı şikayetleri olduğunu söylerler bu durum bağımlılıktan çok alışkanlık olarakta tanımlanabilir.

Kafein Kaynakları Ve Ölçüleri
Kahve (150 ml)
Filtre Kahve 115 mg
Hazır Kahve 65 mg
Türk Kahvesi 57 mg
Kafeinsiz Kahve 3 mg
Espresso kahve(60 ml) 100 mg
Çay (150 ml)
Hazır Çay 30 mg
Buzlu Çay(360ml) 70 mg
Kafeinsiz Çay 1 mg
Birtakım gazlı içecekler
Kola (330 ml) 60 mg
Diyet Kola (330 ml) 27,5 mg
Birtakım alkolsüz içecekler(360 ml) 35 mg
Birtakım kuvvet içecekleri 80 mg
Kakaolu içecekler ( 150 ml) 5 mg
Çikolatalı Süt ( 240 ml) 5 mg
Sütlü Çikolata( 30 ml) 5 mg
Bitter Çikolata( 30 ml) 20 mg


Kafeinin Zararları
Kafein alımının tesirleri, ölçüsüne sıklığına, vücut tartısına ve fizikî özelliklere nazaran kimseden kimseye değişiklik göstermektedir.
  • Kafeinli içecekler, kafeinin yüksek diüretik tesirinden ötürü uygun bir likit kaynağı değillerdir ve su yanına tüketilemezler.Kafein idrar yoluyla vücuttan likit kaybına sebep bu nedenle tüketim ölçüsü artıkça vücuttan likit kaybıda artmaktadır.
  • Kafein, 1 kupa kahve tüketildiğinde 1 tatlı kaşığı sütün içerdiği kadar kalsiyum kaybına neden olmaktadır.Bu nedenle kahve tüketilirken daha çok sütle yapılanları tercih edilmelidir.
  • Çok kafein alımının vücutta huzursuzluk, uykusuzluk, asabiyet üzere olumsuz tesirleri vardır.
  • Birebir vakitte kalp çarpıntısına neden olabilir ve kısa müddetliğine de olsa tansiyonu yükseltebilir.Ancak kafeinin bu üzere tesirleri uzun müddetli değildir.Genellikle 3-4 saat içerisinde vücuttan atılır.
Kafeini Hiç Tüketmeyecek miyiz?
Beslenmenin bir kesimi olarak hepimiz gün içerisinde az ölçüde da olsa kafein tüketiyoruz.Sağlıklı yetişkin bireylerde günde 200-300 mg kafein tüketim ölçüsü rastgele bir olumsuz tesir göstermemektedi.Ancak kimi durumlarda kafein tüketiminin külliyen kesilmesi birtakım durumlarda ise dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.Örneğin;
  • Gebelik yahut emzirme devrinde iseniz kafein tüketimini kesmeniz gerekir.Kafeini bu periyotlarda plesenta yoluyla bebeğe ve ana sütüne geçebileceğinden, uyarıcı tesirinden ötürü bebeğe zarar verebilir.
  • Kafein, asit salınımını artırabileceği, mide iç yüzeyine zarar verebileceğinden gastrit ya da ülser üzere mide rahatsızlığı olan kimselerde kafein tüketimi kesilmelidir.
  • Tansiyon sorunu olan insanlarda tansiyonu yükseltebileceği ve kalp çarpıntısına neden olabileceğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.Ancak kafein vücutta birikmediğinden az ölçüde tüketildiğine önemli olumsuz sonuçları olmaz.
  • Evlatların kafenine hassaslıkları yetişkinlere nazaran 3 kat daha ziyadedir. Bu nedenle evlatların tükettiği 1 kutu kola yetişkinlerin tükettiği 3 fincan kahveye denk gelmektedir. Çocuklarda kafein tüketimi sonlandırılmalıdır.
  • Rastgele bir sıhhat meselesi ya da şahsi bir durum olmasa bile kişi kafeinin vücudundaki tesirlerine dikkat etmelidir. Ve tüketim ölçüsünü ona nazaran ayarlamalı, yanına daha sağlıklı içecekleri tercih etmelidir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Ölçüsüz ölçüde kafein tüketenler için,kafeinin birden kesilmesi birtakım şahıslarda baş ağrısı ya da uyuklamaya neden olabilir. Bu nedenle diyetinizden kafeinli içecekleri yavaş yavaş çıkartmayı deneyin.
  • Uyku meselesi yaşayan bireyler, kafeinin uyarıcı tesirinden ötürü mahsusen akşamları kafein tüketimini sınırlandırmalıdır.
  • Hazır kahveler noktasına kafeinsiz kahveleri tercih edin.
  • Uzun vade demlenen çay bir kaç dakika demlenen çaya nazaran daha ziyade kafein içerir.Bu nedenle çaylarınızı çokça demlemeyin, açık çay içmeyi tercih edin.
  • Tüketeceğiniz içeceklerin etiket malumatlarını okuyarak kafeinsiz olanlarını tercih edin.
  • Günlük kahve ya da çay tüketiminizi sıhhatinize olumsuz cephede tesiri olmaması için 2 fincanla sınırlamaya çalışın. Şayet kafeinsiz tüketiyorsanız bu ölçüsü biraz daha artırılabilirsiniz.

 

Similar threads

Kafeinin en bilinen kaynakları; çay yaprakları, kahve ve kakao çekirdekleri ile kola tohumlarıdır. Umumî olarak, kafein tüketiminin ana kaynağının çay olduğu düşünülür. Halbuki kafein tüketiminin ana kaynağı kahvedir. Zira kahve, çaya nazaran % 50-70 orantısında daha çokça kafein içermektedir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
Tarihi çok eskilere dayanan kafein, kahvenin bulunmasıyla birlikte daha yoğun bir şekilde tüketilmeye başlanmıştır. Özellikle 14. Yy da çikolatanın üretilmeye başlanması ve 17.yy da gazlı içeceklerin beslenmemize dahil olmasıyla birlikte kafein tüketimi her geçen gün daha da artış göstermiştir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” derler büyüklerimiz… Kahve, kültürümüze o kadar yerleşmiştir ki nerdeyse günün her saatinde, her yemekten sonra tüketilir. Orta yaş grubundakiler, kahvenin esas tadını alabilmek için sade olacak şekilde tüketmeyi tercih ederler. Gençlerin kahveye...
Cevaplar
0
Görüntüleme
173
Türk kahvesi gelenek ve göreneklerimiz arasında epeyce sağlam geçmişe sahip olduğu bilinmekle birlikte kahve çekirdeklerinin içerisinde bulunan antioksidan, niasin ve kafein üzere hususlar sıklığımız, sıhhatimiz hem de en değerlisi kilo denetimimiz açısından epey yararlıdır. Araştırmalara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
156
Kış mevsiminin tesirini güzelce göstermeye başladığı şu günlerde hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte yaz ayları boyunca tercih edilen soğuk içecekler, konumlarını sıcak içeceklere bırakmaya başladı. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, rezene, nar, ekinezya, kekik otu üzere bitki çaylarının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
149
858,506Konular
983,077Mesajlar
33,113Kullanıcılar
tttySon üye
Üst Alt