iltasyazilim
FD Üye
Kırma Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır İçin Malzemeler
*1 kg yeni toplanmış yeşil zeytin
*2 kaşık kaya tuzu
*Cam Kavanoz
*Kırmak için kullanabileceğiniz taş veya sert bir şey
Kırma Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır Yapılışı Pazarlarımızda şu anda zeytin çeşitleri görülmeye başlamışken kışlık ihtiyacınız kadar zeytini gelin kendiniz yapın derim
İster kırma, ister çizme yapmalı ama kendi zeytinimizi kendimiz yapmalı …))
Zeytinlerin ezik ve çürük olanları, yaprakları temizlenir, çok iyi yıkanır
Sert bir zemin üzerinde zeytinler tek tek kırılır Ben kesme tahtası ve taş kullandım Merak etmeyin hemen kırılıyor Mümkün olduğu kadar zeytini çok ezmeden, tek hamlede kırılır
Kırma ve çizme yöntemlerini ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein maddesinin açığa çıkmasını daha çabuk sağlamak için yapıyoruz
Kırılan zeytinler cam kavanoza koyulur ve üzerine içme suyu doldurulur
2 Yemek kaşığı kaya tuzu ilave edilir Kapağı kapatılır ve serin bir yere kaldırılır
Arada bir çalkalanır
Haftada iki kez suyu değiştirilir
15 Gün sonra Tatlandırma işlemine geçilir
En önemli aşama bence Tatlandırma
15 gün sonra kavanozda ki zeytinlerin suyu dökülür ve aşağıda ki oranlara göre Tatlandırma yapmak için tekrar su hazırlanır
Salamura yeşil zeytin tarifinde anlattığım tatlandırma işlemi aynen burada da geçerli
Yenilebilecek Kıvama Gelen Zeytinlerimizi Tatlandırmak için
Tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanarak*yapabileceğiniz gibi aşağıda verdiğim oranlara göre de hazırlayabilirsiniz
Zeytini koyacağımız suyun miktarına göre tuzunu ve limon tuzunu koymalıyız
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz
1 kg için %8%10 arası kaya tuzu koyuluyor 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gr geliyor Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım
Zeytinimizin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman, cam kavanozlara konur 1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur
Bu aşamada içine defne yaprağı, kişniş tohumu, sirke ve değişik malzemeler ile de tatlandırma yapanlar var ama ben yapmadım ve denemediğim hiçbir tarifi size yazmıyorum O nedenle tercihinize kalmış
Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim
Kullanacağınız zaman bir kavanoza biraz zeytin koyarak, kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir
Afiyet olsun
*1 kg yeni toplanmış yeşil zeytin
*2 kaşık kaya tuzu
*Cam Kavanoz
*Kırmak için kullanabileceğiniz taş veya sert bir şey
Kırma Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır Yapılışı Pazarlarımızda şu anda zeytin çeşitleri görülmeye başlamışken kışlık ihtiyacınız kadar zeytini gelin kendiniz yapın derim
İster kırma, ister çizme yapmalı ama kendi zeytinimizi kendimiz yapmalı …))
Zeytinlerin ezik ve çürük olanları, yaprakları temizlenir, çok iyi yıkanır
Sert bir zemin üzerinde zeytinler tek tek kırılır Ben kesme tahtası ve taş kullandım Merak etmeyin hemen kırılıyor Mümkün olduğu kadar zeytini çok ezmeden, tek hamlede kırılır
Kırma ve çizme yöntemlerini ham zeytinin içindeki acı tat veren oleuropein maddesinin açığa çıkmasını daha çabuk sağlamak için yapıyoruz
Kırılan zeytinler cam kavanoza koyulur ve üzerine içme suyu doldurulur
2 Yemek kaşığı kaya tuzu ilave edilir Kapağı kapatılır ve serin bir yere kaldırılır
Arada bir çalkalanır
Haftada iki kez suyu değiştirilir
15 Gün sonra Tatlandırma işlemine geçilir
En önemli aşama bence Tatlandırma
15 gün sonra kavanozda ki zeytinlerin suyu dökülür ve aşağıda ki oranlara göre Tatlandırma yapmak için tekrar su hazırlanır
Salamura yeşil zeytin tarifinde anlattığım tatlandırma işlemi aynen burada da geçerli
Yenilebilecek Kıvama Gelen Zeytinlerimizi Tatlandırmak için
Tuzu ve ekşiliği için kendi istediğiniz tatlarda limon tuzu ve kaya tuzu kullanarak*yapabileceğiniz gibi aşağıda verdiğim oranlara göre de hazırlayabilirsiniz
Zeytini koyacağımız suyun miktarına göre tuzunu ve limon tuzunu koymalıyız
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz
1 kg için %8%10 arası kaya tuzu koyuluyor 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gr geliyor Ben 1 kg için 4 yemek kaşığı kullanıyorum 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım
Zeytinimizin acısı gittikten sonra, yani yenilebilecek kıvama geldiği zaman, cam kavanozlara konur 1 litre suya 1 yemek kaşığı limon tuzu, 4 yemek kaşığı kaya tuzunu zeytinlerimizi tatlandırması için koyulur
Bu aşamada içine defne yaprağı, kişniş tohumu, sirke ve değişik malzemeler ile de tatlandırma yapanlar var ama ben yapmadım ve denemediğim hiçbir tarifi size yazmıyorum O nedenle tercihinize kalmış
Bu yöntemle zeytinler çok güzel oluyor, tavsiye ederim
Kullanacağınız zaman bir kavanoza biraz zeytin koyarak, kahvaltı tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve limonun suyunu sıkarak servis edilir
Afiyet olsun