Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kırmızı Eti Ne Kadar Tüketmelisiniz?

Kırmızı Eti Ne Kadar Tüketmelisiniz?
0
114

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68

Kırmızı et tüketimiyle kolorektal kanser riski arasındaki bağlantıya dair yapılan bir araştırma kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin kolorektal kanser riskini yükselttiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre günde 76 gram kırmızı ya da işlenmiş et tüketen insanların kolorektal kansere yakalanma riski yüzde 20 daha fazla.

Bu son araştırma, kırmızı ve işlenmiş etleri artan kolorektal kanser riskine bağlayan yeni bir kanıt oldu ve araştırmanın sonuçları haftada dört veya daha fazla kez kırmızı ve işlenmiş et yiyenlerin, kırmızı ve işlenmiş etleri haftada ikiden daha az yiyenlere göre daha yüksek bir bağırsak kanseri riski taşıdığını gösterdi.

Üstelik bu konuda daha önceki araştırma yaklaşık 30 yıl önce yapılmıştı ve 30 yılda insanların beslenme biçimleri önemli ölçüde değiştiği için yeni veriler daha sağlıklı sonuçları gösteriyor.

Alkolün Etkisi


Araştırma, kolorektal kanser riskini artıran bir diğer faktörün alkol olduğunu gösteriyor. Çalışma, aynı zamanda ekmek ve kahvaltı gevreklerinden elde edilen posanın, kolonda veya rektumda başlayan, kolorektal kanser riskindeki azalmaya yardımcı olduğunu gösterdi.

Kolorektal kanserin bilinen diğer risk faktörleri ise şöyle:

Yaşlılık:Kolon kanseri teşhisi konan insanların büyük çoğunluğu 50 yaşından büyük. Kolon kanseri gençlerde ortaya çıkabilir ancak çok daha seyrek görülür.

Kalıtsal sendromlar:Kolon kanseri riskini arttıran kalıtsal sendromlar. Ailenizin nesiller boyunca geçirilen genetik sendromlar, kolon kanseri riskinizi artırabilir. Bu sendromlar ailesel adenomatöz polipozis ve kalıtsal nonpolyozis kolorektal kanseri içerir ve bunlar Lynch sendromu olarak da bilinir.

Düşük lif, yüksek yağlı diyet:Kolon kanseri ve rektal kanser lif ve yağ ve kalorisi yüksek bir diyet ile ilişkili olabilir. Bu alandaki araştırmalar karışık sonuçlar verdi. Bazı çalışmalar, kırmızı et ve işlenmiş eti yüksek diyet yiyenlerde kolon kanseri riskinin arttığını bulmuşlardır.

Hareketsiz bir yaşam tarzı: Eğer aktif değilseniz, kolon kanseri gelişme olasılığınız daha yüksektir. Düzenli fiziksel aktivite almak, kolon kanseri riskinizi azaltabilir.

Diyabet: Şeker hastalığı ve insülin direnci olan insanlarda kolon kanseri riski yüksektir.

Obezite: Obez olan insanlarda kolon kanseri riski artar ve normal kilo olarak kabul edilen insanlara kıyasla kolon kanseri ölme riski artar.

Sigara içmek: Sigara içen insanlarda kolon kanseri riski yüksek olabilir.


 

Similar threads

Amerika bu yıl yaklaşık 150.000 kişinin kolorektal kanser teşhisi alacağını tahmin ediyor. Global Kanser İstatistiklerine göre, erkeklerde en sık üçüncü, kadınlarda ise en sık ikinci sırada teşhis edilen kanserdir. Gelişmiş ülkelerdeki erkeklerde kanserle ilgili ölümlerin ikinci ve kadınlarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
114
Prof. Dr. İbrahim Tek, Medikal Onkoloji Uzmanı Medicana International Ankara Hastanesi Kolorektal kanser sıklık açından dünyada kadınlarda 2. ve erkek cinsiyette 3. en sık görülen kanserdir. Bunun %70'lik kısmını kolon kanseri, geri kalan kısmını ise rektum kanseri oluşturur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
Erken evrede , kolorektal kanser genellikle semptomlara sahip değildir Bu nedenle tarama çok önemlidir Kolorektal kanser için sık görülen risk faktörleri, artan yaş, kolon polipleri ve uzun süredir devam eden ülseratif kolittir Çoğu kolorektal kanser polipten gelişir Kolon poliplerinin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
Barsak kanserleri, kolon veya rektumda başlayan kanserdir. Türkiye’de hem erkek hem de kadınlar arasında en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Bağırsak kanseri risk faktörleri nelerdir? Barsak kanserin kesin sebebi bilinmemekte olup en bilinen risk faktörleri şunlardır; Aşırı kilolu veya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
Doç. Dr. Deniz Atasoy, kalın bağırsağın iç yüzeyinde görülen kanserlere “kolon kanseri” adı verilirken; kalın bağırsağın son 15-20 cm’lik bölümünde görülen kanserlere “rektum kanseri” adı verildiğini, her iki kanser türüne de genel olarak “kolorektal kanserler” denildiğini söyledi. Sağlık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
858,498Konular
982,052Mesajlar
30,039Kullanıcılar
postaldudeSon üye
Üst Alt