Koronavirüs yayılmaya başladığından beri tartışma konusu olan alternatif korunma tedbirleri ortasında kırmızı şarap tartışması da yer alıyordu. Kimi bireyler kırmızı şarabın COVID-19’a karşı müdafaa sağladığını öne sürse de buna dair bilimsel bir ispat yoktu. UK Biobank tarafından yapılan yeni bir araştırmaysa bunun doğru olup olmadığını görmemizi sağladı.
Frontiers in Nutrition isimli mecmuada yayımlanan araştırma, kırmızı şarabın COVID’e karşı gerçekten muhafaza sağlayabildiğini ortaya koydu. Ancak bu, tek başına sevindirici bir haber üzere gözükse de aslında işin öbür bir boyutu daha var. Gelin, araştırmanın ne dediğine ve neden bu sonuç hakkında dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
Şarap, COVID'e karşı muhafaza sağlayabiliyor, fakat datalar büsbütün irtibatlı değil:
Paylaşılan sonuçlara nazaran her hafta bir ila dört bardak kırmızı şarap içmek, COVID’e yakalanma riskini hiç tüketmeyen bireylere nazaran %10 oranında azaltıyor. Beş yahut daha fazla bardak içmek bu oranı %17’ye çıkarırken, beyaz şarap ve şampanyanın da müdafaa sağladığı, ancak bu müdafaanın kırmızı şaraptan daha az olduğu belirtiliyor. Bira tüketimininse COVID’e yakalanma riskini %7-28 oranında artırdığı tabir ediliyor.
Bilim insanları, araştırmayla birlikteyse kıymetli bir not sundular. Araştırmanın sonuçları kırmızı şarabın COVID’e yakalanma riskini azalttığını gösteriyor olsa da bilim insanları, alkol tüketiminin olumsuz tesirlerinin halihazırda yaygın olarak belgelendiğini belirtti. Bununla birlikte alkol tüketimi ve hastalıklar ortasında gözlemlenen bağların ekseriyetle doğrusal olmadığı, düşük ila orta seviyede alkol tüketiminin gözetici olurken ağır alkol tüketiminin ziyanlı olduğu tabir edildi.
Bununla birlikte araştırma, sadece birbiriyle bağlantılı verilere dayanıyor, yani iki etmen ortasında neden-sonuç ilgisini yansıtmıyor. Hasebiyle bu ve benzeri araştırmalardan elde edilen sonuçlara büsbütün kesin gözüyle bakılmaması gerekiyor.