Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kırmızı Şaraptaki Antosiyaninlerin Mide ve Bağırsak Koşullarındaki Stabilitesi

Kırmızı Şaraptaki Antosiyaninlerin Mide ve Bağırsak Koşullarındaki Stabilitesi
0
155

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
O Kadar çok biyoaktif bileşenin sağlığımız için fazla yararlı olduklarını her yerden okuyor ve biliyoruz Mesela vitaminler ve mineraller kas ve kemik yapımızın güçlenmesinde, bağışıklık sistemimizin desteklenmesinde, sinir sistemimizin korunmasında ve daha o kadar çok faktörde etkilidir Bir diğer biyoaktif bileşenlerden antioksidan maddeler, serbest radikalleri yakalayarak vücutta yaşlanmaya sebep olan oksidasyon reaksiyonlarını yavaşlatır ve durdururlar Böylece hem yaşlanmayı önlerle keza de ilk önce kanser edinmek üzere pek çok hastalığın tedavisinde kullanılırlar Antosiyaninler de antioksidan tesir gösteren bileşenlerdendir

Bütün bu biyoaktif bileşenlerin ahenkli tüketimi sağlığımızı gözetmek için fazla önemlidir Ancak bu bileşenleri n, mide ve bağırsak koşullarındaki stabiliteleri de çok önemlidir Yani tükettiğimiz bir gıdada belirli oranda antioksidan madde vardır Fakat biz bu gıdayı tükettiğimizde içerdiği antioksidan bileşenin tamamından yararlanamıyoruz Bunun sebebi, antioksidan bileşenin mide ve bağırsak koşullarında parçalanması ya da asidikbazik koşulların ve sindirim enzimlerinin etkisiyle diğer bileşenlere dönüşmesidir Tükettiğimiz üründeki biyoaktif bileşenin yüzde kaçını vücudumuza alıyoruz ve sistemimiz kadar kullanılıyor? İşte bu sorunun cevabını bulabilmek için laboratuvar koşullarında mide ve bağırsak sindirimi yaratılarak invitro sindirim analizleri gerçekleştirilmektedir Yapılan bir çalışmada kırmızı şarapta bulunan antosiyaninlerin sindirim sırasındaki stabilitesi, mide bağırsak sindirim koşullarının laboratuvar ortamında taklit edilmesi aracılığıyla elde edilmiştir
Çalışmaya tarafından antosiyaninlerin mide koşullarında stabil kaldığı ve toplam fenol değerlerinde de fazla eksik bir değişim olduğu gözlenmiştir Benzer çalışmada elde edilen bilgilere kadar, antosiyaninlerin fenollere oranla sindirim sonunda stabilitesinin daha düşük olduğu görülmüştür Mide ve bağırsak aşamalarında alınan şarap örneklerinde bulunan antosiyaninler LCMS cihazı ile (Akışkan KromatografiKütle Spektrometresi) ile ölçülmüştür Kırmızı şarapta 20 den pozitif antosiyanin çeşidi bulunduğu görülmüştür Ana bileşenler; malvinidin, peonidin, petundin, delfinidin ve siyanidin glukozid türevleridir
Antosiyaninler, bitki ve meyvelerdeki kırmızı ve mavi renkli bileleşenlerden sorumluluk sahibi polifenolik bileşenlerin flavonoid gruplarıdır (Strack ve Warray, 1993) Antosiyaninler, bir şeker grubuna ast antosiyanidin aglikonun bileşimi şeklindedirler Yiyecek endüstrisinde doğal gıda boyası olarak kullanılırlar (Stinzing ve Carle, 2004) Antosiyaninler; kırmızı meyvelerde, bazı sebzelerde ve kırmızı şarapta çoğunlukla bulunur Kırmızı şarap tüketimi yoğun olan Fransanın aynı zamanda dolu yağlarca zengin bir mutfağı vardır Oysa Fransa da kalp krizi, kanser ve felç gibi hastalıklar diğer ülkelere oranla çok daha eksik görülmektedir Bu durum kırmızı şarabın çok tüketilmesine ve antioksidatif tesir yaratan antosiyaninlerin kalp krizi, kanser gibi hastalıkların oluşumunu engelleyişine bağlanmaktadır İşte bu kavram “Fransız Paradoksu olarak literatüre girmiştir (Clifford, 2000)

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, antosiyaninler etkin antioksidanlar olmakla birlikte antioksidan özelliklerinden egemen olarak öbür öyle çok yararları bulunur Bunlar; kanser hücrelerinin büyümesini önlerler (Zhang ve ark, 2005), pankreas hücrelerinde insülin üretimini tetiklerler (Jayaprakasam ve ark, 2005), glukozidaz aktivitesinin inhibisyonuyla nişasta sindirimini azaltırlar (Matsui ve ark, 2001), yaşa alt ortaya meydana çıkan merkezi asap sitemindeki nörolojik bozuklukları önlerler (Joseph ve ark, 1999)
İşte bütün bu etkilerinden dolayı antosiyaninin biyoyararlılığını deneme eden çalışmaların araştırılması fazla önemlidir Bu bağlamda antosiyaninin birlikte tüketildiği gıdalarla birlikte alımında biyoyararlılığa olan etkileri de değişim gösterir Bu çalışmalar çok detaylı ve bilimsel literatür taramalarını gerektirir Ancak öyle çok egzersiz ile kanıtlanmış bir reel vardır oysa antosiyanin insan sağlığı için o kadar fazla faydaları olan bir bileşendir fakat mide koşullarında stabil kalabilmesine rağmen bağırsak koşullarında stabilitesi düşmektedir ve bu koşul da toplam biyoyararlılığının düşmesine neden olmaktadır
Kaynakça:
Anthocyanins from red wine ? Their stability under
simulated gastrointestinal digestion
GJ McDougall *, S Fyffe 1, P Dobson, D Stewart
thesciencedirectcom
 
858,506Konular
983,046Mesajlar
33,110Kullanıcılar
kaannns1903Son üye
Üst Alt