Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kış Aylarında Bağışıklığımızı Nasıl Zinde Tutabiliriz?

Kış Aylarında Bağışıklığımızı Nasıl Zinde Tutabiliriz?
0
49

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139


Kış aylarının gelmesi,havaların soğuması,yaşadığımız salgın hastalıklar bağışıklığımızı düşürebilir.Kış aylarında kapalı alanlara çekilmek,güneş ışığından yararlanamamak enfeksiyonlara yakalanmamızı daha da kolaylaştırır.Sadece kapalı ortamlarda kalmak değil ağır gerilim seviyesi,obezite varlığı,uykusuzluk,dengesiz ve yetersiz beslenme üzere birçok faktör bağışıklığımızı etkilemektedir.Tüm bu olumsuz etkenlere karşı kalkanımız tabi ki de güçlü bir bağışıklıktan geçmektedir.

Güçlü bir bağışıklık için altın kurallarımız:

1.Masanız rengarenk ve çeşitli olsun: Süt kümesi,et kümesi,ekmek kümesi,sebze ve meyve kümesi üzere besinlerin her birinden kâfi ve istikrarlı almak sağlıklı bir beden için değerlidir.

2.Baharatlardan yararlanın:Zencefil,kırmızı biber,zerdeçal,köri,yenibahar,karabiber üzere besinler hem yemeklerinize lezzet hem de size sıhhat katacaktır.Yoğurtlarda,çorbalarda,salatalarda da kullanabilirsiniz.

3.Soğan ve sarımsak tüketin:Asırlardır yararları saymakla bitmeyen soğan ve sarımsak çiğ ya da pişmiş olarak tüketildiğinde doğal antibiyotik misyonu görmektedir.Bu yüzden soğan ve sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin.

4.Su tüketimine itina gösterin:Kışın su tüketimi azalsa da bedene alınması gereken su ölçüsü azaltılmamalıdır.En az 2-2.5 L su tüketimi sağlanmalıdır.Su tüketimini kolaylaştırmak ve tıpkı vakitte C vitamini almak için suyunuza bir dilim limon ekleyebilirsiniz.

5.Yeterli seviyede C vitamini alın:portakal,greyfurt,mandalina üzere meyveler C vitamini denilince akla birinci gelenler ortasında olmaktadır.Bu turunçgillerin yanı sıra yeşil biber,kivi,maydanoz,roka da C vitamini açısından yüksek besinlerdir.

6.Günlük D vitamini kıymetinizi karşılayın: D vitamininin temel kaynağı Güneş’ten kış aylarında yararlanamadığımız için D vitamini bedelimiz düşmekte bu yüzden bağışıklığımızda zayıflamaktadır.D vitamininin besinsel kaynaklarını (balık yağı,ciğer,yumurta sarısı,peynir,patates gibi)tüketmeye ihtimam gösterelim.Yeterli gelmediği durumda uzman denetiminde destek alınmalıdır.

7.Egzersiz yapmaya itina gösterin:Düzenli yapılan antrenmanlar uyku kalitesini güzelleştirirken,bağışıklık işlevlerimizi da artırır. Son araştırmalar uzun vadeli orta şiddetli antrenman programının menopoz sonrasında bayanlarda grip ve soğuk algınlığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.

8.İdeal kilonuzu koruyun:Son yapılan çalışmalar fazla yağ dokusunun bağışıklık sistemi üzerine olumsuz tesirlerinden bahsetmektedir.

9.Yeterli ve kaliteli uyuyun:Yatmadan evvel alkol ve kafeinden uzak durmak ve uygun oda ısısı sizi dinlendirir.

10.Probiyotik ve prebiyotik kaynaklara öncelik verin:Yoğurt,kefir,ayran üzere probiyotiklere ve probiyotiklerin gücünü artıran besinlere(ev üretimi turşu,mayalı yiyecekler,boza gibi)öncelik vererek bağırsaklarımızdaki faydalı bakteri sayısını artırıp bağışıklığımızı güçlendirebiliriz.

11.Ara öğünlerde kuruyemiş üzere sağlıklı yağlar tüketin:Ceviz,badem,fındık,kabak çekirdeği hem mineral açısından hem de sağlıklı yağ asidi bakımından fayda sağlar.

12.Tütün ve alkol,beyaz un,beyaz şeker,asitli içecek tüketiminden uzak durun:Vücut direncinizi düşürerek bağışıklık sisteminizi zayıflatır.

13.Omega-3 yağ asitlerinden güçlü yağlı balıklar,avakado,keten tohumunu beslenmenize ekleyin.

14. Bağışıklığımızı güçlendirmek için kullanılan D vitamini, çinko, C vitamini, omega-3, alfa lipoik asit, beta glukan, kara mürver ve propolis desteklerini bir uzmana danışarak kullanın.

15. Ihlamur, adaçayı, karahindiba,papatya, ekinezya,zencefil,hibiskus ve kuşburnu çayı tüketin. Bu çaylar hem metabolizmanızı hızlandırır hem de üst teneffüs yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Kendi bedenimiz kendi kalkanımız.


 

Similar threads

Havaların serinlemeye başladığı bu günlerde metabolizmamızdaki değişikliklere kulak vermemiz gerekiyor. Doğamız gereği kendimizi soğuk havalardan koruyabilmemiz için vücudumuz yağ depolayarak bir savunma mekanizması geliştiriyor. Sonrasında eyvah kilo aldım diye endişeleniyoruz. Metabolizma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
Covid-19 ile birlikte hastalıklardan korunmada beslenmenin kıymeti tekrar dikkat çekti. Covid-19’ u ağır geçirenler hastanede tedavi görürken hafif geçirenler konutlarında tedaviye devam ediyor. Araştırmacılar hastalıktan korunmada güçlü bağışıklık sisteminin hami tesir yaptığını belirtmekteler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
57
Kahvaltıyı atlamamak gerekiyor Bağışıklığı güçlendirmenin ve enfeksiyonlara karşı dirençli olmanın tahminen de en kıymetli kuralı beslenme tertibine dikkat etmek olduğuna dikkat çeken Romatem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Selin Cengiz, “Virüs ile gayrette bağışıklık sisteminin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
64
Koronavirüs; ülkemizi ve dünyayı etkileyen bir salgın. Teneffüs, boşaltım ve sindirim sitemi organlarınızı olumsuz etkiliyor. Bilhassa risk altındaki guruplar; bağışıklık sitemi yetersiz olanlar, hamile bayanlar, kanser hastaları, yaşlı bireyler ve çocuklar.. Şimdilik aşısı ve muhakkak bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
51
Armut:Sulu ve tatlı bir meyve olan armut yemeklerden önce tüketilmelidir. Zengin karoten içeriği nedeniyle sarı, yeşil renge sahiptir. A, B1,B2,B3,B6ve C vitamininden zengindir. Ayva:Altın sarısı renginde hoş kokulu bir meyve olan ayva A ve B vitaminleri, yüksek miktarda potasyum ile tanin ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
858,461Konular
981,109Mesajlar
29,529Kullanıcılar
peaceSon üye
Üst Alt