Demir minerali ömrümüz için son nokta kıymetli rolleri olan birebir devranda en çok eksikliği ve eksikliğine bağlı sıkıntılarla karşı zıdda kaldığımız mineraldir. Kanda hemoglobin ismi verilen hususun üretiminde ve oksijen taşınmasının faal bir formda sağlanmasında, bilişsel fonksiyonlarımızın yerinde olmasında, vücudumuzdaki ilaç ve başka zehirli kalıntıların uzaklaştırılmasında rol oynar. Bunun dışında demir mineralinin kış aylarında daha da kıymet kazanan bir fonksiyonu daha vardır. Demir, bağışıklık sistemini güçlü meblağ.
DEMİR HASSAS BAHISTIR
Vücutta demir istikrarının sağlanması bağışıklık sistemi açısından kıymetlidir. Demir zayıflığında gücünü kaybeden bağışıklık sistemi, hastalık yapan etmenlere karşı gereğince savaşamaz. Demir zayıflığı anemisi olan kimselerin bulaşıcı marazlara karşı daha hassas olmasının, sık hastalanmalarının ve marazlarını kolay atlatamamalarının sebebi budur.
Vücutta gereğinden çokça demir bulunması da parazitler için yeterli bir fırsattır. Demirin vücutta ziyade bulunması, demir ile beslenen parazitlerin vücutta yaşamaları ve çoğalmaları riskini beraberinde getirir.
Illetlerden korunmak için demir mineralinin besinler ile nizamlı alınması gerekir. Bu durumu sağlamak ve kendi sıhhatinizi korumak için yapabileceğiniz şey, sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmektir.
KÂFI DEMİR İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER
Al et, demir mineralinin en kıymetli kaynağıdır. Bu nedenle haftada 1–2 gün kesinlikle al et tüketilmelidir. Demir zayıflığı açısından risk öbeğinde olan evlatlar, gebeler ve emzikli analar şayet sıhhat durumları da tutarlıysa daha sık al et tüketebilir.
Tavuk ve balıkta demir mineralinin âlâ besinsel kaynakları arasındadır. Haftada 1–2 kere tavuk yahut hindi eti, 2–3 sefer da balık çeşitlerinin sofrada taraf alması, kaliteli demir tarafından beslenmenizi zenginleştirecektir.
Yumurta, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler de demir içerir. Ancak bu besinlerin içinde mekan alan demir, vücutta güçlükle kullanılan bir yapıya sahiptir. Bu cins demirin vücudunuzda daha aktif bir biçimde kullanılması için, yumurta, kurubaklagil ve yeşil yapraklı sebzelerin yanında az ölçüde et bulundurun. Yeşilbiber, taze sıkılmış portakal suyu ve domates dilimleri de içerdikleri C vitamini ile vücutta demirin daha güzel kullanılmasını sağlar.
Yemeklerden acilen sonra çay içmek, demirin vücutta kullanılabilirliğini azaltır. Zira çayda bulunan tanenler demirin emilimini ketler. Yemek sonrası çay keyfinizi 45 dakika erteleyin. Çayınızı her vakit taze demli, açık ve limonlu için.
Şiddetli ölçüde posa alımı vücuttan demirin atımını arttırır. Kişinin olağan beslenme biçimi ile ölçüsüz ölçüde posa alması muhtemel değildir. Ama besinlerin içerisine dışarıdan kepek eklemek yahut posa desteklerinin kullanılması vücuttan süratle demir kaybına neden olabilir.
B12 vitamini ve/veya folik asit zayıflığı, demir zayıflığını tetikleyebilir. Sağlıklı beslenmenin bir ömür biçimi haline getirilmesi, sorunun en kolay ve sağlıklı tahlilidir.
Kuru yemişler ve kuru meyvelerde demir içerir. Kış mevsiminde tüketilmesi daha zevkli bir hal alan bu besinleri haftada 2–3 defa ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Ölçülere dikkat, kâfi demir almak bölgesine kilo alabilirsiniz.
Kahvaltılarınıza 1 tatlı kaşığı pekmez ekleyerek, beslenmenizi demir minerali açısından zenginleştirebilirsiniz. Bardak bardak pekmez içmek demir mineralinin yanı sıra, çokça kilolara da davetiye çıkaracaktır.
DEMİRDEN GÜÇLÜ AKŞAM YEMEĞİ: USKUMRU KEKLERİ
Materyaller (4 kişilik)
4 adet büyük uzunluk patates
250 gram uskumru
1 tatlı kaşığı yarım yağlı süt
3 tatlı kaşığı kıyılmış taze maydanoz
1 adet kıyılmış kırmızıbiber
2 çay kaşığı karabiber
4 silme çorba kaşığı un
1 adet çırpılmış yumurta
125 gram ufalanmış bayat ekmek
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Patatesleri yeterlice yıkayın ve az suda haşlayın. Kabuklarını soyun ve sütü ekleyerek püre haline getirin. Uskumruyu buğulama formülü ile pişirin ve küçük kesimlere ayırın. Derin bir kâseye patatesleri, balık modüllerini, kırmızıbiberi, karabiberi ve maydanozu ekleyin. Uygunca karıştırın ve 8 modüle ayırın. Kesimleri una bulayın. Çırpılmış yumurta ile ufalanmış ekmeği bir kapta yeterlice karıştırın. Una bulanmış modülleri bu karışıma batırın. Uskumru keklerini 15 dakika buzdolabında beklettikten sonra, zeytinyağını küçük kek kalıplarına sürün ve karışımları kek kalıplarına yerleştirin. Fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun!
Besin Bedeli (1 porsiyon için)
Kalori: 539
Karbonhidrat: 77 gram
Protein: 22 gram
Yağ: 18 gram
Posa: 6 gram
Demir: 3.8 mg
Beslenme Notu: Uskumru keklerinin yanında koyu yeşil yapraklı sebzeler, biber, patates ve domates içeren bir salata ve 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu tüketirseniz, demir mineralinin vücutta kullanılmasını desteklemiş olursunuz.
Diyetisyen Gizem FIYAT
DEMİR HASSAS BAHISTIR
Vücutta demir istikrarının sağlanması bağışıklık sistemi açısından kıymetlidir. Demir zayıflığında gücünü kaybeden bağışıklık sistemi, hastalık yapan etmenlere karşı gereğince savaşamaz. Demir zayıflığı anemisi olan kimselerin bulaşıcı marazlara karşı daha hassas olmasının, sık hastalanmalarının ve marazlarını kolay atlatamamalarının sebebi budur.
Vücutta gereğinden çokça demir bulunması da parazitler için yeterli bir fırsattır. Demirin vücutta ziyade bulunması, demir ile beslenen parazitlerin vücutta yaşamaları ve çoğalmaları riskini beraberinde getirir.
Illetlerden korunmak için demir mineralinin besinler ile nizamlı alınması gerekir. Bu durumu sağlamak ve kendi sıhhatinizi korumak için yapabileceğiniz şey, sağlıklı beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmektir.
KÂFI DEMİR İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER
Al et, demir mineralinin en kıymetli kaynağıdır. Bu nedenle haftada 1–2 gün kesinlikle al et tüketilmelidir. Demir zayıflığı açısından risk öbeğinde olan evlatlar, gebeler ve emzikli analar şayet sıhhat durumları da tutarlıysa daha sık al et tüketebilir.
Tavuk ve balıkta demir mineralinin âlâ besinsel kaynakları arasındadır. Haftada 1–2 kere tavuk yahut hindi eti, 2–3 sefer da balık çeşitlerinin sofrada taraf alması, kaliteli demir tarafından beslenmenizi zenginleştirecektir.
Yumurta, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler de demir içerir. Ancak bu besinlerin içinde mekan alan demir, vücutta güçlükle kullanılan bir yapıya sahiptir. Bu cins demirin vücudunuzda daha aktif bir biçimde kullanılması için, yumurta, kurubaklagil ve yeşil yapraklı sebzelerin yanında az ölçüde et bulundurun. Yeşilbiber, taze sıkılmış portakal suyu ve domates dilimleri de içerdikleri C vitamini ile vücutta demirin daha güzel kullanılmasını sağlar.
Yemeklerden acilen sonra çay içmek, demirin vücutta kullanılabilirliğini azaltır. Zira çayda bulunan tanenler demirin emilimini ketler. Yemek sonrası çay keyfinizi 45 dakika erteleyin. Çayınızı her vakit taze demli, açık ve limonlu için.
Şiddetli ölçüde posa alımı vücuttan demirin atımını arttırır. Kişinin olağan beslenme biçimi ile ölçüsüz ölçüde posa alması muhtemel değildir. Ama besinlerin içerisine dışarıdan kepek eklemek yahut posa desteklerinin kullanılması vücuttan süratle demir kaybına neden olabilir.
B12 vitamini ve/veya folik asit zayıflığı, demir zayıflığını tetikleyebilir. Sağlıklı beslenmenin bir ömür biçimi haline getirilmesi, sorunun en kolay ve sağlıklı tahlilidir.
Kuru yemişler ve kuru meyvelerde demir içerir. Kış mevsiminde tüketilmesi daha zevkli bir hal alan bu besinleri haftada 2–3 defa ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Ölçülere dikkat, kâfi demir almak bölgesine kilo alabilirsiniz.
Kahvaltılarınıza 1 tatlı kaşığı pekmez ekleyerek, beslenmenizi demir minerali açısından zenginleştirebilirsiniz. Bardak bardak pekmez içmek demir mineralinin yanı sıra, çokça kilolara da davetiye çıkaracaktır.
DEMİRDEN GÜÇLÜ AKŞAM YEMEĞİ: USKUMRU KEKLERİ
Materyaller (4 kişilik)
4 adet büyük uzunluk patates
250 gram uskumru
1 tatlı kaşığı yarım yağlı süt
3 tatlı kaşığı kıyılmış taze maydanoz
1 adet kıyılmış kırmızıbiber
2 çay kaşığı karabiber
4 silme çorba kaşığı un
1 adet çırpılmış yumurta
125 gram ufalanmış bayat ekmek
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Patatesleri yeterlice yıkayın ve az suda haşlayın. Kabuklarını soyun ve sütü ekleyerek püre haline getirin. Uskumruyu buğulama formülü ile pişirin ve küçük kesimlere ayırın. Derin bir kâseye patatesleri, balık modüllerini, kırmızıbiberi, karabiberi ve maydanozu ekleyin. Uygunca karıştırın ve 8 modüle ayırın. Kesimleri una bulayın. Çırpılmış yumurta ile ufalanmış ekmeği bir kapta yeterlice karıştırın. Una bulanmış modülleri bu karışıma batırın. Uskumru keklerini 15 dakika buzdolabında beklettikten sonra, zeytinyağını küçük kek kalıplarına sürün ve karışımları kek kalıplarına yerleştirin. Fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun!
Besin Bedeli (1 porsiyon için)
Kalori: 539
Karbonhidrat: 77 gram
Protein: 22 gram
Yağ: 18 gram
Posa: 6 gram
Demir: 3.8 mg
Beslenme Notu: Uskumru keklerinin yanında koyu yeşil yapraklı sebzeler, biber, patates ve domates içeren bir salata ve 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu tüketirseniz, demir mineralinin vücutta kullanılmasını desteklemiş olursunuz.
Diyetisyen Gizem FIYAT