Soğuk havalarda içinizi ısıtacak ve bedeninizi mikroplara karşı koruyacak enfes içecekler akşamları keyif yapmayı sevenlerin çok güzeline gidecek. Meskeninize gelen konuklarınıza de ikram edebileceğiniz sıcak çikolata, boza ve sahlep üzere içecekler Türk mutfaklarının vazgeçilmezi. Pekala bu içecekler meskende nasıl yapılır?
Kış aylarında dışarıya çıkmaktansa çoklukla meskende daha fazla vakit geçirilir. Her bayanın hayallerinden biri ise tüm işlerini bitirip, pencerenin karşısında sıcacık içecekler hazırlayarak keyif yapmak vardır. Çay ve kahve dışında, en az dışarıdan satın aldığınız içecekler kadar lezzetli sıcak içecekleri konutta hazırlamak çok kolay. Bu içeceklerden biri de sahlep. Yüzyıllardır Türk kültürümüzün bir kesimi haline gelen bilhassa de kışın kar yağdığında önünde uzun kuyruklar olan sahlebi konutta pişirmek sandığınızdan daha pratik. Üstelik sahlep sevmeyenler için sıcak çikolata, boza ya da daha farklı sıcak içecekler yapabilirsiniz. Hazırladığımız bu yazıda kışın soğuk geçen günlerinde hem içinizi ısıtacak hem de yudumlarken dinleneceğiniz içecek tanımlarını derledik.
- MESKENDE SALEP NASIL YAPILIR?
KONUTTA SALEP NASIL YAPILIR?
MATERYALLER
4 su bardağı süt
Bir yemek kaşığı toz sahlep
Bir çay bardağı toz şeker
Bir tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI
Sütü cezvenin içerisinde kaynatın. Akabinde içerisine toz sahlebi ekleyerek süratlice karıştırın.
Kıvam alan karışımın içerisine tarçın ve şekeri ekleyerek kısık ateşte karıştırmaya devam edin.
Kaynayan sahlebi üzerine çubuk tarçın koyarak servis edebilirsiniz.
- KONUTTA SICAK ÇİKOLATA NASIL YAPILIR?
sıcak çikolata nasıl yapılır
MATERYALLER
300 ml. yarım yağlı süt
1 yemek kaşığı kakao
50 gram bitter çikolata
1 yemek kaşığı toz şeker
YAPILIŞI
Süt, kakao ve toz şekeri cezvede güzelce karıştırın. Daha sonra bitter çikolatayı benmari adabı eritin.
Kaynayan sütlü karışımı fincana alın. Erittiğiniz çikolatayı da ek ettikten sonra servis edebilirsiniz.
- MESKENDE BOZA ÜRETİMİ
MESKENDE BOZA İMALİ
MATERYALLER
3 su bardağı bulgur
25 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 tatlı kaşığı toz maya
4-5 litre su
3 su bardağı toz şeker
YAPILIŞI
Bulguru 2 litre suyun içerisinde 1 gece boyunca bekletin. Sonraki gün bulguru suyun içerisine haşlayın.
Haşlanan bulgurları blenderda ezin. Orta Ara sıcak su ekleyerek kıvam almasını sağlayın.
Soğuduğunda toz şeker, sıcak su ve mayayı bir kabın içerisinde karıştırarak bulgurun içerisine ek edin.
Orta ara karıştırarak köpük köpük olunca, şeker ve vanilyayı ekleyebilirsiniz.
Bu adımda sık sık karıştırmalısınız. Yoksa bozanın tadı acı hale gelebilir.
Buz dolabında iki gün boyunca koruma edildikten sonra üzerine sıcak sıcak leblebi koyarak servise edebilirsiniz.
- KONUTTA CHAİ TEA LATTE NASIL YAPILIR?
CHAİ TEA LATTE
MATERYALLER
2 su bardağı süt
1 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı iri yapraklı siyah çay
2 adet karanfil
1/4 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı toz tarçın
1 çay kaşığı toz zencefil
1 adet kakule
YAPILIŞI
Siyah çayı kaynayan suyun içerisinde 3 dakika kadar demleyin. Daha sonra çayı sütlüğün içerisine aktarın. Soğuk sütle birlikte kaynamaya bırakın.
Karanfili, toz tarçını, zencefili, karabiberi ve kakulenin içerisindeki tohumları çıkararak sütün içerisine ekleyin. 3 dakika daha kaynattıktan sonra, süzgeçten geçirin.
Toz tarçınla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...