Kişisel Krizden Kurtulmak krizden kurtulmanın yolları kokainden kurtulma yolları kokainden kurtulmanın EN BÜYÜK HATALAR Problemi görmezden varmak: Mary kocası John''un işinden çıkarılmak üzere olduğunu ve bu şart gerçekleşirse ailenin geçimini sağlamak çok şiddet bir hal alacağını hissediyordu lakin John kendisine konuyu hiç açmadığı için bu durumu görmezden geldi Problemi reddetmek: John ise kendi içinden meslek hayatında o güne kadar kurduğu tüm bağlantıları düşünüp yeni bir iş fırsatı olabileceğini varsayarak içinde bulunduğu durumun fazla güç olmadığına karar verdi Ama Hz İsa''nın ''az bir şeye sahip olanlar, o eksik şeyin bile elinden alınabileceğini bilmeli'' sözleriyle dile getirdiği, hayatın en sert kurallarından birini unuttu İşini kaybettiği anda tüm bağlantıları da aniden yok olacaktı çünkü John''un elinde onlara karşılık olarak sunabileceği bir şey kalmamış olacaktı Takviye istemeyi geri çevirmek: John ve Mary uzun yıllarını birlikte geçirmiş bir çiftti ve birbirlerini son derece iyi tanıyorlardı John''un zihni problemlerle doluydu fakat açık havada yansımıyordu Çünkü kriz insanın tüm enerjisini emer Ola Ki Mary ona destek edebilirdi ama gururu yaşadığı zorlukları paylaşmasını engelliyordu John gitgide zorluklar okyanusunun dibine batmaya başladı Yalan veya güya içten konuşmak: Bir gün Mary cesaretini topladı ve gece yatmaya hazırlanırken John''a bir sorunu olup olmadığını sordu John şöyle yanıt verdi: ''İş değiştirmeyi düşünüyorum'' Tabii bu sözün tamamen yalan olduğu söylenemez hatta içten bile kabul edilebilir Çünkü kovulmak üzere olan John gerçekten yeni bir iş bulmayı düşünüyordu Mary bu cevap üzerine başka bir şey sormadı John''un zihnindeki zorlama ise artıyordu çünkü karısının bir şeyler bildiğinden tereddüd ediyordu Başkalarını suçlamak: John saygıdeğer bir adam olduğunu biliyordu, işinde defalarca doğru olmuş, elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmıştı Ve hemen patronunun adaletsizlik yaptığını düşünüyor, içinde bulunduğu durumu hak etmediğine inanıyordu Ama gerçekte olur ya patronu da benzer dertten mustaripti çünkü hepsi ''şirket'' denilen görünmeyen bir organizasyon tarafından yönlendiriliyorlardı Böyle bir konumdayken bu mesele karşısında serinkanlı davranmaktansa bu dünyanın acımasız insanlarca yönetildiği fikrini benimseyerek hareket etmişti Kendi kapasitesini olayı büyütmek: John kendi kendine böylesine bir kabiliyet ve böylesine bir kapasiteyle katiyen bir kriz yaşamayacağı askine yeni fırsatlarla karşılaşacağını söyleyerek sonunda kendini ikna etti Beklenen gün geldi ve John işten çıkarıldı O andan itibaren aile büyük bir yıkımın eşiğine geldi çünkü kriz öncesinde değerlendirilmesi gereken o paha biçilmez zaman felaketi red ederek harcanmıştı NE YAPMALI? Doğrusu ben de hayatım her tarafında böylece fazla kriz yaşadım ve yukarıda anlatılan tüm hataları ben de yaptım Lakin pek bile olsa, en fena kriz anlarımda yine de dostlar kendini gösterdi, yanımda oldu Bu deneyimleri yaşadıktan daha sonra şu anda yapılması gereken ilk şeyin ne olduğunu bundan böyle biliyorum: Çok kolay, takviye dilemek! Güçlü görünmeye çalışmak yerine kriz karşısında zayıflığımı karıma ve arkadaşlarıma göstermekten pişman olmadım Ve bu şekilde davranmaya başladığım anda, daha pozitif yanlış adım atma ihtimalim de büyük ölçüde azaldı Lakin şunu hiç unutmamalı: Yanlış adımlar önümüzde, bize çok daha büyük bir darbe vurmak için hazır bekliyor