iltasyazilim
FD Üye
Kışlık Kırmızı Biberli Kahvaltılık (Lutenitsa) Tarifi İçin Malzemeler
*10 kilo Kırmızı Biber(Tarhana Biberi, Kapya Biber de deniyor)
*5 kilo domates
*Küçük bir baş sarımsak
*1 bardak sıvı yağ(İsteğe göre yarısı zeytinyağı yarısı ayçiçek yağı olabilir)
*45 yemek kaşığı tuz(Damak tadınıza göre tadarak ayarlayın)
*56 yemek kaşığı şeker
*1015 adet yarım litrelik kavanoz(sıcak suyla kapaklarıyla birlikte iyice yıkanmış olmalı)
Kışlık Kırmızı Biberli Kahvaltılık (Lutenitsa) Tarifi Yapılışı Baştan söylemeliyim ki o kadar lezzetli oluyor ki tadına bakan tüm misafirlerimiz hemen tarif istiyor ve kışlık olarak hazırlıyorlar
Öncelikle kırmızı biberlerimizin közlenmiş olması gerekli(İster köz ateşinde közleyin ister fırında yumuşayana kadar pişirin, biz fırın tepsilerine dizip közlenmiş kıvama gelene kadar pişirdik)
Közlenmiş ya da pişmiş biberlerinizi dışındaki kabuğundan ve içindeki çekirdeklerinden temizleyin
Domateslerinizi ince ince doğrayıp bir tencereye alın tuzun ve şekerin yarısını ekleyip iyice suyunu salıp pişinceye kadar bekleyin
Temizlediğiniz biberleri önce blendır ile iyice çekin sonrasında tercihe göre kevgirden yada iri delikli bir süzgeçten geçirin (Ben geçirmenizi öneririm içerisine ister istemez çekirdek ya da kabuk kaçabiliyor tekrar kevgirden, süzgeçten geçirince pürüzsüz bir kıvamı oluyor)
Pişen domatesleride blendırdan iyice geçirin(bizim domateslerin blendır ile çektikten sonra pürüzsüz olduğu için kevgir işlemi yapmadık isterseniz siz yapabilirsiniz)
Sarımsaklarıda dövün ki birazdan hepsini birleştireceğiz
Büyük bir tencereye pişen ve blendırdan geçirdiğimiz domatesleri ve biberleri alıyoruz içerisine sarımsağı, kalan tuzu ve şekeri ekliyoruz yağımızı da ekleyip iyice karıştırarak pişirmeye başlıyoruz iyi karıştırmalıyız çünkü dibine sarmaya çok müsait bir tarif
Yalnız kaynamaya başladığında sıçramaya başlayacak çok dikkatli olun mutfağınız çok kirlenebilir ve sizede sıçradığında yanabilirsiniz
O yüzden kaynamaya başlayınca kapağı bir kapatıp bir açıp karıştırın
1 saat kaynadıktan sonra kahvaltılığımız olmuş demektir
Ocağın altını kapatır kapatmaz sıcakken kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve hepsini çok ışık almayan bir yere dizin üstlerini örtün 2 gün bu şekilde bekletin
Şimdiden herkese afiyet olsun evet çok zahmetli dediğinizi duyar gibiyim ama inanın çok lezzetli, bütün kış harika kahvaltılar yapacaksınız İsteğinize göre malzemeleri aynı oranda arttırıp aynı oranda azaltabilirsiniz
*10 kilo Kırmızı Biber(Tarhana Biberi, Kapya Biber de deniyor)
*5 kilo domates
*Küçük bir baş sarımsak
*1 bardak sıvı yağ(İsteğe göre yarısı zeytinyağı yarısı ayçiçek yağı olabilir)
*45 yemek kaşığı tuz(Damak tadınıza göre tadarak ayarlayın)
*56 yemek kaşığı şeker
*1015 adet yarım litrelik kavanoz(sıcak suyla kapaklarıyla birlikte iyice yıkanmış olmalı)
Kışlık Kırmızı Biberli Kahvaltılık (Lutenitsa) Tarifi Yapılışı Baştan söylemeliyim ki o kadar lezzetli oluyor ki tadına bakan tüm misafirlerimiz hemen tarif istiyor ve kışlık olarak hazırlıyorlar
Öncelikle kırmızı biberlerimizin közlenmiş olması gerekli(İster köz ateşinde közleyin ister fırında yumuşayana kadar pişirin, biz fırın tepsilerine dizip közlenmiş kıvama gelene kadar pişirdik)
Közlenmiş ya da pişmiş biberlerinizi dışındaki kabuğundan ve içindeki çekirdeklerinden temizleyin
Domateslerinizi ince ince doğrayıp bir tencereye alın tuzun ve şekerin yarısını ekleyip iyice suyunu salıp pişinceye kadar bekleyin
Temizlediğiniz biberleri önce blendır ile iyice çekin sonrasında tercihe göre kevgirden yada iri delikli bir süzgeçten geçirin (Ben geçirmenizi öneririm içerisine ister istemez çekirdek ya da kabuk kaçabiliyor tekrar kevgirden, süzgeçten geçirince pürüzsüz bir kıvamı oluyor)
Pişen domatesleride blendırdan iyice geçirin(bizim domateslerin blendır ile çektikten sonra pürüzsüz olduğu için kevgir işlemi yapmadık isterseniz siz yapabilirsiniz)
Sarımsaklarıda dövün ki birazdan hepsini birleştireceğiz
Büyük bir tencereye pişen ve blendırdan geçirdiğimiz domatesleri ve biberleri alıyoruz içerisine sarımsağı, kalan tuzu ve şekeri ekliyoruz yağımızı da ekleyip iyice karıştırarak pişirmeye başlıyoruz iyi karıştırmalıyız çünkü dibine sarmaya çok müsait bir tarif
Yalnız kaynamaya başladığında sıçramaya başlayacak çok dikkatli olun mutfağınız çok kirlenebilir ve sizede sıçradığında yanabilirsiniz
O yüzden kaynamaya başlayınca kapağı bir kapatıp bir açıp karıştırın
1 saat kaynadıktan sonra kahvaltılığımız olmuş demektir
Ocağın altını kapatır kapatmaz sıcakken kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirin ve hepsini çok ışık almayan bir yere dizin üstlerini örtün 2 gün bu şekilde bekletin
Şimdiden herkese afiyet olsun evet çok zahmetli dediğinizi duyar gibiyim ama inanın çok lezzetli, bütün kış harika kahvaltılar yapacaksınız İsteğinize göre malzemeleri aynı oranda arttırıp aynı oranda azaltabilirsiniz