Yaz aylarında elverişli fiyata satılan kapya(kırmızı) biber, kış aylarında da tüketilmek için konserve formunda yapılarak saklanır. Anadolu'nun eşsiz lezzetleri arasında bölge alan kırmızı köz biber konservesi velev meze olarak isterseniz de farklı halde sofralarda yanını alır. Siz de al biberden konserve yapmak istiyorsanız kesinlikle hazırladığımız tarife bir göz atın.
Mutfakta hatunların kış hazırlıkları tam göz devam ediyor. Birbirinden enfes sebzeler şişlere koyularak hususî soslarla buluşuyor. Biraz prodüksiyonu zahmetli olan bu konserveler kışın pratik bir formda hazırlanarak sofralara getiriliyor. Bu yapılan konserveler arasında közlenmiş kapya biber de var. Yoğurtla, salatalarda ya da yalnızca kendisini nefis bir halde tüketebileceğiniz kırmızı biber turşusunun tadı damağınızda yan edecek. Kahvaltılarda ve 5 çayına tüketebleceğiniz közlenmiş al biber turşusu tanımını denemenizde yarar var. Lezzetli olduğu kadar bir o kadar da sağlıklı olan közlenmiş biber turşusunun tanımını ve püf noktalarını bilmeyenler için hazırladık.
NOT: Biberleri seçerken, koyu renk ve büyük olanları tercih edin. Bu biçim biberlerin közlenmesi daha kolay oluyor. Biçimi ve rengi bozuk olanları közlememeye dikkat edin.
KÖZLENMİŞ AL BİBER TURŞUSU TANIMI:
MATERYALLER
5 kilo büyük uzunluk al (kapya) biber
2,5 su bardağı üzüm sirkesi
2 su bardağı sızma zeytin yağı
Yarım çay bardağı kaya tuzu
1 çay bardağı esmer şeker
2 baş sarımsak
1 demet maydanoz
YAPILIŞI
Birinci olarak biberleri yıkayın ve kurulayın. Yakınlarınızda taş fırın var ise al biberleri tepsiye koyun ve fırına verin. Hanedeki fırında yapacaksanız fırının ayarınız ızgara ayarına getirin. Biberleri tepsiye yerleştirin ve biberlerin her iki tarafını 20 dk közleyin.
Daha sonra yıkadığınız sarımsak ve maydanozu ince doğrayın. Maydanozun saplarını da kullanın. Közlenen biberleri fırından çıkarır çıkarmaz bir buzdolabı poşetine koyun ve ağzını güzelce kapatın. Böylelikle kabukları daha uygun çıkacaktır.
Biberlerin kabuklarını sıyırdıktan sonra 2 parmak kalınlığında dilimleyin. Bir kapta sirke, limon ve zeytinyağını birleştirin.
Cam kavanoz kullanmaya dikkat edin. Cam kavanozlarını kaynar su içinde 5 dk sterilize edin.
Daha sonra kavanozların en altına maydanoz saplarından birazını koyun, onun üzerine köz biberlerden birazını ekleyin, akabinde sarımsak ve maydanoz en üste gelecek formda yerleştirin. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın. Karanlık bir ortamda saklayın. 10-15 gün sonra tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun...