kişniş Familyası Umbelliferae İlmi Adı Coriandrum sativum Fransızca Coriandre İngilizce Coriander Almanca Koriander Kullanılan Kısmı Tohumu Yetiştiği Yer Avrupa, Akdeniz ülkeleri, Darı, Hindistan, Arjantin, Amerika, Sovyet Rusya Ülkemizde: Konya, Burdur Toplama Zamanı Haziran Eylül Özelliği İştah açıcı, gaz söktürücü, midevi, afrodizyak Zihni geliştirdiği söylenir Sağlık Durumu Açısından Hava yutmada; gaz, şişlik, spazm, baskı sindirim, inkibazlık Kan dolaşımını olumlu etkiler; zayıf nabzı dengeler, asabi yorgunluğu önler id Kullanılışı 12 tatlı kaşığı kişniş tohumu bir fincan suda kaynatılır, 10 dakika demlendirilir, yemeklerden daha sonra 1 fincan içilir Mutfakta Kullanılışı Her nesil soğanlı, sosisli yemeklerde Dolma, av eti, şarküteri, domates, kuru fasulye, çerkez tavuğuna (cevizli sosuna) Ekmeklere, kuru bisküvilere, meyve kompostosuna katılır (Kişnişteki yağ unlu maddelerin ve tohumlu sebzelerin hazmını kolaylaştırır) Estetik Açıdan Kişnişteki yağ parfüm, kolonya ve sabun yapımında kullanılır Ek Bilgi Öteki adı: Kara kimyon Cezayir’de etleri korumak için, tuzlu, karabiber ve kişniş eşit miktarda karıştırılır, kullanılır