Orta Asya'da sıkça kullanılan kımız içeceği Destan dizisinde geçmesiyle birlikte gündem haline geldi. Destan devletinde Orta Asya ve öncesi ele alınan kımız yani kısrak sütü nedir ve bu sütten ne yapılır? sorularının karşılığı haberimizin ayrıntılarında.
ATV ekranlarının devir dizisi Destan, her kısmında merak uyandırmaya devam ediyor. Ebru Şahin ve Edip Tepeli'nin başrolü paylaştığı dizide Orta Asya kültürüne ait ayrıntılar seyircilerin de dikkatini çekiyor. Dizide sıklıkla geçen "kımız" sözü izleyicilerin gündeminde oturdu. Kısrak sütü olarak da bilinen yöresel bir içecek olan kımız, Türk kültüründe kıymetli bir yere sahip. Kımız sözü Orta Asya'da yaygın olarak kullanılır ve Uygur, Kazak, Kırgız üzere pek çok toplulukta bilinmektedir.
PEKALA KIMIZ NE DEMEK?
Kımız, kısrak sütünün fermante edilmesiyle elde edilen klasik içecek. Orta Asya bozkırlarında yaşayan Kırgız, Başkurt, Kazak, Yakut, Uygur ve Özbek üzere Türk halkları ve Moğollar ortasında bugün de kıymetli bir içecektir. Süt şekerince güçlü olan kısrak sütünden îmâl edilen kımız, beyazımsı bir sıvıdır.
Kımız Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir.
KIMIZ NASIL YAPILIR?
Kımız yapmak için, katiyetle kısrak sütü gereklidir. Kısrak sütü içerisine bir evvelki kımız eklenerek imal kademesi başlatılır. Kimi yörelerde daha sonra da kımız yapmak için, bir ölçü kımız maya emeliyle saklanır. Kısraklardan süt alımı başladığı vakitlerde, saklanan maya kımızı bu sütle karıştırılır.