Kİvİ YetİŞtİrİcİlİĞİ 1548821940 1548821940 kiviyetistiriciligi5c5125babf5f0kiviyetistiriciligi5c5125babf5f0 http:img482imageshackusimg4829807kiwiez3 Anavatanı Çin olan kivi, ticari olarak 1940’lı yıllarda ilk önce Yeni Zelanda’da üretilmiştir 1970’li yıllardan daha sonra öteki ülkelerde de yetiştirilmeye başlanmış ve hızla yayılmıştır Bugün dünyada kivinin en fazla üretildiği ülke Yeni Zelanda’dır İtalya ise dünyada kivi üretiminde 2 sıradadır Fransa, Güney Afrika, İspanya, Japonya ve Yunanistan gibi ülkelerde de kivi üretimi yaygınlaşmıştır Ülkemizde kivi birincil kez 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü’nde denemeye dargın ve deneme sonucunda kivi yetiştiriciliğine, iklim ve toprak yapısı bakımından Marmara ve Karadeniz bölgelerinin yerinde olduğu tespit edilmiştir İthal etmek için milyonlarca dolar ödemek zorunda kaldığımız kivinin ülkemizde de yaygınlaşması için Ordu Tarım İl Müdürlüğü, 1994 yılında test üretimi çalışmalarına başlamış, müdürlüğün deneme fidanlığında damızlık olarak kullanılmak üzere bir kivi bahçesi tesis edilmiştir Kivi; sarıcılıcı, tırmanıcı, yaprağını döken, çok takvim bir bitkidir Vitamin ve mineral bakımından zengindir C Vitamini kaynağıdır Kivi yetiştiriciliğinin yapılabileceği alanlar kışları ılık, yazları sıcak ve ıslak yörelerdir Baharda tomurcukların sürmesi ile birlikte oluşan genç sürgünler dona karşısında çok hassastır genellikle kivi, derin ve süzek olan, kireçli olmayan topraklarda iyi netice verir Ph’ı5,5 76 olan topraklarda iyi yetişir Kivi fidanı; Çelikle, Tohumla ve Doku kültürü ile üretilir Fakat yaygın olarak kullanılan usul, çelikle üretimdir Çelikle üretim için, kivi çeliği; kışın OcakŞubat aylarında, yazın ise 1530 Temmuz tarihleri arasında almak üzere iki farklı zamanda alınırÇelikler 23 göz, yani 1520 cm olacak şekilde hazırlanır Köklendirme hormonu olarak kışlık çelikte 2000 ppm naftalin asetik asit, yazlık çelikte ise 4000 ppm indol bütrik asit kullanılır Çeliklerin dip kısmı bariz bir bıçakla düzeltilir Köklenmeyi teşvik için çelikler bıçakla 34 yerinden, 5 mm uzunluğunda çizilir Hazırlanan çeliğin dip kısmı yazlık çelikte 5 saniye, kışlık çelikte 10 saniye süreyle hormona batırılır Hormonu kuruyan çelikler, köklerde çürüme olmaması için ayrıca, benlayt ile hazır sıvıya batırılır ve perlite dikilir Kışlık çeliklerde köklenme ortamında istenilen ısıyı tedarik etmek ve köklenmeyi cesaretlendirmek için alttan ısıtma sistemi kurulmalıdır Isıtma yapılırsa köklenme oranı da buna paralel olarak yükselir Keza, 2 günde bir yapılacak sulandırma da çeliklerin köklenmesini hızlandırır ve perliti nemli tutar Perlit, yani köklendirme ortamı, 2025° dereceye ayarlanır Çeliklerin kurumasını önlemek için ortamdaki rutubet kontrol edilmelidir Yazlık çeliklerde sisleme yoluyla sulama yapılmalıdır Sisleme sulama; yarım saatte bir 30 saniye zaman ile uygulanır Yazlık çeliklerde mevsim gereği ısıtmaya gerek yoktur Perlite dikilen çelikler 46 hafta içinde köklenir Köklenen çelikler artı bekletilmeden usulüne uygun şekilde hazırlanmış toprakla içi doldurulmuş tüplere alınır Can suyu verilir Köklenen çelikler doğrudan fidan imal parseline dikilmek istenirse, toprağın tavında olması ve ortamın iyi hazırlanmasına özen gösterilir Dikim sonrasında ise sırasıyla; dikimin yapıldığı yerde yabancı ot kontrolü, fidanların sulanması, çapalanması, askıya alınması ve yokuş alma işlemleri yapılır Bu fidanlar yıl sonunda dikime hazırlanmış hale gelir Kivi fidanları sıra üzeri ve sıra arası 4 metre almak üzere, 8 dişiye 1 erkek hesabıyla dikilir Kivi fidanı dikmek için, 40 santimetre derinliğinde, 50 santimetre genişliğinde fidan çukuru açılır Çukur açılırken üstteki toprak bir tarafa, daha aşağı toprak bir tarafa konulur Üstten çıkan toprak çokça yanmış çiftlik gübresi ile karıştırılır Bu toprakla fidan çukurunun üçte ikisi bombeli şekilde doldurulur id Dikilecek fidana kök tuvaleti yapılır, fidanın ezilmiş, kurumuş, yaralı kökleri ayıklanıp temizlenir, daha sonra fidan bombenin üzerine oturtulur Fidan çukurundan çıkan daha aşağı toprak, fidanın kök boğazına dek doldurulur Toprağın köklere temas etmesini sağlamak için çiğnenmesi gereklidir Dikim işi bitince fidanın yanında bir herek dikilerek fidan bu hereğe bağlanmalı fidanın tepesi üç göz üzerinden kesilerek, mutlaka can suyu verilmelidir Kivi tesisini bitirmek için; zaman geçirilmeden bu fidanlara T sistemi yapılmalıdır T sistemi yapılırken 2,5 metre boyunda direkler kullanılır Direkler beton, ahşap ya da demirden yapılabilir Hazırlanan bu direkler, iki fidanın tam ortasına gelecek şekilde ve 50 cm’lik kısmı toprağa gömülerek dikilir Direklerin tepesine konulacak T’nin uzunluğu, 1,5 metre olmalıdır Hazırlanan bu direkler T’nin üstüne, 30 cm ara ile beş sıra tel çekilir Bu teller 35 mm kalınlığında, çelik halat olmalıdır Kivi fidanı kendi haline bırakılırsa pat diye çok sürgün ile gelişmeye başlar Kameriye seviyesine çıkana kadar fidanı tek gövde olarak büyütmek gerekir Bunun için en adaleli artan bir sürgün bırakılır, diğerleri kırılır Tellerin hizasına, takriben 2 metre yüksekliğe, gelince bu sürgünün de tepesi kesilir En üstteki iki gözün sürmesine müsade verilir Böylece T üzerinde iki tarafa kollar oluşturulur Bu kolların uçları 11,5 metre uzayınca kırılarak ast dallar oluşturulmaya çalışılır Kivi; üçüncü yılından itibaren meyve vermeye başlar Kivi; Mayıs ayının ikinci yarısında çiçek açmaya başlar Dişi kivi çiçeğinin, dişicik tepesi fazla bariz, erkek püstülleri çok azdır Erkek kivi çiçeğinin ise püstülleri çoktur, dişicik tepesi ise dumura uğramıştır Açan çiçekler geç ilkbahar donlarından hasar görmez Döllenmeyi artmak ve meyve tutumunu artmak için bahçede bir iki arı kovanı bulunmalıdır Kivi geniş ve fazla yapraklı bir bitkidir bu nedenle fazlaca su tüketmektedir Su noksanlığı başladığı vakit bitkinin yaprakları cansızlaşır, kıvrılır ve solma eğilimi gösterir Ağaç üzerinde meyve varsa buruşmaya başlar Yağışın yetersiz olduğu TemmuzAğustos aylarında, bitkide böyle bir durum görülürse, haftada bir iki kez sulandırma yapılmalıdır Meyve kalitesini yükseltmek ve pazar değerini çoğaltmak için Haziran sonu, temmuz başlarında meyvenin sık olduğu dallarda, bir salkımda en fazla bir iki meyve olacak şekilde seyreltme yapılmalıdır Kivide hasat zamanının gelip gelmediği Refrektometre adlı optik alet ile tespit edilir Meyvenin kuru madde oranı %7,59 olduğu zaman kivi hasat edilebilir Daha erken hasat edilirse meyvenin kalitesi ve pazar değeri düşer Hasat; meyve sapı ağaç üstünde kalacak şekilde, elle koparılarak yapılır Kivi hasadı, iki defada yapılabilir Önce irileşmiş meyvelerin hasat edilmesi ile bitkide kalan ufak meyvelerin beslenip irileşmesi sağlanır Hasat edilen meyvelerin paketlenmesinde, ağaç ve karton kutular kullanılır Temin edilme imkanı varsa kivi meyveleri, kutulara viyoller içinde yerleştirilir Üzerine, su ve tartı kaybını durdurmak nedeniyle, plastik film örtülür Bundan sonradan meyve pazara sunulur Toplanan meyveler oda sıcaklığında iki ay vakit ile korunabilir Meyve sonradan satılacaksa soğuk hava depolarında muhafaza süresi 5 avuç içi değin çıkabilir Meyveler, eksi 1,5 derecenin altıda donarak soğuktan hasar görür böylece, depolama sıcaklığı 0,5° derece civarında tutulur Depolardaki nem oranı, %90 civarında olmalıdır Depolama sırasında nemin düşük olması meyvelerde siklet kaybına yol açar Depolamada, ambalajlamaya gerek yoktur, mahsul, kasa ya da sandıklara konarak muhafaza edilir Depolama esnasında meyvelerin çıkardığı etilen gazı olgunlaşmayı hızlandırır Bu gazı dışarı atmak için ambar, günde 2 saat havalandırılır Keza kivi meyvesinin saklandığı depoda, başka bir meyve depolanmamalıdır Hasat edilen meyveler anında yenecek durumda değildir Yeme olgunluğuna gelmesi için emin bir sürenin geçmesi gerekir Kivi sıradan şartlarda, oda sıcaklığında 1520 günde olgunlaşır Evlerde meyveleri olgunlaştırmak için naylon torba içinde 1520 adet kivi meyvesinin yanında 1 adet elme koyulur 2 gün bekletilen elma torbadan çıkarılır 810 gün içerisinde kivi meyvesi olgunlaşır, yenecek duruma getirilir Hasat yapıldıktan daha sonra, bitki yaprağını dökünce kivi bahçesinde budama işlemi yapılmalıdır Budama yapılırken o yılın meyve veren dalları ile birbirine örülmüş kıvrılmış dallar kesilir Belli Başlı çatının hasar görmemesine özen gösterilir Ertesi yıl meyve verecek sürgünlerin uçları ise 1213’üncü göz üzerinden kesilir Kivi meyvesi öteki meyve türlerinden bambaşka özelliklere sahip olması sebebiyle, tüketim ve dilekçe alanları da oldukça çeşitlidir Kivi; taze olarak tüketildiği gibi pasta, kek, dondurma, reçel, marmelat, konserve ve nehir yapımında da kullanılır
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.