Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kıymada şaşırtan fiyat farkı: 44 liradan 74 liraya

Kıymada şaşırtan fiyat farkı: 44 liradan 74 liraya
0
105

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,427
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
95
Kiymada%2Dsasirtan%2Dfiyat%2Dfarki%2D%C2%A044%2Dliradan%2D74%2Dliraya%2D234408%2Ejpg

Üretimde bir sorun olmamasına karşın, kırmızı et ve kıymada neredeyse her kasap ve markette bu devirde oluşan fiyat farkları dikkat çekiyor. Hem Kovid-19 süreci, hem de Ramazan öncesi oluşan farklarla ilgili pek çok tez var.

Kasapların daha az müşteriyle maliyetlerini karşılamaya çalışması bir etken. Lakin bu süreçte ‘fırsatçılar’ da olduğu belirtiliyor. Mahalle kasaplarında kıyma kilo fiyatı 54 ile 74 lira ortasında değişirken bu fiyat, eseri direkt tedarik zinciriyle raflarına taşıyan marketlerde 44 lira. Küçük marketlerde ise tekrar 50 liradan 66 liraya kadar değişen fiyat aralığı mevcut. Dana kuşbaşı kilo fiyatı da 52-80 lira ortasında değişiyor.

10 TL’ye kadar olağan

Büyük zincir marketlerde üreticiye direkt ulaşıp eseri tedarik eden sistem ile tarım/hayvancılık eserlerinde aşikâr bir düzey korunabiliyor.



Mahalle ve semt marketleri ile kasaplarda durum daha farklı. Eserin üzerine eklenen maliyetler değişebiliyor.

Bu nedenle kıymanın kilo fiyatında 10 liraya kadar bir fiyat aralığını olağan bulan uzmanlar, bundan sonrasının ise ‘fazla kar’ olarak algılanacağını belirtiyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Lideri Ahmet Yücesan, mevcut periyotta toptan, kesimhane ve perakende olarak tedarik sisteminde fiyatları takip etmenin güçleştiğini söyledi.

‘Maliyet arttı, müşteri azaldı’

Fazlı Yalçındağ Türkiye Kasaplar Federasyonu Lideri

“Kırmızı et kalitesine nazaran fiyat alıyor, iş yerlerinin personelinden, elektriğine her birinin durumu da farklı. İşin en başta yüzde 50’si maliyet. Kasap esnafı sattığının üzerinden bir ölçü kazanıp geçimini sağlar. Hiçbirimizin bir zenginliği yok. Mesela ben Ankara’da işyerimi açamıyorum, sokağa çıkma yasağı olan yaş grubundayım. 81 vilayette, her semtte fiyatların birbirinden farklı oluşunun temelinde bunlar var. Son vakitlerde ise yemek servisi yapan pek çok yer kapalı. Diyelim ki bir kasap günde 30 kilo et satıyorsa bu müşterinin yarısı yok, yalnızca konutunda yemeğine alan Ayşe teyze var. Maliyet artıyor, çıkar düşüyor.”

‘Hayvan naklinde problem var’

Ahmet Yücesan Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Bşk.

“Kovid-19 krizi öncesi talep artışı öngörüsüyle fiyatlar bir ölçü artmıştı. Lakin bu krizle birlikte otel, restoran, dönerci üzere ana alıcıların birçoklarının kapalı olması talep azlığıyla birlikte fiyatı da evvelki düzeye getirdi. Toptan fiyatlar 39 liraya çıkmıştı, tekrar 35 lira düzeyine düştü. Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletmek için bir yazı hazırladık. Hayvan nakillerinde, yani vilayetten ile hayvan taşınmasında sorun var. Vilayetten ile geçişler müsaadeye bağlı. Lakin mülki yönetimler bu genelgeyi hayvan geçişlerinde nasıl uygulanacağını bilmedikleri için kaygı edebiliyorlar. Karışıklığın giderilmesi için harekete geçtik, kısa müddette netleştireceklerine inanıyorum. Bir ilçede hayvan azalınca fiyat artıyor, bol ise fiyat düşüyor.”

‘3 kasap gezin en uygunu alın’

Bülent Tunç Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Lideri



“Bir ortalama alırsak 54 lira olağan bir fiyat ancak bunun üstü fazla. Her yerde satılan et aşağı üst tıpkı özellikte. Kasaplar çalışıyor, yani et ulaşılabilir durumda. Münasebetiyle panik yapmaya, yüksek fiyatla almaya gerek yok. Tüketici mesela 3 kasap gezsin en uygun olandan alsın. Et üretimiyle ilgili dert yok. Yerli üretim artarak devam edecek. Hayvanlar var. Bu türlü bir durumdan ve Ramazan öncesi çıkar sağlamak isteyenler olabilir. Öbür taraftan ise esnafın maliyeti artmış olabilir. Lakin artık daha az karlılıkla çalışma devri. Beşerler işini kaybediyor, birçok esnaf kapalı. Bu müddette en azından dükkan dönüyorsa memnun olunmalı. Etin üreticiden çıkış fiyatı 35-38 lira bandında. Yüzde 20 kemik, yüzde 8 KDV ve üzerine dükkan masrafları eklenir.”

His Erdoğan/Milliyet
 

Similar threads

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, İstanbul'da geçen yıla göre kurbanlık fiyatlarının yüzde 10-15 civarında artmasını beklediklerini kaydederek, canlı kilogram fiyatlarının büyükbaşta 26, küçükbaşta ise 23 liradan başlamasını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Maliyetlerindeki artışı sattığı ürün fiyatlarına yansıtamadığından yakınan kırmızı et sanayicileri, bayramdan sonra ete zam yapmaya hazırlanıyor. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, "2018’de kırmızı et üreticisinin maliyeti yüzde 30-35 arttı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
41
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, kırmızı ete zam yapılacağı yönündeki söylemlerin sektöre zarar verdiğini belirterek, "Ete zam yok. Bir-iki ay da kesinlikle ete zam olmayacak." dedi. Yardımcı, AA muhabirine, Türkiye'de 2016'da 14 milyon 800 bin olan büyükbaş hayvan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
197
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kurban Bayramı sürecinde hayvan fiyatlarının büyükbaşta 5 bin-30 bin lira, küçükbaşta ise 750-3 bin lira arasında olmasını beklediklerini ifade etti. Bayraktar, TZOB Genel Merkezi'ndeki basın toplantısında, kurbanlık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Çin’den yayılan corona virüsün yaydığı tehdit arttıkça maske ve dezenfektan eserlerinin fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Maske fiyatları 180 liraya kadar artarken, 1 litre kolonya fiyatı 12 liradan 35 liraya, 250 ml dezenfektan fiyatı 3.50 TL’den 15 liraya yükseldi. Türkiye gazetesinden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
858,543Konular
981,905Mesajlar
32,560Kullanıcılar
emoooSon üye
Üst Alt