![105634.jpg](https://asset.doktorsitesi.com/uploads/makale/105634.jpg)
![105634.jpg](https://asset.doktorsitesi.com/media/cache/articleView/uploads/makale/105634.jpg)
Yaz aylarında yaşa bağlı olarak; yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artışlar gözlenmektedir. Başkaca, sıcak havalarda terlemeyle ortaya çıkan su ve mineral kaybı sonucu; baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı üzere sıhhat meseleleri de sıkça karşılaşılmaktadır.
Yaz aylarında kızartmalara veda edin
Münhasıran yaz aylarında tüketimi önerilmeyen kızartmalar ekseriyetle sıhhatimizi olumsuz tarafta tesirler. Şiddetli sıcaklarda tüketilen yağlı ve hamurlu yiyecekler, vücutta yorgunluğa, baş ağrısı ve yüksek tansiyona neden olduğu için tekrar tercih edilmemesi gereken besinler arasındadır. Sıcakların daha ağır olduğu bu günlerde yemek alışkanlıklarında yapacağımız kimi değişiklikler ile kendinizi daha zinde ve hafif hissedebiliriz. Yemeklerde kızartma ve kavurma mahalline haşlama, ızgara ve fırın yemeklerini tercih edebilir fındık, ceviz, badem üzere yağlı besinleri günlük tükettiğimiz yağ ölçüsünü azaltarak kullanabilirsiniz.
Kızartma tarafına salata tüketin
Kızartılarak tüm vitaminleri yok olan zerzevatları haşlayarak ya da salata yaparak tükettiğimizde bütün vitaminlerinden faydalanmış oluyoruz. Yüksek ısıda pişirilen sebzeler doygunluk hissi verirken vücudumuz için farkına varamadığımız zararlar da verebilmektedir. Kızartma tüketmek konumuna alternatif olarak zerzevatları haşlayarak ya da fırında az yağda pişirerek daha besleyici öğünler oluşturabilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarını değiştirerek ileriki yaşlarda oluşabilecek kalp ve damar rahatsızlıkları başta olmak üzere; tansiyon, kolesterol ve gibisi illetlerin da önüne geçebilirsiniz. Öğünlerde kesinlikle salata tüketmeli, haşlanmış sebzelerle de varlıklı salata çeşitleri hazırlayıp sıhhatinize yatırım yapabiliriz. Bunun yanı sıra kan şekerini süratle yükselten ve süratli düşüren besinlerin tercih edilmemesi, yalın karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler mahalline; esmer ekmek, makarna, bulgur üzere lifli besinlerin tüketilmesine itina gösterilmelidir.
Yaz meyveleri tam bir vitamin deposu
Yaz sıcaklarından korunabilmek için kuvvet ve vitamin deposu olan karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali üzere yaz meyvelerinin tüketilmesi sıcakların neden olduğu likit kaybının önlenmesinin yanı sıra vücudumuzun vitamin ve mineral gereksinimini karşılamaktadır. Yüksek bir lif kaynağı olan ve yüzde 90'ı su olan karpuzun, tüketildiğinde tokluk hissi vermesinin yanı sıra bağırsak hareketlerimizi düzenlemesi açısından da nispeten yararlı olduğu bilinmektedir. Başkaca karpuz protein, fosfor karbonhidrat içermesinin yanı sıra vücudumuzun likit muhtaçlığını dengelenmesi açısından epey varlıklı bir içeriğe sahiptir. Kalp hastaları için tüketimi önerilen üzüm de B1, B2, C vitamini deposu olması ile yeniden önerilen meyveler arasındadır. Öğünlerinizde meyve çeşitlerini tercih ederek ağır besinlerden uzaklaşabilir ve kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.
Beslenme alışkanlıklarınızı terbiye edin
Beslenme birçok insan tarafından açlık hissinin bastırılması ve canının istediği yiyeceklerin yenmesi yahut içilmesi olarak algılanmaktadır. Oysaki beslenme; vücudun büyümek, yenilenmek ve varlığını sürdürebilmesi için gerek duyduğu bütün besin öğelerini münasebetli ölçüde alıp kullanmasıdır.
Yaz beslenmesi nasıl olmalıdır?
Yemeklerimizi yavaş yavaş yemeye itina göstermeyi alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Açlık hissinin ağırlaşması ile birden yiyeceklere saldırmak mekanına küçük porsiyonlar halinde yavaş yavaş yenilmelidir. Böylelikle mideniz daha az yorulurken siz de masadan kalktığınızda tartı hissi yaşamamış olacaksınız.
Bunun dışında beslenme alışkanlıklarını düzenlerken mahsusen yaz mevsimi boyunca;
Zerzevat ve meyve tüketimini arttırın
Metabolizmanızı hızlandıracak lifli azıklar tüketmeye ihtimam gösterin
Günde ortalama 10-12 bardak su tüketin
Ziyade yağlı yiyeceklerden uzak durun. Katı yağlar alanına zeytinyağı, fındık yağı üzere likit yağları tercih edin.
Kızartma tüketiminden kaçının
Beyaz ekmek mekanına tam buğday ya da çavdar ekmeği tercih edin
Gece geç saatlerde yemek yemekten kaçının yemek bölgesine meyve tüketebilirsiniz
Günlerin uzaması ile birlikte kendinize aktivite yapacak devirler ayırın
Tuz tüketiminizi istikrarda tutmaya itina gösterin
Tatlı gereksiniminizi sütlü tatlıları tercih ederek masrafın
Öğünlerinizde ağır yemekler mekanına midenizi yormayacak hafif besinler tercih edin
Asitli içecekler, hazır meyve suları mahalline ölçülü olmak koşuluyla taze meyvelerden yapılmış meyve suları tercih edin