bilgisayarci
FD Üye
![kizartmalik_ile_yemeklik_patates_arasindaki_bu_fark_nedir_1605609668_8359.jpg](https://i12.haber7.net//haber/haber7/photos/2020/47/kizartmalik_ile_yemeklik_patates_arasindaki_bu_fark_nedir_1605609668_8359.jpg)
Mutfaklarda en çok tüketilen ve özellikle çocuklar tarafından çok sevilen patates sağlığımız için en önemli besinler arasında yer alır. Her mevsim yiyebileceğiniz ve yiyecek sektöründe herkes tarafından tüketilen patatese günün her saati tüketiliyor. Çok sevilen patatesin kızartmalık ve yemeklik olarak farklı çeşitleri bulunuyor. Peki kızartmalık patatesle yemeklik patates arasındaki fark nedir?
Ülkemizde ekimi ve tüketimi çok fazla olan patates uygun arazilerinde bulunmasıyla birçok farklı çeşidi yetiştirilmektedir. Her bölgenin iklim koşullarına ve toprağın uygunluğuna bağlı olarak patates çeşitleri ekiliyor. Tohum tiplerine göre değişiklik gösteren patates çeşitleri, pişirilme tercihi üzerinden de adlandırılıyor. Patates çeşitleri genel olarak, yemeklik, kızartmalık, olarak ayrılıyor. Dünya genelinde beş yüzün üzerinde patates türü bulunuyor. 7'den 70'e herkesin severek tükettiği sebzelerden en çok sevilen tüketilen sebzelerin başında gelen patates birçok farklı tariflerle çok lezzetli yemeklere dönüşüyor. Ayrıca çok hızlı bir şekilde yapabileceğiniz haşlama yöntemiyle bile patatesi böylece enfes haliyle tüketebilirsiniz. En çok tüketilen sebzelerin başında gelen patates kızartmalık patates ve yemeklik patates olarak ikiye ayrılıyor. O halde yemeklik patatesle kızartmalık patates arasındaki fark nedir, nasıl anlaşılır? İşte yanıtlar:
![BLdPt_1605609337_8765.jpg](https://i1.haber7.net//haber/haber7/photos/2020/47/BLdPt_1605609337_8765.jpg)
YEMEKLİK PATATES VE KIZARTMALIK PATATES ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Kızartmalık patatesleri yemeklik patatesten ayıran en önemli özelliği yemeklik patatese göre daha iri olmalarıdır. Kızartmalık patateslerin nişasta oranı yüksek, su oranı azdır. Kızartmalık patatesin kabukları koyu sarı ve kırmızıdır. Aynı zamanda kızartmalık patatesler diğer patateslere göre daha parlak bir görünümü bulunuyor. Kızartmalık patates seçerken bu özelliklere dikkat ederek kolayca ayırt edip satın alabilirsiniz.
![rbsZU_1605609376_2067.jpg](https://i1.haber7.net//haber/haber7/photos/2020/47/rbsZU_1605609376_2067.jpg)
Yemeklik patates ise, kızartmalık patatese göre daha küçük, kabuğu daha ince ve sulu olur. Ayrıca yemeklik, haşlamalık olan patateslerin nişasta oranı azdır. Bu patatesler sulu olduğu için kızartıldığında lezzetsiz olur. Sulu yemekler ve haşlamak için kullanılması tavsiye edilir.
![JB1CG_1605609401_8099.jpg](https://i1.haber7.net//haber/haber7/photos/2020/47/JB1CG_1605609401_8099.jpg)