Kızılay idaresinin Yemen’e insani yardım göndermek için fiyatını peşin ödeyerek uçak kiraladığı fakat uçuş müsaadeleri alınamaması nedeniyle uçağın havalimanından kalkamadığı öğrenildi. Üstelik peşin yapılan ödeme nedeniyle 245 bin dolar şirketin kasasında kaldı.
Kızılay idaresi tarafından Yemen’e 10 ton besin ve 46 ton ilaç yardımı gönderilmesi için peşin ödeme yapılarak uçak kiralandığı fakat uçağın uçuş müsaadesi alınamaması nedeniyle gönderilemediği öğrenildi.
Kızılay İdare Heyeti, 23 Haziran 2017 tarihinde “Acil alım yöntemi” ile uçak kiralanmasına karar verdi. Türk Hava Yolları’nın (THY) referans verdiği firmalardan teklif alan Kızılay, 245 bin dolar ve 10 bin TL peşin ödeme bedeliyle “Merkür Milletlerarası Taşımacılık” şirketi ile protokol imzalayarak uçak kiraladı. Kızılay da yardım gereçlerini 26 Haziran tarihinde havaalanında paketleyerek yüklemeye hazır halde getirdi.
UÇUŞ MÜSAADESİ ALINAMADI
Şirketin Dubai’de bulunan Kızılay’ın istediği standartlara sahip uçağı 27 Haziran 2017 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. Uçak birebir gün içerisinde yüklenerek uçuşa hazır hale getirildi fakat Suudi Arabistan Koalisyon Güçleri’nden “squawk kodu ve üst uçuş müsaadesi alınamadığı” gerekçesiyle uçak uçurulamadı.
YÜK GEMİSİ KİRALANDI
Uçakla insani yardım materyallerini gönderemeyen Kızılay idaresi de devayı denizyolunda buldu. Uçağa yüklenen gereçler tekrar boşaltılarak karayolu ile İskenderun Limanı’na gönderildi ve kiralanan yük gemisine yüklendi. İskenderun Limanı’nda 10 Temmuz tarihinde de merasim yapılarak yardım materyalleri Yemen’in Aden Limanı’na uğurlandı.
BM DEVREYE GİRDİ
Merasimde konuşan Genel Lider Kerem Kınık, “Yardım dört saatte orada olabilecekken 10-15 günde orada olacak” sözlerini kullanarak gecikmeyi anlattı. Kızılay Lideri Kınık, “BM Genel Sekreter Yardımcısı’ndan rica ettim. Türk kardeşlerinin yardımı, lakin ricamız sonrası gerçekleşebildi” açıklaması yaptı.
GEREÇLER BOZULDU ŞÜPHESİ
Bu ortada, evvel uçakta bekletilen akabinde uçaktan indirilip karayolu ile İskenderun’a nakledilen besin unsurlarının bir de Aden Limanı’nda uzun süren yanaşma müsaadesinin beklenmesi nedeniyle bozulduğu da ileri sürüldü.
KIZILAY TEZLERİ KABUL ETTİ
Kızılay tarafından yapılan açıklamaya nazaran uçağın kiralandığı şirket ile türel süreç devam ediyor. Kızılay yetkilileri belgenin uzmanda olduğunu belirterek 245 bin doların “büyük ihtimalle geri alınacağını” öne sürdü.
İsmail Arı/Birgün