Kızılderili Atasözleri melek ve iblis ile ilgili atasözü kaprisle ilgili sözler kapris ile sözler Allah' ın kelimeleri meşe odunu yaprağı gibi sararıp düşmez: sırça yaprağı gibi ilelebet yeşil kalır Arkamda yürüme, ben öncün olmayabilirim Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim Yanımda yürü, böylece ikimiz eşdeğer oluruz Aşkı tanıdığında, Yaratıcı'yı da tanırsın (Fox Kabilesi) Bir başkasının kabahati hakkında konuşmadan önce defalarca kendi makoseninin içine bak (Sauk Kabilesi) Bir düşman çok, yüz arkadaş azdır (Hopi Kabilesi) Bir Kere Al şunuçağırmak, iki kere Ben vereceğimdemekten iyidir (Kabilesi bilinmiyor) Doğum yapan herşey dişidir Kadınların ezelden beri bildiği kainatin dengelerini erkekler de anlamaya başladıkları süre, dünya daha iyi bir dünya almak üzere degişmeye baslamış olacaktır (Mohawk Kabilesi) Düşmanımı cesur ve kuvvetli yap! Eğer onu yenersem utanç duymayayım (Apache Kabilesi) Yoksul almak, şerefsiz olmaktan daha minik bir meseledir Gözlerde yaş yahut, ruh gökkuşağına sahip olamaz Gözün ile değil, yüreğin ile hüküm ver Günümüzde insanlar bilgiyi arar oldu, hikmeti değil Halbuki data mazidir, hikmet ise istikbal (Lumbee Kabilesi) İhanet dostluk zincirini karartır, lakin vefa onu her zamankinden parlak yapar İlkbaharda usul usul yürü; toprak ona hamiledir İnsanın gözleri öyle kelimelerle konuşur fakat dil onları telaffuz edemez Kehanet, muhtemel bir olayı belirlenmiş bir bakış ile görmekten diğer şey değildir Hava ya bulutlu olacaktır, ya da güneş açacaktır (Cherokee Kabilesi) Arkamda yürüme, ben öncün olmayabilirim Önümde yürüme, takipçin olmayabilirim Yanımda yürü, bu nedenle ikimiz eşdeğer oluruz (Ute Kabilesi) Komşun hakkında hüküm vermeden önce, iki ay onun makosenleriyle yürü! (Cheyenne Kabilesi) Ölüler zor ve bilgilerini beraberinde götürmez, yaºayanlara ek eder (Hopi Kabilesi) Senin vicdanın senden başkasını temsil edemez Sevgi ile yorulmadan ilerleriz Sevgi ile, sadece onunla başkaları için fedakarlık yapabiliriz Şeytan hakkında konuşmayınGençlerin kalbinde merak uyandırır (Siyu Kabilesi) Su gibi olmalıyız Her şeyden altında, lakin kayadan bile kaslı (Siyu Kabilesi) Unutmayın çocuklarınız sizin değildir Onu Yaratıcı'dan ödünç aldınız (Mohawk Kabilesi) Yapmamız gereken: her şeyi eski sadeliğine döndürmektir, böylece bozulan düzenimiz baştan kurulacaktır özel baskı