Kocabıyık: Sanayici olmamız bize Menderes’in hediyesidir Türkiye’nin çelik sanayiindeki birincil girişimlerinden Borusan Mannesmann Boru’nun, 50’nci yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Borusan Holding’in Kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, Sanayici olmamız merhum Adnan Menderes’in bize bir hediyesidirdedi BORUSAN Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, Sanayici olmamız merhum Adnan Menderes’in bize bir hediyesidirdedi Borusan Holding’in birincil sanayi girişimi ve Türk çelik sanayiinin köklü şirketlerinden Borusan Mannesmann Boru’nun (BMB) kuruluşunun 50’inci yılı sebebiyle düzenlenen davette konuşan Asım Kocabıyık, şirketin 50 yıllık tarihinde büyük değişimlere tanıklık ettiğini söyledi Nasıl sanayici olduk Asım Kocabıyık, nasıl sanayici olduğunu şöyle anlattı: Halkçı Parti 1950’de iktidara geçince çok liberal bir dış ticaret politikası uygulamaya başladı dahası devletin denetim aşağıda tuttuğu tarım ürünlerine fazla yüksek rayiçler tespit etti Bir iki sene memlekette az daha bayram havası sürdü 1953’deri daha sonra döviz bitti, ithalat zorlaştı Alıştırma hayatında sağlam yol, ithal edilen malların Türkiye’de imalatı idi Bizim de sanayiciliğe geçişimiz böyle oldu 1940’larda, 1950’lerde Almanya’dan, Amerika’dan, Fransa’dan ithal ettiğimiz boruları kendimiz üretmeye karar verdik 27 birey ile başladığımız imalat bir taraftan öğrenerek, bir de gelişerek bugün 1300 kişi ile yaklaşık bir milyon tona ulaştı Bugünü göremezdim Benim şansım, tüm zorluklara karşın 50 yıldaki değişimleri ve gelişmeleri görebilmek ve adaptasyon olabilmek olmuşturdiyen Asım Kocabıyık, şöyle konuştu: 20’nci yüzyılın başında iken yüksek dakiklik 200 kilometreydi Yüzyılın ortalarında 500 kilometre görüldü Uzay mekiklerinin sürati 30 bin kilometre 1950’lerde ülkemizin nüfusu 20 milyon, demir çelik tüketiminin tamamı, inşaat çivisinden boruya dek, yılda 300 bin tondu Bugün sadece Borusan’ın elden geçirdiği demir çelik miktarı 2 milyon tondur 50 yıl önce kurduğum şirketin bugününü görmem muhtemel değildiHayalim Avrupa liderliği Herşeyin boru ile başladığını söyleyen Asım Kocabıyık, sözlerini şöyle sürdürdü: Bugün Türkiye sektör lideri olan Borusan Mannesmann Boru, Avrupa’da da dikişli çelik boru sektöründe birincil 5 üretici aralarında yer alıyor İngilizce haberdar olan sekreteri Iş Bankası’ndan alırdık ASIM Kocabıyık, Borusan Grubu’nun birincil sanayi kuruluşu olan Borusan Boru’nun 10 yıl önce bugünkü ortağı Mannesmann ile birleşerek Borusan Mannesmann Boru adını aldığını hatırlatarak, şöyle konuştu: 50 sene insan hayatında uzunca bir dönem Benim geçirdiğim 50 takvim dönem Türk Sanayi hayatının da hemen hemen tarihini yansıtıyor 50 yıl önce Türkiye’nin nüfusu 25 milyondu Bugün 3 katı oldu İngilizce bilen bir sekreter bulmak için Meslek Bankası ihracat servisinden eleman olmak mecburiyetinde kalırdık Bugün iki tanıdık olmayan dil bilen yüzlerce gencimiz varBöyle yüksek kár olmaz sen firmayı ikiye böl ASIM Kocabıyık, konuşmasında geçmişte yaşadığı anılarını da şöyle anlattı: Çolakoğlu Metalurji’nin kurucusu Türk Ekonomi Bankası’nın sahiplerinin babası merhum Mehmet Çolakoğlu bana ’sen ne yaptın Asım’ diye çıkıştı Ben de ’bir kusur mu yaptık ağabey?’ diye sorunca ’Beş milyon lira kar göstermişsin Bir firmanın böyle yüksek kar göstermesi mahsurludur Sen o firmayı ikiye böl’ demiştiVehbi Koç’tan şeref ve teveccüh gördük ASIM Kocabıyık, Vehbi Koç ile ilgili duygularını da şöyle anlattı: ’Rahmetli Vehbi Koç’tan karım ve ben çok asalet ve teveccüh gördük Bana bir gün sordu ’Mevcut işlerin dıştan yeni bir projen var mı?’ diye Ben de ’Doğduğum Afyon’a bir hizmette bulunmak istiyorum Boru ek parçaları imal etmek olduğuna düşünüyorum’ dedim Bunun üzerine Vehbi Bey’in, ’Bu konuda ihtiyacın olursa yüzde 25’e dek sana hissedar olabilirim’ demesi beni fazla mutlu etmiştiKorkmayın Türkiye’ye bir şey olmaz BORUSAN Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, Borusan Mannesmann Boru’nun 50’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen davetteki konuşmasında, Korkmayın Türkiye’ye birşey olmazmesajı da verdi Kocabıyık, şunları söyledi: Bana soruyorlar, Türkiye’nin hali ne olacak?’ diye Türkiye’nin sağlam bir altyapısı var Demokrasi birikimine sahip Korkmayın Türkiye’ye bir şey olmazKocabıyık’ın bu sözleri davetliler tarafından uzun bir zaman alkışlandı hurriyetcom