Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kök Şeklinde Ekmeklerim (Wurzelbrot)

Kök Şeklinde Ekmeklerim (Wurzelbrot)

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
Kök Şeklinde Ekmeklerim (Wurzelbrot) Tarifi İçin Malzemeler

*125 gram çavdar unu(1 büyük çay bardağından 1 parmak eksik)
*125 gram su(yarım büyük çay bardağı )
*Yarım çay kaşığı tuz

Hamur için:


*Ön hamur
*200 gram un (1 büyük tam dolu çay bardağı + 2 tepeleme dolu yemek kaşığı )
*100 gram kızıl buğday unu(1 büyük çay bardağından 2 parmak eksik)
*150 gram çavdar unu(1 tepeleme dolu büyük çay bardağı )
*300 gram ılık su
*1 çay kaşığı yaş maya
*1 silme yemek kaşığı tuz
*1 çay kaşığı bal

Kök Şeklinde Ekmeklerim (Wurzelbrot) Tarifi Yapılışı Ön hamur iki gün önce akşamdan hazırlanır:
Un, su ve tuz iyice karıştırılır, üzerine strech film çekilir ve oda ısısında 12 saat bekletilir
2 gün:Maya ve bal ılık suda eritilir Unlar elenir ortasına mayalı süt akıtılır (Hamurun çok yaş ve yapışkan olduğu için elle yoğurmayı tavsiye etmiyorum Varsa yoğurma robotuyla yoksa mixerle de olur )
5 dakika iyice yoğrulur, sonra tuz katılır ve 8 dakika devam yoğrulur Eller yağlanır hamur top haline getirilir, leğenin içi de yağlanır ve hamur içine yerleştirilir Üstü kapalı 24 saat buzdolabında bekletilir
Pişme günü:
Fırın 250 dereceye büyük bir kase sıcak suyla ve tepsiyle beraber ısıtılır
Tezgaha yağlı kart serilir üzerine bol un serpilir ,bir yağlı kart unlanmadan hazırlanırKabın kapağı açılır, hamur iki katı olmuştur Şimdi dikkat lütfen hamurun *gazı alınmıyor ,mümkünse yapısının bozulmamasına dikkat edilmelidirŞimdi dikkatli bir şekilde *bir spatula yardımıyla hamur kabın içinden unlanmış yağlı kartın üzerine alınır Fazla el vurmadan *hamur ortadan ikiye bölünür Eller unlanır dikkatli bir şekilde hamuru ezmeden, bir ucunu öne, diğer ucunu arka tarafa dönderilir (İki taraf ters yöne dönderilir ,resimler var)
Una belenir ve diğer yağlı karta yerleştirilir öbür hamurda aynı şekilde şekillendirilir ve isteğe göre üzeri elle ıslatıır ve haşhaşa susama belenir Ekmekler yağlı kartla fırının altı katındaki tepsiye alınır Temiz bir su Spray şişesiyle fırın içine üç dört defa su sıkılır ve 10 dakika 250 derecede pişirilir Bu süreden sonra fırın 220 dereceye indirilir, fırın kapısı kısa süre bir açılır *hemi tabanındaki kase su çıkartılır hemi de biraz buhar çıkması içinŞimdi 20 dakika devam pişirilir Son 5 dakika fırın kapısının arasına bir bez yerleştirilir ki üzeri çıtır olsun diye Sonra telin üzerinde soğumaya bırakılır Afiyet olsun)
Not:Hazırlama süresi biraz uzun da olsa çok lezzetli ekmek elde ediyoruz, denemenizi tavsiye ederim Çavdar unu yerine esmer + beyaz un da olabilir
Pizza taşınız varsa tepsi yerine taşı fırında ısıtın ,ekmekleri yağlı kartla üzerine alınFırın kapısı buhar çıksın diye açıldığında ekmeklerin altındaki yağlı kağıt alınır ve öyle 20 dakika devam pişirilir)
*
 
858,505Konular
982,838Mesajlar
33,077Kullanıcılar
Lequste44Son üye
Üst Alt