nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
koku alma ve damak arasındaki ilişki nasıldır
Koku ve ağız tadı organlarımız birbiriyle düzenli olarak çalışır Dilimiz bir besinin tadını, burnumuz da kokusunu algılar Kokusu iyi alınamayan besinlerin tadı da iyi alınamaz Mesela nezle olduğumuzda kokuları tamamiyle alamadığımız için besinlerin tadını da bütün olarak alamayız Besinlerin tadını tamamiyle alabilmek için burun ve dilin birlikte atama yapması gerekir
Koku ve ağız tadı nasıl sağlanır ?
Burun ve ağız içerisinde koku ve lezzet almayı sağlayan kimyasal duyu algaçları yerleşmiştir Bu algaçlar burun ve ağzımıza bağlantı eden maddelerin molekülleri kadar uyarılır Algaçların beyine uzantıları, yani sinirler birer elektrik kablosu gibi çalışarak değişik moleküllerden gelen uyarıları beynimizdeki koku ve tad için bölünmüş özel bölmelere iletirler Bunların tanınması doğru tad ve koku alma işlemi sağlanır Bu iki duyumuz birbirleriyle eşgüdüm içerisinde çalışırlar Koku siniri beyinden doğrudan doğruya liflerini burun içerisindeki üst bölgelere bırakır Bu sinirin uçlarındaki algaçlar etrafımızdaki farklı alanlara yönlendirilmiş kokulardan uyarılır Etrafımızdaki hoş kokular (çiçek kokusu, parfüm, sabun) ya da kötü kokular (yakıt kokusu, gaz kokusu, sigara kokusu) tarafından uyarılır
Lezzet hücreleri ağız ve boğaz bölgesinde bilhassa dil üzerinde yer alırlar Dil üstüne dikkatle bakıldığında gördüğümüz siğile benzer çıkıntılar aslında dile ait tat hücrelerinin algaçlarıdır Yediğimiz yemekler ve içtiklerimiz tükrükle karışıp ağızda sindirim başladığında dil üzerindeki yaygın algaçlara maddelerin teması buradan uyarıların çıkmasına ve bu uyarıların asap lifleri yoluyla beyine iletilmesini sağlar *
Koku ve ağız tadı organlarımız birbiriyle düzenli olarak çalışır Dilimiz bir besinin tadını, burnumuz da kokusunu algılar Kokusu iyi alınamayan besinlerin tadı da iyi alınamaz Mesela nezle olduğumuzda kokuları tamamiyle alamadığımız için besinlerin tadını da bütün olarak alamayız Besinlerin tadını tamamiyle alabilmek için burun ve dilin birlikte atama yapması gerekir
Koku ve ağız tadı nasıl sağlanır ?
Burun ve ağız içerisinde koku ve lezzet almayı sağlayan kimyasal duyu algaçları yerleşmiştir Bu algaçlar burun ve ağzımıza bağlantı eden maddelerin molekülleri kadar uyarılır Algaçların beyine uzantıları, yani sinirler birer elektrik kablosu gibi çalışarak değişik moleküllerden gelen uyarıları beynimizdeki koku ve tad için bölünmüş özel bölmelere iletirler Bunların tanınması doğru tad ve koku alma işlemi sağlanır Bu iki duyumuz birbirleriyle eşgüdüm içerisinde çalışırlar Koku siniri beyinden doğrudan doğruya liflerini burun içerisindeki üst bölgelere bırakır Bu sinirin uçlarındaki algaçlar etrafımızdaki farklı alanlara yönlendirilmiş kokulardan uyarılır Etrafımızdaki hoş kokular (çiçek kokusu, parfüm, sabun) ya da kötü kokular (yakıt kokusu, gaz kokusu, sigara kokusu) tarafından uyarılır
Lezzet hücreleri ağız ve boğaz bölgesinde bilhassa dil üzerinde yer alırlar Dil üstüne dikkatle bakıldığında gördüğümüz siğile benzer çıkıntılar aslında dile ait tat hücrelerinin algaçlarıdır Yediğimiz yemekler ve içtiklerimiz tükrükle karışıp ağızda sindirim başladığında dil üzerindeki yaygın algaçlara maddelerin teması buradan uyarıların çıkmasına ve bu uyarıların asap lifleri yoluyla beyine iletilmesini sağlar *