Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları
yoğurt otu
yoğurt otu yetiştiriciliği
yoğurt otu nedir
Kokboyasıgiller familyasındandır Diğer adlan Kokulu yapışkanotu, Orman ecesi Guzel yıldız, Yıldız otu, ince otu, isvicre cayı
imageskokuluyogurtotununfaydalari5ad5588ee3bbd
(Galium, Yunanca sut anlamına gelen gala sozcuğunden gelir Bitkinin ceşitli turlerinin sutu koyuiastırıcı ozelliği vardır, Turkcede yoğurt otu denmesinin sebebi budur Odoratum ya da odorata ise kokulu demek) 3040 cm boylarında, karemsi, narin, dik govdeli, yan dallan olmayan, cok yıllık, otsu bir bitkidir
Belli aralıklarla govdeye halka şeklinde tutunan parlak yeşil yaprakları; nisanmayıs aylarında, sap uclarında acan, kucuk, beyaz, topluca şemsiyemsi bir gorunum alan cicekleri vardır Bitkinin meyveleri sert kıllar ve kıvrık kancalarla kaplıdır Meyve kuruyunca ikiye ayrılır; tazeyken az kokarken, kuruyunca hoş kokunun yoğunluğu artar
Bitkinin anayurdu Avrupa, Asya ve Kuzey Afrikadır Ulkemizde en cok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bolgelerinde, 9002000 metrelerde golgelik yerlerde, ozellikle kayın ormanlarında yetişir
Kulturu mumkundur Tohumlar, yarı golgeli ve nemli, humuslu topraklara yaz sonunda ekilir Ancak bitkinin ciceklenmesi bitince, ana govdeden ayırarak coğaltmak daha kolay sonuc verir
Cicekli dallar Ortacağda (51 5 yy) kiliseleri suslemede kullanılmıştır Keşişler kalitesiz şarabın ekşiliğini gidermek icin bu bitkiye başvurmuştur
Bitki koku vermesi icin bira, şarap, rakı, likor, esans, cay, tutun, salata ve tatlılara eklenir
Guzel kokusundan dolayı celenklere, şiltelerin, yastıkların iclerine; odalara hoş koku ve goruntu sunması icin hazırlanan potpuri tabaklarına konur
Dallar tomurcuklandığında toprak ustu kısımları kesilerek toplanır Cicekleri solmuş dallar alınmamalı, kokten cıkarılmamalıdır Toplanan bitki temizlenip, golge, havadar bir yerde hızla kurumaya bırakılmalıdır
Almanlar kurutup oğuttukleri bu bitkinin acılığını pek sever, et yemeklerinin lezzetini bununla artırırlar Ayrıca bu bitkiden Mayıs şarabı adıyla anılan bir şarap yaparlar
Bileşiminde kumarin, acı ve sakız maddeleri, mikrop oldurucu cevherler, ozellikle de yapraklarda C vitamini bulunur
Sakinleştirici, guclendirici, idrar sokturucu, yumuşatıcı, bağırsak spazmlarını, ishali giderici, karaciğer ve sarılık hastalıklarına karşı iyileştirici etkileri vardır
Bunun icin ikiuc cay kaşığı kıyılmış bitki bir cay bardağı soğuk suya bırakılır, sekiz saat bekletildikten sonra gunde birkac seferde icilir
Dikkat, kumarin zehirleyici olduğu icin doz aşımından kacınmak gerekir!
Bitki dışardan guve benzeri haşerata karşı kullanılır
Lapası yara ve cıbanlara uygulanır
Son donemlerde, yoğurtotu {Galium) turlerinin genel olarak kansere karşı etkili oldukları belirtilmektedir
yoğurt otu
yoğurt otu yetiştiriciliği
yoğurt otu nedir
Kokboyasıgiller familyasındandır Diğer adlan Kokulu yapışkanotu, Orman ecesi Guzel yıldız, Yıldız otu, ince otu, isvicre cayı
imageskokuluyogurtotununfaydalari5ad5588ee3bbd
(Galium, Yunanca sut anlamına gelen gala sozcuğunden gelir Bitkinin ceşitli turlerinin sutu koyuiastırıcı ozelliği vardır, Turkcede yoğurt otu denmesinin sebebi budur Odoratum ya da odorata ise kokulu demek) 3040 cm boylarında, karemsi, narin, dik govdeli, yan dallan olmayan, cok yıllık, otsu bir bitkidir
Belli aralıklarla govdeye halka şeklinde tutunan parlak yeşil yaprakları; nisanmayıs aylarında, sap uclarında acan, kucuk, beyaz, topluca şemsiyemsi bir gorunum alan cicekleri vardır Bitkinin meyveleri sert kıllar ve kıvrık kancalarla kaplıdır Meyve kuruyunca ikiye ayrılır; tazeyken az kokarken, kuruyunca hoş kokunun yoğunluğu artar
Bitkinin anayurdu Avrupa, Asya ve Kuzey Afrikadır Ulkemizde en cok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bolgelerinde, 9002000 metrelerde golgelik yerlerde, ozellikle kayın ormanlarında yetişir
Kulturu mumkundur Tohumlar, yarı golgeli ve nemli, humuslu topraklara yaz sonunda ekilir Ancak bitkinin ciceklenmesi bitince, ana govdeden ayırarak coğaltmak daha kolay sonuc verir
Cicekli dallar Ortacağda (51 5 yy) kiliseleri suslemede kullanılmıştır Keşişler kalitesiz şarabın ekşiliğini gidermek icin bu bitkiye başvurmuştur
Bitki koku vermesi icin bira, şarap, rakı, likor, esans, cay, tutun, salata ve tatlılara eklenir
Guzel kokusundan dolayı celenklere, şiltelerin, yastıkların iclerine; odalara hoş koku ve goruntu sunması icin hazırlanan potpuri tabaklarına konur
Dallar tomurcuklandığında toprak ustu kısımları kesilerek toplanır Cicekleri solmuş dallar alınmamalı, kokten cıkarılmamalıdır Toplanan bitki temizlenip, golge, havadar bir yerde hızla kurumaya bırakılmalıdır
Almanlar kurutup oğuttukleri bu bitkinin acılığını pek sever, et yemeklerinin lezzetini bununla artırırlar Ayrıca bu bitkiden Mayıs şarabı adıyla anılan bir şarap yaparlar
Bileşiminde kumarin, acı ve sakız maddeleri, mikrop oldurucu cevherler, ozellikle de yapraklarda C vitamini bulunur
Sakinleştirici, guclendirici, idrar sokturucu, yumuşatıcı, bağırsak spazmlarını, ishali giderici, karaciğer ve sarılık hastalıklarına karşı iyileştirici etkileri vardır
Bunun icin ikiuc cay kaşığı kıyılmış bitki bir cay bardağı soğuk suya bırakılır, sekiz saat bekletildikten sonra gunde birkac seferde icilir
Dikkat, kumarin zehirleyici olduğu icin doz aşımından kacınmak gerekir!
Bitki dışardan guve benzeri haşerata karşı kullanılır
Lapası yara ve cıbanlara uygulanır
Son donemlerde, yoğurtotu {Galium) turlerinin genel olarak kansere karşı etkili oldukları belirtilmektedir