Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları

Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları
0
118

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Kokulu Yoğurt Otunun Faydaları
yoğurt otu
yoğurt otu yetiştiriciliği
yoğurt otu nedir


Kokboyasıgiller familyasındandır Diğer adlan Kokulu yapışkanotu, Orman ecesi Guzel yıldız, Yıldız otu, ince otu, isvicre cayı

imageskokuluyogurtotununfaydalari5ad5588ee3bbd

(Galium, Yunanca “sut anlamına gelen gala sozcuğunden gelir Bitkinin ceşitli turlerinin sutu koyuiastırıcı ozelliği vardır, Turkcede “yoğurt otu denmesinin sebebi budur Odoratum ya da odorata ise “kokulu demek) 3040 cm boylarında, karemsi, narin, dik govdeli, yan dallan olmayan, cok yıllık, otsu bir bitkidir

Belli aralıklarla govdeye halka şeklinde tutunan parlak yeşil yaprakları; nisanmayıs aylarında, sap uclarında acan, kucuk, beyaz, topluca şemsiyemsi bir gorunum alan cicekleri vardır Bitkinin meyveleri sert kıllar ve kıvrık kancalarla kaplıdır Meyve kuruyunca ikiye ayrılır; tazeyken az kokarken, kuruyunca hoş kokunun yoğunluğu artar

Bitkinin anayurdu Avrupa, Asya ve Kuzey Afrikadır Ulkemizde en cok Karadeniz, Akdeniz ve Marmara bolgelerinde, 9002000 metrelerde golgelik yerlerde, ozellikle kayın ormanlarında yetişir

Kulturu mumkundur Tohumlar, yarı golgeli ve nemli, humuslu topraklara yaz sonunda ekilir Ancak bitkinin ciceklenmesi bitince, ana govdeden ayırarak coğaltmak daha kolay sonuc verir

Cicekli dallar Ortacağda (51 5 yy) kiliseleri suslemede kullanılmıştır Keşişler kalitesiz şarabın ekşiliğini gidermek icin bu bitkiye başvurmuştur

Bitki koku vermesi icin bira, şarap, rakı, likor, esans, cay, tutun, salata ve tatlılara eklenir

Guzel kokusundan dolayı celenklere, şiltelerin, yastıkların iclerine; odalara hoş koku ve goruntu sunması icin hazırlanan potpuri tabaklarına konur

Dallar tomurcuklandığında toprak ustu kısımları kesilerek toplanır Cicekleri solmuş dallar alınmamalı, kokten cıkarılmamalıdır Toplanan bitki temizlenip, golge, havadar bir yerde hızla kurumaya bırakılmalıdır

Almanlar kurutup oğuttukleri bu bitkinin acılığını pek sever, et yemeklerinin lezzetini bununla artırırlar Ayrıca bu bitkiden Mayıs şarabı adıyla anılan bir şarap yaparlar

Bileşiminde kumarin, acı ve sakız maddeleri, mikrop oldurucu cevherler, ozellikle de yapraklarda C vitamini bulunur

Sakinleştirici, guclendirici, idrar sokturucu, yumuşatıcı, bağırsak spazmlarını, ishali giderici, karaciğer ve sarılık hastalıklarına karşı iyileştirici etkileri vardır

Bunun icin ikiuc cay kaşığı kıyılmış bitki bir cay bardağı soğuk suya bırakılır, sekiz saat bekletildikten sonra gunde birkac seferde icilir

Dikkat, kumarin zehirleyici olduğu icin doz aşımından kacınmak gerekir!

Bitki dışardan guve benzeri haşerata karşı kullanılır

Lapası yara ve cıbanlara uygulanır

Son donemlerde, yoğurtotu {Galium) turlerinin genel olarak kansere karşı etkili oldukları belirtilmektedir
 
858,496Konular
982,376Mesajlar
30,222Kullanıcılar
ExzoSon üye
Üst Alt