Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kolesterol nedir?

Kolesterol nedir?
0
120

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Kolesterol yağa benzeyen lakin yağ olmayan bir unsurdur. Tıpkı devranda yağ emilimini sağlayan safranın bir kesimi ve D vitaminin öncü unsurudur. Kolesterol bilindiği üzere her vakit zararlı değildir. Sıhhatimiz için kimi durumlarda zararlı olurken birtakım durumlarda da yararlı olabilir. Kolesterolün 2 farklı kaynağı vardır. Biri kan kolesterolü başkası ise diyetle alınan kolesteroldür. Kan kolesterolü vücudun muhtaçlık duyduğu kadarının karaciğerden sentezlenmesi ile oluşur. Diyet kolesterolü ise vücudumuza yumurta, al et, yağlı süt üzere hayvansal kaynaklı besinlerden gelir. Kolesterol vücudumuzda protein ve yağlardan oluşan paketlerle taşınır bu paketlere de lipoprotein ismi verilir. Lipoproteinler önümüze 3 farklı çeşitte çıkar.HDL (Yüksek Dansiteli Lipoprotein)Kolesterol : HDL halk arasında yeterli kolesterol olarakta bilinir. Vücudun kullanamadığı kolesterolü yıkılmak üzere karaciğere taşır. Tertipli fizikî aktivite yapılması HDL seviyesini artırır.LDL (Düşük Dansiteli Lipoprotein) Kolesterol : LDL halk arasında bed kolesterol olarakta bilinir.Karaciğerdeki kolesterolü dokulara taşır. Karaciğerdeki kolesterolü dokulara taşır lakin bu sırada kan damarlarında depolanabilir. LDL bedelinin yüksek olması kalp illetleri riskinin artması ile bağlantılıdır.VLDL (Çok Düşük Dansiteli Lipoprotein) Kolesterol : Kolesterolü karaciğerden alarak kas ve yağ dokusuna taşırlar. Yıkılıp LDL&#39; ye dönüşürler.Olması Gereken Kan Kolesterol Kıymetleri Total Kolesterol < 200 mg/dL
LDL Kolesterol < 130 mg/dL
HDL Kolesterol > 35 mg/dL
Kolesterolü Yükselten Besinler

-Tereyağ, margarin üzere katı yağlar
-Yumurta Sarısı
-Kırmızı et, kanatlı hayvan etleri
-Yağlı süt ve süt eserleri
-Kalamar, karides üzere deniz eserleri
-Kremalı pastalar, yağlı hamur işleri
-Sucuk, salam üzere şarküteri eserleri

 

Similar threads

Sıradanda kan damarlar içinde serbestçe akıp dokulara ve organlara oksijen ve besin taşır. Sağlıklı bir damarın iç yüzeyine bakıldığında pürüzsüz olduğunu görmek mümkündür. Kolesterol yüksekliği, tansiyon, sigara, haddinden fazla alkol tüketimi, kişinin beslenme alışkanlıkları ve muhitten...
Cevaplar
0
Görüntüleme
270
Son günlerde tıp yerküresi kolesterol yüksekliği ile ilgili farklı görüşler öne sürmektedir.Gerçekten Kolesterol yüksekliği sıhhat açısından bir risk oluştururmu? Evet,sağlık açısından risk taşıyan yağların başında kolesterol gelir.Vücutta, münhasıran de kanda yüksek ölçüde yağ bulunması sıhhat...
Cevaplar
0
Görüntüleme
111
Son yıllarda beslenme ve sağlık alanında birçok tartışmaya konu olan kolesterol, günümüzde birçok insanın mücadele ettiği kardiyovasküler hastalıkların oluşumunda etkilidir. Hayvan kaynaklı besinlerin yanı sıra vücuttaki sentezi ile birlikte beslenme yoluyla vücuda alınan yüksek kolesterol...
Cevaplar
0
Görüntüleme
262
Kalp illetleri denildiğinde damar illetleri da beraberinde kıymetlendirilir. Zira bu iki sistem birbirini destekler. Kalp-damar marazlarının oluşumunda kıymetli rol oynayan kan bulgusu 1900 lü yılların başlarında kalp damar hastalıkalrı ile ilişkilendirilen kolesteroldür. Kolesterol yağ...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
KOLESTEROL NEDİR VE BESİNLERDE BULUNAN KOLESTREROL ÖLÇÜLERI Kolesterol, insan vücudunda hücre zarının ve hücreler arası sıvının yapısında bulunan, safranın oluşumunda, D vitamininin sentezlenmesinde, erkek ve dişi cinsiyet hormonlarının imalatında rol oynayan yağ gibisi bir husustur. Kıymetli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
191
858,460Konular
981,080Mesajlar
29,523Kullanıcılar
ChexsSon üye
Üst Alt