Kolon Kanserinde Risk faktorleri nelerdir?
Risk faktorleri nelerdir?
Kalın bağırsak kanserlerinin oluşumunda bilinen belli başlı risk faktorleri şunlardır:
50 yaş ve ustunde olmak,
Ailede kalın bağırsak kanseri bulunması,
Kişinin daha once kalın bağırsak, meme, yumurtalık veya rahim kanseri gecirmiş olması,
Kolonda poliplerin varlığı,
Ulseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik iltihabi bir barsak hastalığının bulunması,
Cevresel faktorler: Hayvansal yağ ve kırmızı etin (ozellikle sığır, domuz ve kuzu eti) sık tuketimi, lif (fiber)'den fakir gıdalarla beslenme, obezite, aşırı kalori alımı ve duşuk fiziksel aktivite, aşırı sigara ve alkol tuketimi
Risk faktorleri nelerdir?
Kalın bağırsak kanserlerinin oluşumunda bilinen belli başlı risk faktorleri şunlardır:
50 yaş ve ustunde olmak,
Ailede kalın bağırsak kanseri bulunması,
Kişinin daha once kalın bağırsak, meme, yumurtalık veya rahim kanseri gecirmiş olması,
Kolonda poliplerin varlığı,
Ulseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi kronik iltihabi bir barsak hastalığının bulunması,
Cevresel faktorler: Hayvansal yağ ve kırmızı etin (ozellikle sığır, domuz ve kuzu eti) sık tuketimi, lif (fiber)'den fakir gıdalarla beslenme, obezite, aşırı kalori alımı ve duşuk fiziksel aktivite, aşırı sigara ve alkol tuketimi