Topluluktaki inanışın bilakis kolonoskopi yapılacak hastalar üç gün boyunca aç kalmamaktadır. Kişilerde alınan besinler beslenme alışkanlığına nazaran 3-5 gün içerisinde sindirilmekte ve posası dışarı atılmaktadır. Bizim kolonoskopi öncesi 3 gün posasız besin tüketilmesini önermemizin nedeni bu süreçte bağırsakta daha az posa birikmesi ve son gün içilecek müshil kümesi ilacın tüm bağırsağı düzgün bir halde temizlenmesini sağlamaktır. Bağırsak ariliği ne kadar güzel yapılırsa hastanın süreç konforu ve bağırsak kıymetlendirilmesi o kadar âlâ olacaktır. Bağırsağın kirli kalması durumunda sürecin tekrar yapılması gerekmektedir.
Bu ne hastanın ne de hekimin istediği bir durumdur. Bu 3 günde posalı azıklar kısıtlanmakla birlikte proteinli azıkların alınmasında sakınca yoktur. Al et, süt ve süt eserleri, beyaz et ve yumurta bol protein içermesi nedeniyle besleyicidir. Tamamına yakını emilir ve posa bırakmaz bu nedenle serbestçe tüketilebilir. Bunun yanında bol posa bırakan zerzevat, meyve, kuruyemiş, baklagiller ve ekmek tüketmek müsait olmayacaktır. Süreçten evvelki gün ise bol sulu, pürtüksüz besinler yemek daha makuldür. Süreç öncesindeki gün haşlama et ya da tavuk suyu, çay, nescafe, tanesiz komposto suyu, posasız meyve suları, ıhlamur üzere berrak içecekler tüketilebilir. Akşam 18.00 civarında hafif besinler aldıktan sonra çeşitli müshil kümesi ilaçlar tüketmek gerekmektedir. Bu hastanın yaşına, beslenme özelliklerine günlük su tüketimine nazaran tabip ve hastanın kararı ile belirlenir.
Bu ne hastanın ne de hekimin istediği bir durumdur. Bu 3 günde posalı azıklar kısıtlanmakla birlikte proteinli azıkların alınmasında sakınca yoktur. Al et, süt ve süt eserleri, beyaz et ve yumurta bol protein içermesi nedeniyle besleyicidir. Tamamına yakını emilir ve posa bırakmaz bu nedenle serbestçe tüketilebilir. Bunun yanında bol posa bırakan zerzevat, meyve, kuruyemiş, baklagiller ve ekmek tüketmek müsait olmayacaktır. Süreçten evvelki gün ise bol sulu, pürtüksüz besinler yemek daha makuldür. Süreç öncesindeki gün haşlama et ya da tavuk suyu, çay, nescafe, tanesiz komposto suyu, posasız meyve suları, ıhlamur üzere berrak içecekler tüketilebilir. Akşam 18.00 civarında hafif besinler aldıktan sonra çeşitli müshil kümesi ilaçlar tüketmek gerekmektedir. Bu hastanın yaşına, beslenme özelliklerine günlük su tüketimine nazaran tabip ve hastanın kararı ile belirlenir.