Memleketimizde peynirin birbirinden farklı çeşitleri bulunuyor. Kimileri sofralara direk olarak gelirken kimileri da yemeklerin içerisine ek ediliyor. Kolot peyniri de yemeklerin içerisine eklenebilen tadı damaklarda kalan peynir çeşitleri arasında. Çok çokça bilinmeyen kolot peyniri nedir? Kolot peyniri neyden yapılır? Kolot peyniri nasıl kullanılır? Öğrenmek için metnimizi inceleyebilirsiniz.
Kalsiyum ve mienaral kaynağı peynir çeşitlerinin arasında bir yenisini daha eklemeye hazır mısınız? İnek ve keçi sütlerinden elde edilen peynirler, vücudun vitamin gereksinimini yüksek orantıda karşıladığı için her öğünde tercih edilebiliyor. Artık sizleri tanıştıracağımız kolot peyniri de kahvaltıda tost ya da peynir tabağında, öteki öğünlerde salata da böreklerde bölgesini alan peynirler kendine has özellikleriyle tanınıyor. Karadeniz’de sıkça tüketilen ve bilhassa kuymak için kullanılan, eriyebilen kolot peyniri, tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır. Birinci bakışta kaşar peyniri diye düşünülen kolot peyniri, golote, kolote ve kolof ismiyle da anılmaktadır. Kolot peyniri yüksek ölçüde yağ içerdiği için diyet beslenmesine iyi değildir. Kendine has aroması ve sarı rengi olan bu peynir, Erzurum, Trabzon, Bayburt, Rize ve Artvin’de sofralarda kesinlikle bulunuyor. 100 gramlık bir dilimde 1.5 gram tuz bulunduğu bilinen kolot peyniri ölçüsüz tuzlu değildir.
Bilirkişilerin önerdiği ve sıhhat açısından yararlı olan kolot peyniri, içerisinde vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Hücre yenilenmesinde büyük rol oynayan kolot peyniri, kas ve kemik gelişiminde değerli rol oynuyor.
PEKALA KOLOT PEYNİRİ NASIL YAPILIR?
Bu peyniri hazırlamak için tam yağlı taze inek sütü gereklidir. Emaye bir kazanda inek sütünü süzerek bekletin.1 gün boyunca kesinlikle bekletilen inek sütü serin bir tarafta koruma edilmelidir. Bekleyen sütün üzerine kaymağı oluşacaktır. Kepçe yardımıyla bu kaymağı kenara alın.
Daha sonra emaye içinde süte yeni sağılmış sütü ekleyin. Yaklaşık 40 kademede kaynatın. Tam kaynama esnasında kesilen sütün içine peynir mayasını ekleyin. 20 litre süt için 2 yemek kaşığı peynir mayası eklettikten sonra şıkça karıştırın.
Mayalanması için 2 saat beklettikten sonra koyulaşma ve pelteleşme meydana gelir ve sütün süzülmesi gerekir. Saf bir bezde süzün.
Torba ya da bezin içerisinde 12 saat kadar dinlendirip, tuzlayın. 3 ay kadar serin alanda koruma edip tüketime hazır olduğunu göreceksiniz.
KOLOT PEYNİRİ HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?
Kolot peyniri, sıcak yemeklere ekleyerek, dilediğiniz öğünü doyurucu hale getirebilirsiniz. Mahsusen Karadeniz mutfağında kuymak için kullanabilirsiniz. Domates çorbası üzerine rendelenen kolot peyniriyle, çorbaya farklı bir dokunuş katabilirsiniz.
Sandiviçlerde, pizzanın üzerine ya da pide harcında kolot peynirini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.