iltasyazilim
FD Üye
Komposto – Kampot Tarifi İçin Malzemeler
*1 kg meyve (ben kızılcık yaptım)
*Şeker
*Cam şişe veya kavanoz
*Cezve, huni, derin 89 litrelik tencere
Komposto – Kampot Tarifi Yapılışı Yaz boyunca tüm meyveleri ayni yöntemle kampot şeklinde hazırladım Şimdi örnek olarak kızılcıkdoğal kompostosu hazırlayacağım İlk defa yapanlar için ölçülü ve garantili bir tarif olacağını düşünüyorum
1 kilo kızılcıktan 8 tane 1 litrelik sise çıktı
Öncelikle en az 9 litrelik suyu kazan veya derin bir tencerede kaynatın
Meyveleri 1 litrelik şişelere dışarıdan dört parmağınızı koyduğunuzda dolduracak şekilde koyun Yani dört parmaklık meyve dolumu yapın
8 şişeye de eşit dağıttıktan sonra her şişeye 5’er kaşık şeker ekleyin
Kaynayan suyu cezve ve huni yardımıyla şişelere doldurun Ağız kısmında 12 parmaklık boşluk bıraksanız yeterli olacaktır
Tenceredeki suyu dağıtınca tencerenin dibine bir havlu yerleştirin Üstüne yarıya kadar (tencerenin yarısı) çeşme suyu ile doldurun
Ağzı açık şişeleri bu tencerenin içine yerleştirin ve 50 dk ocakta bırakın Kaynasın ve meyveler sıcak suda pişsin
Diğer tarafta kapakları kaynatın
50 dk sonunda meyveler çatlamış ve pişmiş olacak Ocağın altını *kapatın ve yanınızda yardim edecek biri varsa dikkatli bir şekilde şişeleri dökmeden alın Kaynayan kapakları kurulayıp 3 geri 1 ileri yöntemiyle sıcak kapatın ve ters çevirip kenara koyun
67 saat ters durduktan sonra karanlık ve soğuk bir yere kaldırın
Afiyet olsun
Not: Kapaklarınız çok eskiyse yenisini alıp kaynatın
Ben bu şekilde yaptığımda bozulma veya atma olmuyor ama daha da garantili isterseniz 1 gün ters çevirdiğiniz şişeleri battaniyeye sarılı bekletip saklama yerinize kaldırabilirsiniz
*1 kg meyve (ben kızılcık yaptım)
*Şeker
*Cam şişe veya kavanoz
*Cezve, huni, derin 89 litrelik tencere
Komposto – Kampot Tarifi Yapılışı Yaz boyunca tüm meyveleri ayni yöntemle kampot şeklinde hazırladım Şimdi örnek olarak kızılcıkdoğal kompostosu hazırlayacağım İlk defa yapanlar için ölçülü ve garantili bir tarif olacağını düşünüyorum
1 kilo kızılcıktan 8 tane 1 litrelik sise çıktı
Öncelikle en az 9 litrelik suyu kazan veya derin bir tencerede kaynatın
Meyveleri 1 litrelik şişelere dışarıdan dört parmağınızı koyduğunuzda dolduracak şekilde koyun Yani dört parmaklık meyve dolumu yapın
8 şişeye de eşit dağıttıktan sonra her şişeye 5’er kaşık şeker ekleyin
Kaynayan suyu cezve ve huni yardımıyla şişelere doldurun Ağız kısmında 12 parmaklık boşluk bıraksanız yeterli olacaktır
Tenceredeki suyu dağıtınca tencerenin dibine bir havlu yerleştirin Üstüne yarıya kadar (tencerenin yarısı) çeşme suyu ile doldurun
Ağzı açık şişeleri bu tencerenin içine yerleştirin ve 50 dk ocakta bırakın Kaynasın ve meyveler sıcak suda pişsin
Diğer tarafta kapakları kaynatın
50 dk sonunda meyveler çatlamış ve pişmiş olacak Ocağın altını *kapatın ve yanınızda yardim edecek biri varsa dikkatli bir şekilde şişeleri dökmeden alın Kaynayan kapakları kurulayıp 3 geri 1 ileri yöntemiyle sıcak kapatın ve ters çevirip kenara koyun
67 saat ters durduktan sonra karanlık ve soğuk bir yere kaldırın
Afiyet olsun
Not: Kapaklarınız çok eskiyse yenisini alıp kaynatın
Ben bu şekilde yaptığımda bozulma veya atma olmuyor ama daha da garantili isterseniz 1 gün ters çevirdiğiniz şişeleri battaniyeye sarılı bekletip saklama yerinize kaldırabilirsiniz