iltasyazilim
FD Üye
Kompozisyon Kuralları Ve Sayfa Düzeni Nasıl Olmalıdır
Bambaşka parçaları ahenkli ve uyumlu şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir Fransızca kökenli bir sözcük olup düzenleme anlamındadır Kompozisyon kelimesini genel anlamı içinde değerlendirecek olursak yaşadığımız dünya ve evrenin kendisi de bir kompozisyondurAşağıdaki kurallara uyularak yazılan bir kompozisyon doğrudur:
1 Antre bölümünde; konuya genel bir açılış yapılır
2 Gelişme bölümünde; konu açıklanmaya başlanırörnekler verilebilir
3 Sonuç bölümünde;konu bir yargıya bağlanmalıdırkonumuzun özü ortaya çıkmalıdırHiçbir şekilde bu bölümde açıklamalara girilmezÖrnek verilmezBu bölüm tek paragraftan oluşur;ama tek cümleden oluşmayacaktır
4 Çok uzun cümleler kullanılmayacaktır
5 Anlatım bozukluklarına dikkat edilecektir
6 Benzer kelimeler sık sık baştan edilmeyecektir
7bu laf çok doğrudur benim bu sözden anladığım şudur bu güya anlatılmak istenen gibi ifadeler kesinlikle kullanılmayacaktır
8bir öğrenci var dersine çalışıyorbir öğrenci var çalışmıyorgibi örnekler verilmeyecektir
9 Küfürbaz söyleyişler kullanılmayacaktır
10 Yazım kurallarıNoktalama işaretlerine dikkat edilecek
11 Başlık yazmayı unutmamalıyız ve başlığımız da uzun olmayacak
12 Kağıt düzenine uyulacak
13 Yazıya yük verilecek
14 Kompozisyonda açıkladığımız görüşlerimiz birbirine zıt düşmeyecek
15 Özgün ifadeler kullanılacak
16 Planlı yazılacak
17 Konu dışı yazılmayacak verilen konu açıklanmaya çalışılacak
18 Kompozisyon kâğıda dökmek birikim işidirOkumadinleme ve gözleme tartma verilecekDeneyimli insanlardan yararlanılacak *
Bambaşka parçaları ahenkli ve uyumlu şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir Fransızca kökenli bir sözcük olup düzenleme anlamındadır Kompozisyon kelimesini genel anlamı içinde değerlendirecek olursak yaşadığımız dünya ve evrenin kendisi de bir kompozisyondurAşağıdaki kurallara uyularak yazılan bir kompozisyon doğrudur:
1 Antre bölümünde; konuya genel bir açılış yapılır
2 Gelişme bölümünde; konu açıklanmaya başlanırörnekler verilebilir
3 Sonuç bölümünde;konu bir yargıya bağlanmalıdırkonumuzun özü ortaya çıkmalıdırHiçbir şekilde bu bölümde açıklamalara girilmezÖrnek verilmezBu bölüm tek paragraftan oluşur;ama tek cümleden oluşmayacaktır
4 Çok uzun cümleler kullanılmayacaktır
5 Anlatım bozukluklarına dikkat edilecektir
6 Benzer kelimeler sık sık baştan edilmeyecektir
7bu laf çok doğrudur benim bu sözden anladığım şudur bu güya anlatılmak istenen gibi ifadeler kesinlikle kullanılmayacaktır
8bir öğrenci var dersine çalışıyorbir öğrenci var çalışmıyorgibi örnekler verilmeyecektir
9 Küfürbaz söyleyişler kullanılmayacaktır
10 Yazım kurallarıNoktalama işaretlerine dikkat edilecek
11 Başlık yazmayı unutmamalıyız ve başlığımız da uzun olmayacak
12 Kağıt düzenine uyulacak
13 Yazıya yük verilecek
14 Kompozisyonda açıkladığımız görüşlerimiz birbirine zıt düşmeyecek
15 Özgün ifadeler kullanılacak
16 Planlı yazılacak
17 Konu dışı yazılmayacak verilen konu açıklanmaya çalışılacak
18 Kompozisyon kâğıda dökmek birikim işidirOkumadinleme ve gözleme tartma verilecekDeneyimli insanlardan yararlanılacak *