Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Köpeklere Verilen Temel Komutlar ve Eğitimi

Köpeklere Verilen Temel Komutlar ve Eğitimi
0
69

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Köpeklere Bahşedilen Temel Komutlar ve Eğitimi İZLE! Bu komut köpeğin, sahibinin yanı sıra, onun yedeğinde ya da özgürlük olarak yürümesini karşılamak için verilirEğitim için, köpeğin boynunda eğitim tasması bulunur Bu tasmaya eğitim kayışı geçirilerek, eğitimin yapılacağı alana gelinirÖğretici, köpeği sol tarafına alır ve onu, başı dizinin hizasında duracak biçimde miktar Eğitim kayışının serbest olan uca sağ ele, köpeğe tabi olan ucu sol ele alınır Öğretici, “İZLE komutuyla birlikte kayışı ileriye doğru fazla hafif ve yalnızca bir kez sarsıp yürümeye başlar Bu yürüyüş süresince her üç adımda bir, artı yüksek olmayan bir sesle, “İZLE! komutu tekrarlanır Köpeğin eğiticinin önüne ve arkasına vermek istemesi halinde, eğitim zinciri uyarı olarak orta güçlü olarak sarsılırBirlikte yürüme eğitimi azami 20 dakika olarak sürdürülür Daha fazlası köpeği sıkar ve ilgisini dağıtır Eğitimler her gün ya da gün fazla, köpek hiçbir yanlış yapmadan eğiticisinin yanı sıra yürümeyi belleyinceye dek sürdürülür Köpeğin, farklı alanlara yönlendirilmiş koşullarda sahibinin yedeğinde yürümesini sağlayabilmek için, daha ileri devrede köpek, uzun bir duvar her tarafında sahibi de duvar aralarında yürümeye alıştırılır Bu köpek için oldukça can sıkıcı geçebilir Istikamet değiştirme, ileri veya geri çıkma girişimlerinde bulunur Her girişimi, “hayır sözcüğü ile önlenir ve eğitim tasması orta şiddetle sarsılır Eğiticinin dizi hizasında normal biçimde yürüdükçe okşanır Yedekte yürümenin son aşaması, ‘serbest yedekte yürümedir Bu eğitimde köpek, sahibinin yanına eğitim kayışıyla ast olmaksızın, öğretildiği biçimde yürür Bu alışkanlığı kazandırmak için, köpek eğitim kayışıyla olarak sahibinin yanında yürümekte iken kayış, eğitim zincirinden çıkarılarak eğitime devam edilir Köpek yürüyüşünü bozduğunda, hayır sözcüğüyle, uyarılır Sürükleyici yürüdüğünde ise okşanarak ödüllendirilir Tekrarlarla yedekte yürüme eğitimi köpeğe kazandırılmış olur DUR! Bu komutla köpekten istenen, her ne yapıyor olursa olsun durup beklemesidir bu nedenle, sadece köpek yedekte yürürken yok, her durumda durma eğitimi yaptırılmalıdır Yatarken, otururken, gel komutunu getirirken, bu yeni emrin uygulanışını görmeli ve benimsemelidir Köpek bu komuta ilk olarak, eğitim kayışıyla ast olarak yedekte yürürken alıştırılır Yürüme halinde iken eğitici, sol elinin aya köpeğin burnuna içten gelecek biçimde köpeği engelleyerek “Dur! komutunu verir bu arada kendi de durur Köpek ilerlemek istediğinde: Hayır! diyerek uyarır Durması halinde ise, okşayarak ödüllendirir Daima tekrarlar ve köpek tarafından kavranan bu egzersiz, sonra köpek serbestken yapılır Daha ileriki aşamalarda: Otur, dur! Yat, dur! Gel, dur! çalışmaları yapılarak eğitim tamamlanır Bu komutu, köpeğe serbest olarak yerine getirtmeye alıştırmak için aşamalı bir çalışma yapmak gerekir Eğitici, eğitim kayışını sağ elinde tuttuğu halde, sol eliyle köpeğe durmasını uyarı ederek bir metre dek köpeğin ilerisinde ve önünde durur vazıyette, Dur! komutu, sol kol dirsek kırılmaksızın köpeğe dürüst uzatılarak ve avuç içi köpeğe doğru dönük, parmaklar bitişik, parmak uçları yukarı taraflı olarak verilir Köpek yerinden kalkmak istediğinde, sertçe söylenen “hayır sözcüğüyle ve parmak tehditkar biçimde sallanarak uyarılır Komutu yerinde biçimde yerine getirdiğinde ise okşanarak ödüllendirilir Köpek, eğitimin bu bölümünü ayrıntılarıyla kavrayıp bütün bir itaatle komutları yerine getirdiğinde, bu kez, eğitim kayışı çıkartılarak alışılagelen caniceödül sistemiyle bu eğitim de başarıyla köpeğe benimsetilir OTUR! veya ÇÖK! Öğretici, isteğine kadar bu iki komuttan birini kullanabilir Ancak yalnızca birini kullanmalıdır Bu komutla köpekten istenen, yürürken ya da yatarken oturma durumuna gelmesidir Oturma eğitiminin köpeğe kazandırılması için uygulanan bir iki öbür yöntem bulunmaktadır Bunlardan birincisi, yedekte eğitimdir İkincisi, serbest eğitime geçiş niteliği taşır üçüncüsü ise özgürlük eğitimdir Bunları sırasıyla görelim: 1Yedekte oturma eğitimi: Köpek eğitime, “İZLE!’ komutuyla, yedekte başlatılır Bir süre gidildikten sonradan, eğitici “DUR! komutuyla birlikte sol elinin avuç içini köpeğin burnuna dürüst tutarak onu durdurur Sonradan “OTUR! komutu verir Bunu yaparken, sol eliyle köpeği kalçasından aşağıya dürüst bastırır ve sağ elinde tuttuğu eğitim kayışını yukarı dürüst çeker Bu Nedenle köpeğin, başı tepede olan ve ileriye dönük olarak oturmasını sağlar Komut tamamiyle yerine getirilinceye dek, otur, otur! denerek dikte tekrarlanır 2 Köpek eğiticisinin karşı iken yapılan oturma eğitimi: Burada eğitici, köpeğin bir metre değin ötesinde, karşısına geçer Elini, parmakları bitişik, avuç içi köpeğin burnu üzerinde ve yere dönük olarak öne doğru uzatır Bir ucunu sol elinde tuttuğu eğitim kayışına, sağ ayağı ile basarak köpeğin çöküp oturmasını sağlarken, komutu tekrarlar: Otur! Otur! diyerek, hareketle komut arasındaki bağıntıyı köpeğin anlamasına çalışır Köpek eğer bu komutla yapacağı hareketi kavrayamıyorsa, öğretici köpeği engelin aleyhinde yönünde bırakarak kendisi diğer tarafa geçer Eğitim kayışının uzunluğu oranında ondan uzaklaşır GEL! komutuyla köpeği kendi bulunduğu kısma çağırır Köpek engeli aşma anında iken, bu kez: ATLA! komutuyla birlikte, sağ kolunu aşağıdan yukarıya dürüst tepede olan doğrultuda kaldırır Parmaklar bitişik ve avuç içi karşı yöne dönüktür Köpek zaten fazla hain olan engeli yürüyerek aşacaktır Buna rağmen çok zor bir meslek başarmışcasına köpek okşanır ve sevilir Hareket yeterince tekrarlanır ve köpeğe benimsetilirse, zamanla basamak basamak yükseltilen engelleri aşmada büyük bir titizlik ve mücadele gösterecektir sırıkla atlama eğitiminin son aşaması özgürlük eğitimdir Köpek, ATLA! komutuyla veya sadece, kolun tanımlanan biçimde yukarı kaldırılmasıyla engeli aşar Uzun atlama çalışmaları da, aynı pratik yöntemle köpeğe anlatılır ve öğretilir Burada da, önce köpeğin engeli tanıması ve alışması gerekir Başlangıçta engeller kısa tutulur Kayda Değer olan, köpeğin cesaret bulması ve eğitim yapma isteğinin yaratılmasıdır Giderek engeller keza uzunluğuna ve hem de yüksekliğine artırılabilir Fakat bu, kesintisiz alıştırma isteyen bir eğitimdir Köpeğin fizik yapısının uygun olması, aralıksız çalışma yapma ve köpeğin engel atlama eğitimini sevmesi gibi etkenler başarıda büyük rol oynar  

858,499Konular
982,575Mesajlar
30,330Kullanıcılar
KristonSon üye
Üst Alt