Dişlerde temizleme-bakım eksikliği diştaşının oluşmasına sebep oluyor. Malumatına başvurduğumuz bahsin eksperi Doç.Dr.Tosun Tosun Diştaşı tek başına zarar vermez. Ancak temizlenmediği taktirde ağızda oluşan bakterilerin daha sıkı tutunmasını sağlar. Bu durumda dişetinde iltihaplanma ve enfeksiyona yol açar. Dişetinde kanamaya, dişeti çekilmesine ve kemik kaybına dahi neden olur. Başkaca bakterilerin çoğalması ile yaydıkları sülfürik gazlar, ağız kokusuna neden olur. Çoğalan bakteriler dişler üzerinde sinema tabakası oluşturur. Bu tabakayı fırçalayarak temizlemezseniz; diştaşı oluşumuna yer hazırlarsınız. Bu da dişlerinizde leke ve renk değişikliğine neden olur. Böylelikle gülmeye bile çekinirsiniz. Estetik açıdan da imgesi size rahatsızlık verir. malumatlarını veriyor.
Hem estetik görünüş hem de sıhhatiniz açısından diştaşı aklığını ihmal etmeyin. Diştaşı, dişeti iltihabı ile başlayan birçok dişeti hastalıklarına da neden olur.
Estetik açıdan sizi rahatsız eden çapraşık dişler de; estetik olmayan imgenin yanı sıra diştaşı paklığında de güçlükler yaratabilir.
DİŞTAŞI PAKLIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLEN
1. Periodontal Tedaviniz için bilirkişi bir periodontolog ya da periodontoloji pratiklerini gerçekleştiren bir pratisyen diş tabibi tercih edin,
2. Diş fırçalama mühletinin en az 2 dakika olmasına dikkat edin,
3. Lazerle diştaşı aklığı olmaz, lazer diş bakımında yardımcı bir cihazdır,
4. Diştaşı aklığında sonik, ultrasonik cihazlar ve el aletleri kullanılır,
5. Ölçüsüz kaygınız yoksa diştaşı paklığında anesteziyi tercih etmeyin,
6. Haddinden fazla dehşet varsa bilinçli sedasyonu tercih edin,
DİŞTAŞI AKLIĞI SONRASI
1. Rutin diş muayenelerinizi ihmal etmeyin,
2. Diştaşı temizliğiniz sonrası bir-iki gün ağızda hafif uyuşukluk, çok az ağrı olması olağandır,
3. Düzgünleşme vadesini hızlandırma için dişlerinizi ölçüsüz sert fırçalamayın,
4. Yatay hareketler yapmayın,
5. Flor açısından varlıklı diş macunu kullanın,
6. Adaçayı ile gargara yapın,
7. Birinci 24 saat; al şarap, asitli-gazlı içecekler, kahve, taze meyveler, meyve suları, sigara, tüm hazır soslar'dan kaçının
8. Birinci 24 saat; süt, yoğurt, peynir, su, soda, çay, yumurta, sakatat, deniz mahsülleri tüketmeye ihtimam gösterin.
9. Çalkalama/Gargara: Tüm yeşil yapraklı bitkiler flordan güçlü oldukları için başta adaçayı olmak üzere bitki çaylarının içilmesi yahut gargara yapılması yararlıdır. Hazırlanması: 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü örtülü olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde pek çok sefer 5-10 dakika müddetli gargaralar yapılır.
Hem estetik görünüş hem de sıhhatiniz açısından diştaşı aklığını ihmal etmeyin. Diştaşı, dişeti iltihabı ile başlayan birçok dişeti hastalıklarına da neden olur.
Estetik açıdan sizi rahatsız eden çapraşık dişler de; estetik olmayan imgenin yanı sıra diştaşı paklığında de güçlükler yaratabilir.
DİŞTAŞI PAKLIĞINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLEN
1. Periodontal Tedaviniz için bilirkişi bir periodontolog ya da periodontoloji pratiklerini gerçekleştiren bir pratisyen diş tabibi tercih edin,
2. Diş fırçalama mühletinin en az 2 dakika olmasına dikkat edin,
3. Lazerle diştaşı aklığı olmaz, lazer diş bakımında yardımcı bir cihazdır,
4. Diştaşı aklığında sonik, ultrasonik cihazlar ve el aletleri kullanılır,
5. Ölçüsüz kaygınız yoksa diştaşı paklığında anesteziyi tercih etmeyin,
6. Haddinden fazla dehşet varsa bilinçli sedasyonu tercih edin,
DİŞTAŞI AKLIĞI SONRASI
1. Rutin diş muayenelerinizi ihmal etmeyin,
2. Diştaşı temizliğiniz sonrası bir-iki gün ağızda hafif uyuşukluk, çok az ağrı olması olağandır,
3. Düzgünleşme vadesini hızlandırma için dişlerinizi ölçüsüz sert fırçalamayın,
4. Yatay hareketler yapmayın,
5. Flor açısından varlıklı diş macunu kullanın,
6. Adaçayı ile gargara yapın,
7. Birinci 24 saat; al şarap, asitli-gazlı içecekler, kahve, taze meyveler, meyve suları, sigara, tüm hazır soslar'dan kaçının
8. Birinci 24 saat; süt, yoğurt, peynir, su, soda, çay, yumurta, sakatat, deniz mahsülleri tüketmeye ihtimam gösterin.
9. Çalkalama/Gargara: Tüm yeşil yapraklı bitkiler flordan güçlü oldukları için başta adaçayı olmak üzere bitki çaylarının içilmesi yahut gargara yapılması yararlıdır. Hazırlanması: 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü örtülü olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde pek çok sefer 5-10 dakika müddetli gargaralar yapılır.