Nefret Edilen Şey ve çoğaltma isteği buluştu, perakende yabancıya kucak açtı Perakendecilerin yüzde 78’i global bir tanıdık olmayan oyuncudan gelecek satın alma teklifine evetdemeye başladı Bu koşul, sektörün yaşadığı durgunlukla ortaya meydana çıkan üzüntü veya dış pazarlarda artış isteğinden kaynaklanıyor Mavi, Collezione, Herry, APS, Bilsar, DamatTweenADV gibi pek çok marka yabancılardan gelen tekliflere olumlu bakıyor BERLİN’de üçüncüsü düzenlenen Perakende Liderler Konferansı’nda açıklanan Liderler Anketi’ndeki perakendecilerin yüzde 78’inin global bir oyuncudan iyi bir teklife hayırdemeyeceği sonucu oldukça dikkat çekiciydi Üstelik geçen yıl aynı soruya perakendecilerin yüzde 68’i evetdemişti Dikkat çeken 10 puanlık artışın nedenini bulmak için Türkiye’nin önde gelen perakendecileri ile biz de mini bir anket yaptık Nielsen işbirliğiyle hazırlanan anketin sonuçlarını değerlendiren Nielsen Türkiye Genel Müdürü Samimi Olarak Schabio, 10 puanlık artışın çok yüksek olduğunu söyledi Schabio Ama konsolidasyon ve şirket satın almakla ilgili bir trend var Sanırım bu da etkili oldudedi DamatTweenADV markalarıyla yurtdışında atılımlar yapan Orka Group Genel Koordinatörü Osman Arar, Global olarak süratli büyümek ve knowhow elde etmek için yabancıyla ortaklık iyi bir seçimdeğerlendirmesi yaptı Trend bu yönde Mavi’nin patronu Sait Akarlılar, yabancıya satış ve ortaklığa karşısında olmadıklarını, acilen şirket evlilikleri ve satışları yönünde bir trend olduğunu belirterek, Eşyanın tabiatına aykırı davranmak doğru değil Şartlar neyi gerektiriyorsa onu yapmalıyız Daha süratli gelişmek için yöresel ortaklıklar ya da genel bir ortaklık yapılabilir Kayda Değer olan içten zamanda dürüst işi yerine getirmek; yeniliklere açık almak; tutucu davranmamakdiye konuştu Bilsar Idare Heyeti Başkanı Selman Bilal de, dünyadaki gelişmeleri dürüst peşine düşüp takip etmek ve doğru adet edinmek gerektiğini vurgulayarak, yabancılarla ortaklığa sıcak baktığını söyledi Yıkılmamak için ortaklık APS Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Osman Benzeş, perakende sektöründe yaşanan büyümenin aşağıda düşük dolar kurunun ithalata sağladığı kıyağın bulunduğunu savunarak, Alışveriş merkezleri, pazar büyüyor fakat kur yere yapışmış, ithalatın 1’e 5 karşılığı var Şimdi cümbür cemaat endişeli Her yere bodozlama pahalı girdiler Nefret başladı İçeride ve dışında konjonktür değişti Yıkılmamak için çare arıyorlar Yabancıyla ortaklık ricası de bundandiye konuştu Ülker’in Goa’yı alışını andıran Benzeş, Paran ve organizasyon yeteneğin olacak, yabancı markaları alacaksın Ben de karşılıklı isterim ama basit yok Kendi markamla, mağazalarımla büyümek istiyorumdedi Bu hesapsızlığın sonu Süvari Sınıfı Giyim’in sahibi Ahmet Coşkun, karamsar ve geleceği göremeyen perakendecinin karşılıklı aradığını belirterek, Hesapsız çoğaltma yaptılar Finansmanı ayarlayamayan firmalar ortaklık arayışına girdidedi Ankaralı bayan giyim markası Journey’in Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Görür ise, ciroları ile piyasa değerleri arasında fark olduğu için ortaklığa şimdilik sıcak bakmadıklarını anlatarak Önce bu açığın kapanması lazım Ortaklığa nakit sıkıntısı olan şirketler sıcak bakıyor Büyümeyi sürdürebilmek için ortaklık bir yoldiye konuştu Tadını yeni aldım, müşterek istemem, halka açılırım KİĞILI Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Ben o yüzde 78’in içinde değilim Geçen sene da buna hayır dedim, bu sene da Markamın keyfine daha yeni varıyorum Bu keyif azıcık sürsün istiyorum Yabancıya hiç satmam Borsaya açılırım Böyle bir planım var Global bir oyuncuya satılmaya ’evet’ denilmesindeki çoğalma piyasadaki moralsizlikten ve umutsuzluktan kaynaklanıyor Bir kısmı da daha süratli gelişmek için oraklık ve satışa sıcak bakıyordiyor İtalyan Mirolio İpekyol’a ortak oldu 15 milyar Euro ciro ile İtalya’nın en büyük dokuma şirketlerinden biri olan Mirolio, Yalçın Ayaydın’ın sahibi olduğu İpekyol’a müşterek oldu Geçtiğimiz aylarda başlayan görüşmelerin arkasında anlaşan iki şirket, Rekabet Kurulu’nun onayıyla da rahatladı Ayaydın, Mirolio 1100 mağazası olan bir dev Biz yüzde 5050 ortaklığa gittikdedi Global edinmek için ortaklık 10 sene önce 10 milyon dolar cirosu olan İpekyol’un 100 milyon dolar ciroya ulaşarak 10 kat büyüdüğünü belirten Ayaydın, şunları söyledi: İdealim Türkiye’nin lider markalarından biri olmaktı Bunu başardık Hemen hedefim global bir marka olmak Bir yabancıdan knowhow ve global sermaye desteği gelmeden global marka olamazdık Türkiye’de sermaya sıkıntısı var KOBİ olarak yapabilecekleriniz sınırlı Perakendeci bu gerçeği gördüğü için Liderler Anketi’nde yüzde 78’i yabancıyla ortaklığa evet diyorİpekyol, Twist ve Machka markalarını dünyanın kayda değer metropollerine taşıma idealini anlatan Ayaydın, 2019 ardına kadar Türkiye’de 100, yurtdışında 200 mağaza sayısını hedeflediklerini söyledi Fransızlar kancayı Collezione’ye taktı COLLEZIONE’nin sahibi Ekrem Akyiğit, 235 mağazaları olduğunu ve 600 mağazalı bir Fransız şirketten ortaklık teklifi aldıklarını anlatarak, Bize mali karşılıklı olsunlar lakin knowhow katkısı da alalım öte yandan onların mağazalarını açmamız için de teklifte bulundular Biz de ’Siz de bizim mağazalarımızı yurtdışında açın’ dedik Prensipte ortaklığa açığızdedi Akyiğit, anketten meydana çıkan yüzde 78’lik ’yabancı ortağa evet’ sonucunun sıradan olduğunu belirterek, yurtdışında ve seri büyümek için tanıdık olmayan sermayeye gereksinim olduğuna dikkat çekti Amerikalılar Herry’ye ortaklık öneri etti HERRY’nin sahibi Selami Sarı, bir Amerikalı şirketten ortaklık teklifi aldıklarını ve bu kapsamda görüştüklerini açıkladı 50 mağazalık bir zincire ulaştıklarını belirten Sarı, Bunu 200 mağazaya çıkaralım, dediler Bu değin çabuk büyümeye biz hazırlanmış değiliz şimdi Ukrayna, Rusya ve Bulgaristan’da edinmek üzere yurtdışında 4 mağazamız var Böylece fazla da satış noktamız bulunuyor Görüşmelerimiz sürüyordedi Yurtdışında alım yapmamız gerekli İTALYAN Diesel’in Türkiye Distribütörü Tahsin Özlenir, yabancıya satmak konusuna, Bundan Böyle bizim yurtdışında alım yapmamız gerekli Diesel belirli büyüklüğe ulaşan distribütörlerini satın alır Biz o büyüklüğü şimdiden geçtik fakat bizden memnunlardedi Twigy Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel de, Firmamın bir kısımını satayım Sattığım fon da para koysun Yurtdışında müşterek şirket alalım Çoğaltma odaklı satışa evetdedi