Korona virüsü ile tüm dünyanın sarsıldığı bu devirde ruhsal ve bedensel sıhhatimizi koruyabilmek ve istikrarda tutabilmek için birkaç öneriyi sizinle paylaşmak istiyorum. Hayatta kalmak en temel güdümüz ve bununla bir arada bir risk algıladığımda ister istemez tüm odağımız bu hale gelmeye başlıyor ve dehşet dert duymaya başlıyoruz. Bunların çok olağan olması gerektiği kadar ile olan dert çok olağandır. Ancak belirli bir sonu geçtiği vakit tehdit oluşturmaya başlıyor. Zira gerilime girmeye başlıyoruz ve gerilim bağışıklık sistemini baskılayan en temel ögelerden bir adedidir. Bağışıklık sistemimize baskılandığında her türlü hastalığa açık hale gelmeye başlıyoruz. Bilhassa bu devirde bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirici besinler tüketmek çok değerlidir. Gerilime girdikçe hastalanma riskimiz artıyor. Zira vücut ve zihin bir bütündür. Bu devirde OKB, tasa bozukluğu tanısı almış bireylerin daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu devirde belirtileri artabilir ya da var olan rahatsızlıkları artabilir. Pekala ne yapacağız? 1-) haber takibimizi azaltmamız gerekiyor. Kaygılandığımız vakit bilgi alma gereksinimimiz artıyor. Kendimizi daima haber okurken, görüntü izlerken buluruz. Bu doğal bir muhtaçlık lakin bunu sonlandırmamız gerekiyor. Zira kısır döngü biçiminde birbirini etkiliyor. Yani kaygılandıkça daha fazla bilgi edinme gereksinimi duyuyoruz. Daha fazla bilgi edinince daha fazla kaygılanıyoruz. Ve daima kısır döngü içinde büyüyerek devam ediyoruz onun için haber takibini azaltmamız gerekiyor. Haber takibi yaparken husus ile ilgili uzmanlığı olmayan bireylerden dinlemektense bu husus ile ilgili uzman olan bilim adamlarından dinlemeyi tercih ediyorum. Bilhassa mikrobiyoloji ya da enfeksiyon hastalığından uzman şahıslar benim için daha güzel bir haber kaynağı oluyor. İnternetteki palavra haberlerden de uzak durmamız lazım haberin gerçekliğine onay vermeden inanmamalıyız. Bu süreçte olabildiğince kendi denetim alanımızda kalmaya uğraş göstermeliyiz. Denetim alanı derken, kendi davranışlarımız, kendi alışkanlıklarımız, kendi eğitimimiz, kendi yaptığımız şeyler tüm bunlar denetim edebildiğimiz ögelerdir. Denetim dışı alan derken de bizim elimizde olmayan değiştiremediklerimizi kastediyorum. Hastalık, savaş, hava durumu öğrenilmiş çaresizlik yaşamamak için denetim dışı alandaki ögeleri etkileyebilmek için yapmamız gerekenler denetim alanımıza yönelik aksiyona geçmektir. Korona salgını bizim denetim dışı alanımıza sahiptir. Bunu değiştirmek yalnızca bizim elimizde değildir. Bununla ilgili yapılabilecek şey kendi denetim alanımızı mesela hijyenimize dikkat etmek, dışarı çıkmamak, mecbur kalmadıkça tabi ki bir kadro şeylere dikkat edip denetim alanımıza dikkat edebiliriz. Bunun ötesinde endişelenmek, kaygılanmak bize ziyan vermekten öbür hiçbir işe yaramaz. Odak noktanızı olabildiğince kendi yapabildiklerinize çekmelisiniz. Ne vakit salgınla ilgili çok kaygılı hissederseniz, o vakit dikkatinizi dağıtmaya çalışın hobi ile dikkatinizi dağıtın. Uzun müddettir ertelediğiniz evlerinizdeki işler ile uğraşabilirsiniz. Çiçek , toprak, müzik ile uğraşmak size çok düzgün gelecektir. Denetim alanında vakit geçirmek size güzel gelecektir. Denetim dışı alan ile uğraşmak gerilimi tetikler ve çaresizlik hissini besler. Bu periyotta vücut sıhhatine dikkat etmemiz gerekir. Fizikî ve ruhsal sıhhatimiz için en büyük tehditlerden biri hareketsizliktir. Bilhassa masa başı iş yapanların çok etkin hareketi olmaz. Bilhassa evdeyken bu daha da artacaktır. Buna dikkat etmenizi değerle belirtmek isterim. Bilhassa meskenin içinde de yapabileceğiniz antrenmanlar vardır. Her gün en az 30 dk idman ve bedensel aktivite ruha ve beyne âlâ gelir. Meskende antrenman programlarını youtube’ den de inceleyebilirsiniz. Bunu alışkanlık haline getirirseniz size de beyninize de uygun gelecektir. Bir öteki ruhsal sıhhatimize yeterli gelecek mevzu her sabah erken kalkmak ve camı açıp güneşe gün ışığına bakıp o ışınların gözümüzden içeriye girmesini sağlamak. Bu ışınlar uygun hissetmeyle alakalı hormonları aktive edecektir. Nefes antrenmanları çok kıymetlidir. Zira gerilim anında birinci olarak nefesimizin akışı bozulur. Biz de stresliyken birinci nefesi düzenlersek elimizdeki somut gerilimden hemencecik kurtuluruz. Korona haberlerini duyar duymaz istemsiz formda hem sıhhat hem de ekonomik manada gelecek hakkında telaş duyarız. Niyetimiz, odak noktamız geleceğe yanlışsız kayıyor. Ya hasta olursam ya çocuğuma anneme babama kardeşlerime bir şey olursa korkusu muhakkak bir mühlet içinde kabul edilebilir. Lakin sıklığı yoğunluğu arttıysa kendinizi daima gelecek hakkında çok ağır kaygı duyuyorsanız bu ruhsal ve fizikî ziyan verir. Bununla birlikte tahminen dikkati ona çekmek yani şimdiye buraya çekmek çok güzel gelecektir. Mindfulness idmanları, meditasyon, nefes idmanları yapmak zihni ona çekebilmek için mindfulness nedir bunu araştırabilirsiniz. O usuldeki alıştırmayı her gün 2 dk yapmanız size yeterli gelecektir. Toplumsallaşma bizim ruhumuza düzgün gelen ögelerden bir adedidir. Lakin bu süreçte olabildiğince yüz yüzden uzak durmaya çalışıyoruz. Bu noktada teknolojiden faydalanıp sevdiklerimizle online görüşme yapmak bize çok güzel gelecektir. Bunun yanı sıra kitap okumak, belgesel izlemek, sinema izlemek âlâ gelebilir fakat bunları ruha âlâ gelen ruhunuzu açan iç karartmayan şeylerden size güzel gelecek olanları tercih etmeniz kıymetlidir. Olumlu, eğlenceli olmasına dikkat edin derim. Tüm bunlar benimde ruh sıhhatimi koruyup istikrarda kalabilmek için yaptığım çalışmalardır ve günlük aktivitelerdir. Umarım kısa vakitte bu berbat günleri geride bırakırız.