Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Koronavirüs ile Mücadelede Omega-3 Yağ Asitleri Yardımcı Olabilir mi?

Koronavirüs ile Mücadelede Omega-3 Yağ Asitleri Yardımcı Olabilir mi?
0
169

adanali

FD Üye
Katılım
Eki 20, 2019
Mesajlar
2,792
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
36
Konum
Adana
Web sitesi
bilgilihocam.com
F-D Coin
69
Omega-3 yağ asitleri, kalp hastalığı ve artrit potansiyel sağlık yararları için kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır ve bazı enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceklerine dair bazı kanıtlar vardır. Bu yazıda Omega-3 yağ asitlerinin yeni koronavirüs üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığına dair bilgiler bulunmaktadır. Yalnız bu yazının bilgilendirme amaçlı olduğu ve koronavirüs vakasının devam eden bir salgın olduğu için yeni bilgiler çıktıkça bazı detayların değişebileceği göz ardı edilmemelidir. Şu an için en iyi önlem sosyal mesafe, el yıkama ve yüze dokunmaktan kaçınmadır.

COVID-19 Pandemisinde Omega-3 Yağ Asitlerinin Rolü Var mı?
Omega-3 yağ asitleri, önemli anti-enflamatuar etkileri olan bir çoklu doymamış yağ türüdür. Örnekler arasında balık yağlarında yaygın olarak bulunan EPA ve DHA ve bitki yağlarında bulunan ALA bulunur. Omega-3 yağ asitlerinin birçok sağlık faydası vardır. Mevcut koronavirüs salgını ile enfeksiyonlarla savaşma ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirme potansiyeli özellikle önemlidir. Omega-3 yağ asitlerinin COVID-19 pandemisini tedavi edebileceğini veya önleyebileceğine dair henüz bir kanıt yoktur.
Bununla birlikte, bu yağ asitlerinin bazı enfeksiyon türleri için yararlı olabileceğini, bazılarında ise zararlı olabileceğini gösteren çalışmalar vardır. Bu yazıda, omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemi ve akciğer sağlığı ile nasıl etkileşime girdiğine dair bilgiler bulunmaktadır.


Omega-3 Yağ Asitleri Nasıl Yardımcı Olabilir?
Omega-3 yağ asitleri, anti-enflamatuar etkileri ile bilinir. Enflamasyonu gibi çeşitli mekanizmalar yoluyla etkileyebilirler:
• Enflamatuar bileşiklerin gen ekspresyonunun azaltılması
• Enflamasyonu etkileyen protein ve hormon konsantrasyonunu değiştirmek
• Bir anti-enflamatuar bileşik olan çözünenlerin üretilmesine yardımcı olmak
EPA ve DHA yağ asitlerinin bağışıklık sistemini enfeksiyonlarla daha iyi mücadele etmek için uyarabileceğine dair bazı kanıtlar da vardır. Ek olarak, EPA ve DHA’nın, çözücüler ve protinler gibi üretilmesine yardımcı olduğu bazı bileşikler, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.

Omega-3 Yağ Asitleri ve Enfeksiyonları
Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkilerinin bazı enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA, doku hasarını sınırlayabilir ve aşağıdaki bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir:
• P. aeruginosa
• S. aureus
• H. pylori
• S. pnömoni
• E. coli
• Streptococcus B
Bununla birlikte, omega-3 yağ asitlerinin, bazı bakteriyel ve viral enfeksiyonlar dahil olmak üzere bazı enfeksiyon türlerini daha da kötüleştirdiğine dair kanıtlar da vardır. Bazı durumlarda omega-3 yağ asitleri bağışıklık sistemini baskılayabilir, bu da bağışıklık tepkisini bozabilir ve potansiyel olarak gibi daha kötü sonuçlara yol açabilir:
• Tüberküloz
• Zehirlenmeye neden olan mikrop
• İnfluenza A virüsü (grip)
• Uçuk virüsü
Bu kanıtların neredeyse hepsinin hayvan ve test tüpü çalışmalarına dayandığını belirtmek önemlidir. Daha ileri klinik araştırmalar yapılana kadar, bu etkilerin insanlarda meydana gelip gelmediğini söylemek mümkün değildir. Omega-3 yağ asitleri bazı enfeksiyonlarda yardımcı olabilir, ancak diğerlerinde zararlı olabilir.

Omega-3 Yağ Asitleri ve Akciğer Fonksiyonu
Bir dizi çalışma, omega-3 yağ asitlerinin öncelikle solunum yollarındaki iltihabı azaltarak akciğer fonksiyonunu iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Örneğin, astımı olan 642 kişiyle yapılan bir çalışmada, daha yüksek EPA ve DHA düzeylerinin, hava yolu hiperreaktivitesi riskinin azalması ile ilişkili olduğu bulunmuştur.1.280 hastayı içeren 12 klinik çalışmanın bilimsel bir incelemesi, omega-3 yağ asidi takviyesinin akciğer fonksiyonunu iyileştirebileceğini ve akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS) olanlarda ventilatör ihtiyacını azaltabileceğini bulmuştur.
2.000’den fazla çocuğun 7 klinik çalışmasının bir başka bilimsel incelemesi, gebelik sırasında omega-3 yağ asitleri ile takviyenin çocukta hırıltı ve astım insidansını azaltabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitlerinin kullanımını destekleyen her çalışma için, sonuçları çürüten başka bir çalışma var gibi görünmektedir. Birçok büyük klinik araştırma, omega-3 yağ asitleri ile takviyenin astım/KOAH, ARDS olanlar ve hamilelik sırasında dahil olmak üzere akciğer fonksiyonlarını etkilemediğini bulmuştur. Bazı çalışmalar, omega-3 yağ asitleri ile takviyenin solunum rahatsızlığı olanlarda akciğer fonksiyonunu iyileştirebileceğini, ancak genel olarak kanıtların karışık olduğunu göstermektedir.

Dozaj
Aşağıdaki dozlar kişisel olarak herkes için geçerli olmayabilir ve kişinin doktoru balık yağı kullanmasını öneriyorsa sağlık durumuna ve diğer faktörlere göre doz belirlenebilir. EPA ve DHA’nın resmi olarak önerilen bir dozu yoktur, ancak çoğu uzman günde yaklaşık 1-3 gram almayı önermektedir. ALA esansiyel bir yağ asidi olarak kabul edilir ve erkek yetişkinler en az 1,6 gram almalı, kadın yetişkinler en az 1,1 gram almalıdır.
Gıda Kaynakları
İdeal olarak, omega-3 yağ asitleri diyetten alınmalıdır. ALA’nın Bazı büyük kaynakları şunlardır:
• Keten tohumu yağı
• Chia tohumları
• İngiliz ceviz
Balık yağlarının iyi kaynakları (EPA ve DHA) içermektedir:
• Somon
• Ringa
• Sardalye
• Orkinos
Omega-3 yağ asitleri belirli enfeksiyonlarla savaşmaya ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, araştırmalar bu yağ asitlerinin bazı enfeksiyon türlerini daha da kötüleştirebileceğini de göstermektedir. Araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin mevcut koronavirüs salgını üzerindeki etkisini araştırmamıştır, ancak gelecekteki araştırmalar için ilginç bir adaydır.
Şimdilik, COVID-19’a karşı alabilecek en iyi önleyici tedbirler, sosyal uzaklaşma, el yıkama ve yüzünüze dokunmaktan kaçınmayı içeren standart önlemlerdir.
 

Similar threads

Sağlıklı beslenme kavramı içerisinde omega 3, -6 ve -9 yağ asitleri son derece önemli bir yere sahiptir. Omega, Yunan alfabesinin son harfidir ve ”son” anlamına gelmektedir. Omega-3 (alfa-linoleik asit), omega-6 (linoleik asit) ve omega-9’dan (oleik asit) oluşan omega yağ asitlerinin genel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
369
Bu hafta sizlere, balığın içerisindeki varlığından dolayı adını sıkça duyduğunuz omega 3 yağ asitlerinden detaylıca bahsetmek istiyorum. Beynimizin dostu diye bildiğiniz omega 3 yağ asitlerinin faydaları yalnızca beyinden ibaret değildir. Gelin hep beraber bu yağ asitlerini detaylıca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
Yağlar insan beslenmesi için gerekli olan en önemli unsurlardan biridir. Proteinlerle birleşip lipoproteinleri oluşturarak hücrenin yapı maddelerini meydana getirmekte, aynı zamanda yüksek enerji kaynağı sağlamaktadırlar.  İnsan vücudu esansiyel yağ asitlerini sentezleyemediğinden bunların...
Cevaplar
0
Görüntüleme
198
Vücudumuz için gerekli olan yağ asitlerinden bazıları , vücudumuzda sentezlenmez. Dışarıdan alınması gerekir.Sağlık açısından bunlar hayati önlem taşır. Gebeklikte Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri fetus tarafından plasenta aracılığı ile anneden temin edilir. Özellikle DHA (Dokosaheksaenoik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
91
OMEGA - 3 VE OMEGA – 6 YAĞ ASİTLERİ Yağ denince akla dolaplarımızda bulunan sıvı yağlar, margarin ve tereyağı gelir. Dilimize yerleşmiş olan bu yağları biz doymuş yağlar ve doymamış yağlar olarak ikiye ayırıyoruz. Doymuş yağ asitleri,hayvansal kaynaklı besinlerin içinde bulunan yağdır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
858,461Konular
981,117Mesajlar
29,532Kullanıcılar
Üst Alt