Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Koronavirüs Kaygısının Önüne Geçen Mobil Uygulama

Hoş geldin! rapgo tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Koronavirüs Kaygısının Önüne Geçen Mobil Uygulama
0
70

morfeus

FD Üye
Etkileşim
4
F-D Coin
111
koronavirus-kaygisi-okb-mobil-uygulama-1614277164.jfif

Koronavirüs salgınının iktisada ve toplumsal hayata tesirlerini sık sık konuşuyoruz. Lakin bir de çok konuşulmasa da insan psikolojisi üzerindeki tesirleri var ve her ne kadar hepimiz çok hissetmesek de bu tesir azımsanacak bir tesir değil.

Üstelik pandemi sebebiyle yüz yüze sıhhat hizmetleri almak da çok daha sıkıntı hale geldi ve bu da gidişatı epey berbat etkiledi. Bu bağlamda çalışmalar yürüten Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Kısmı, TÜBİTAK tarafından desteklenen 'COVID-19 ve Toplum' projesi kapsamında bir uygulamayı Türkçe'ye uyarlayıp geliştirerek kullanıma hazır hale getirdi.

Uygulama Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ve COVID-19 tasası ile çabaya yardım edecek:

ea6bd6efa721e1d2b164153eea9c41dcc3d4c291.jpeg

Hacettepe Üniversitesi'nden akademisyenler, uygulamanın koronavirüs salgını ile birlikte artış görülmesi ihtimali yüksek olarak bedellendirilen obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve dert üzerinde tesir göstermesi için çalıştılar. 38 seviyelik bir oyun üzere kurgulanan uygulamayı kullanan şahıslar, her gün ortalama 3 düzey geçerek 12 - 13 gün üzere bir müddette bu mevzuda takviye almış olacaklar.

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müjgan İnözü Mermerkaya, 'COVID-19 Pandemisine Ait Ruh Sıhhati Çalışmaları’ başlıklı projesi kapsamında geliştirilen uygulama ile ilgili olarakşu kelamları söyledi:

"Bireylerin kendi kendilerine yardım etmelerini sağlayacak bir telefon uygulamasını lisanımıza kazandırabilir miyiz, bizim insanlarımızın kullanmasını sağlayabilir miyiz?" temel hedefimiz buydu. Projede 2 semptom kümesini maksat aldık. Pandemide en fazla konuşulan hijyen davranışları ve korunma davranışları ile birlikte yıkanma ve bilhassa bir şey kapma ve diğerlerine bir şey bulaştırmaya ait telaşın şiddetlenmesini bekliyorduk, bu nedenle OKB'yi gaye aldık. Bir de 'COVID telaşını, COVID ile ilgili kaygıları nasıl hafifletebiliriz' bunu amaca aldığımız telefon uygulamasını geliştirdik. Bu şahısların daha sağlıklı düşünmelerine yardımcı olarak, hislerini daha güzel denetim etmeleri, daha yeterli düzenlemelerini maksat alan iki telefon uygulamasını lisanımıza kazandırdık.' tabirlerini kullandı.

Uygulama, OKB ve derde sebebiyet veren işlevsel olmayan fikir yapılarını ele alıyor:

ba018e42c4e4f6bfb9bc53d45bf524b6b34f2d3b.jpeg

Geliştirilen uygulama, Mermerkaya'nın açıklamalarına nazaran bireylerin his sistemlerini harekete geçirerek tasaya ve OKB'ye sebebiyet verebilecek fikirleri amaç alıyor. Bu hislerin artmasına sebebiyet veren bir dizi işlevsel olmayan fikir yapısı olduğunu söz eden Mermerkaya durumu "Çarçabuk hastalık kapabilirim, şayet bir hastalık kaparsam bununla baş edemem, sevdiklerimden birisinin başına hastalıkla ilgili bir şey gelirse bu benim için dünyanın sonu' üzere bütün his sistemlerini alarma geçirecek ve onları kaygılandıracak olayları ele alıyor. Biz bu uygulamalar aracılığı ile ’olayı daha sağlıklı, daha sakin ve daha gerçekçi bir biçimde ele alabilirsiniz','hastalık kapmak berbat bir şey ancak kapacak olursam bununla başa çıkabilirim, bununla başa çıkacak kaynakları ulaşabilirim, etrafımda bana yardım edecek beşerler var. 'Bu aslında korunabilen bir hastalık', 'Pandemi dediğimiz noktada aslında o kadar da denetimin bizde olmadığı bir sürecin içerisinde değiliz', 'bundan korunma yollarını öğrenebiliriz ve hayatımıza geçirebiliriz' bunları göstermeye çalıştık' kelamlarıyla özetliyor.

GG Research uygulamasını iOS ve Android aygıtlarınızda indirmek için aşağıdaki ilişkileri kullanabilirsiniz:

858,506Konular
983,015Mesajlar
33,105Kullanıcılar
2955SamsunSon üye
Üst Alt