İstikrarlı ve sağlıklı beslenmek, sağlıklı kalmanın temel kurallarından birisi. Ramazan sofralarında; protein, yağ ve karbonhidrat açısından dengeyi sağlamaya, ayrıyeten tuz ve şeker kısıtlamasına giderek, mümkün olduğunca da doğal vitamin deposu olan zerzevat ve meyvelerden tüketmeye dikkat etmek gerekmektedir. Yapılan aktüel çalışmalarda göstermiştir ki; aralıklı oruç diyetleri, bağışıklığı desteklemekte ve bağırsak sıhhati üzerine yararlı birçok tesire sahip olmaktadır. Oruç tutarak istikrarlı beslenebilir, iftar sonrası bağışıklığınızı desteklemek ismine C ve D vitamini desteklerinizi de alarak, hem oruç tutup hem de koronavirüsten korunmaya devam edebilirsiniz. Bu halde beslenip sağlıklı tabak modelini oluşturur ve bedenin gereksinimi olan suyu da yerine koyarsanız bağışıklığınız güçlü kalacak ve hastalıklara karşı direnciniz artacaktır.
Ramazanda nasıl beslenmeliyiz?
Öğün sayısının azalması, öğünler ortasındaki saatlerin uzaması ve buna ek olarak Ramazan ayının yaza denk gelmesi sonucu artan su ve mineral kayıpları metabolizmada değişiklikler meydana getirir. Yaklaşık 16 saatlik açlık sonrasında bir anda ağır formda mideyi uyarmak başta sindirim sistemi olmak üzere bedende pek çok sıhhat meselesine neden olabilir. Ağır açlığın verdiği tesirle bir anda çok fazla yemek yemenin yanlışlığı üzere, açlık durumunu devam ettirmek de halsizlik, yorgunluk, sonluluk, dikkatsizlik, şişkinlik, hazımsızlık üzere gibisi sıhhat meselelerine yol açabilmektedir. Bununla birlikte uzun vadeli açlık öncesinde kişiyi gün içinde susuzluk ve/veya açlık hissinin yatıştırmasında yardımcı olacak olan sahura kalkılmaması tekrar kişinin gün içerisinde kan şekerinin düşmesine, açlık hissini daha ağır yaşamasına, huzursuzluk, sonluluk üzere kimi sorunlara sebebiyet verecektir. Tüm bu sebeplerden ötürü bireylerin kesinlikle sahur ve iftarı atlamamaları bu öğünlerde mümkün olduğunca istikrarlı beslemeleri önerilmektedir. Posa alımı da Ramazanda göz arkası edilmemelidir. Gerek sahur gerekse iftarda zerzevat ve meyve tüketilmelidir.
Hangi besinler daha tok kalmamızı sağlar ?
-
Tam buğday, çavdar ve kepek ekmeği üzere esmer ekmek çeşitleri kan şekerinin süratli yükselmesini pürüzler ve tokluk hissini uzatır. Kişinin fizikî özelliklerine nazaran tüketilen ekmek ölçüsü değişebilir. -
Bilhassa haşlanmış yumurta daha uzun müddet tokluk hissi veren bir protein kaynağıdır. sahur da 1-2 adet haşlama yumurta tüketilebilir. Haşlama yumurta sevmeye bireyler ise 1 tatlı kaşığı yağ hazırlanmış omlet yahut menemen tüketebilir. Beyaz peynir yahut lor ile hazırlanmış omlet çeşitleri de tercih edilebilir. -
Ceviz, badem ve fındık üzere yağlı tohumlar da uzuk müddet doygunluk veren kuruyemişlerdir. Sahurda porsiyon ölçülerine dikkat edilerek tüketilebilir. -
Süt ve yoğurt da tokluk verene besinler ortasındadır. Sahur öğününde 1 bardak süt, 1 bardak ayran yahut 1 kase yoğurt tüketilmesi kan şekerinin istikrarda kalmasında ve tokluk hissinin uzun sürmesinde tesirli olur. -
Kuru hurma, kuru incir ve kuru kayısı da tercih edilebilir. Lakin kalorinin yüksek olmaması için kuru meyve ölçülerine dikkat edilmelidir. Bu periyotta beslenme sistemi değiştiğinden kabızlık şikayetleri sık görülebilir. Sindirim problemlerinin engellenmesi için bilhassa 2-3 adet kuru kayısı tüketilebilir. Kuru hurma da lif açısından zengindir ve uzun müddet doygunluk hissi verir.