Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Koronavirüs sonrası köylünün yeni geçim kaynağı 'kekik yağı'

Koronavirüs sonrası köylünün yeni geçim kaynağı 'kekik yağı'
0
49

dadaş

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
70
koronavirus_sonrasi_koylunun_yeni_gecim_kaynagi_kekik_yagi_1606631317_2557.jpg

Koronavirüs salgını sonrasında kekik yağına olan yönelim, köylülere yeni bir gelir kapısı açtı. Toroslar'dan toplanan kekiklerden, her bir işlemde 1 litrelik yağ çıkarılıyor. Antalya'da bu işi, aile mesleği haline getirenler de mevcut.

Antalya'nın Akseki ilçesinde yaşayan köylüler, yaklaşık 2 bin metre yükseklikte bulunan Toroslar'da yetişen kekiklerden elde ettikleri yağlar ile kendilerine yeni bir geçim kaynağı oluşturdular. Dağlardan çuvallarla indirilen kekiğe, Koronavirüs salgını döneminde ilgi arttı. Kekik bitkisi yağ haline getirilmek için yoğun bir işlemden geçiyor. Dev kazanlar içerinde yaklaşık 4-5 saat kaynatılan bitkiden, bir litrelik yağ çıkıyor. Her bir bitki için ayrı bir yağ ve su alma işlemi uygulanıyor.

69TlE_1606631275_831.jpg

Antalya'da ailesiyle beraber bu işi yapan kişilerden biri olan Abdullah Güven, yağ işlemiyle ilgili olarak, 'Kaynayınca içi buharla dolan kazanlarda 4 saat sonra bu buhar soğutulmuş boruların iç yüzüne değince yoğunlaşıp damla haline geliyor. Damlalardan oluşan damıtılmış su borudan dışarı akıyor. Aktığı yere kekik yağı ile karışık damıtılmış kekik suyunun birikmesi için bir kap konuluyor ve damlalar halinde aşağıya akar. Kap dolup taşınca ilk olarak dışarıya yağ kısmı çıkıyor. Birbirinden ayrılan kekik yağı ve kekik suyu kendi kaplarına doldurularak kullanım için saklanıyor. Bu işlem yaklaşık 8 saat sürüyor.' dedi.

RKk8w_1606631363_7992.jpg

Yağ çıkarımı için soğuk press yöntemi de kullandığını belirten Güven, 'Menengiç ve çörek otu yağını soğuk pres yöntemi ile çıkartıyorum. Her çıkardığımız yağın ayrı ayrı şifaları vardır. Yağlarını çıkardığımız ürünlerin posalarını kesinlikle atmıyoruz. Posalarını ve kekiğin suyunu dahi değerlendiriyoruz. Posaları da hayvan yemi olarak satıyoruz. Önceleri yağları çıkarmadan bana sipariş verirlerdi. Ben de sipariş üzerine çalışıyorum. Şimdi ise satışlarımda oldukça yüksek patlama oldu. Pazarlama sorunum yok.' diye konuştu.

858,496Konular
981,669Mesajlar
29,742Kullanıcılar
yakshaSon üye
Üst Alt