Aktaş, "Korona sıhhat sorunu olmanın ötesinde artık tüm dünyayı etkileyen bir ekonomik krize dönüştü. Bizde de tüm kısımlar bu ekonomik külfetten bir halde etkilenecek." değerlendirmesini yaptı.
Aktaş, “Bir bütün halinde tüm bölümler, yani tüm ülke iktisadı bu virüsten olumsuz etkilenecek. Bu yılki büyümemiz öngörülen seviyeye ulaşamayacak, döviz gelirimiz düşük kalacak, daha fazla döviz açığı, yani cari açık verme durumu ortaya çıkacak, bunun sonucunda da kur varsayımların üstünde yükselebilecek.” görüşünü savundu.
Aktaş, "İş alemi önünü görmek, ona nazaran üretim ve üretimi için tedarik planlaması yapabilmek ister. Artık kurun nasıl seyredeceği aşikâr değil, ithalat yapılıp yapılamayacağı meçhul, tedarik zinciri kopmuş, bu kılcal damarlar üzere en büyüğünden başlayıp küçük üreticiye kadar uzanan bir olumsuzluk doğurmuş. İster istemez üretim frenine basılacak. Az üreten, hasebiyle az çalışan patron yeni istihdamı hiç düşünmeyecek, hatta mevcut çalışan sayısını bile azaltabilecek." tabirini kullandı.
Aktaş yazısında şunları kaydetti:
Bu türlü devirlerde en rahat çalışan kümesi hiç tartışmasız devlet memurları. İş garantileri var zira. Üretimin duraksadığı ya da kısıldığı bir periyotta özel bölümde çalışanların yürekleri ise haliyle pır pır edecek.
Bir de şimdi işi olmadığı için çalışamayan kesim var ki, onlar bu devir iş bulma tarafından çok şanssız sayılır. Türkiye iktisadının bu yıl toparlanacağı ve yeni iş alanlarının biraz olsun artabileceği umudu vardı lakin şimdilik o umut da yok oldu.
Türkiye’de emeklilerin aslında hangi şartlarda geçimlerini sürdürdükleri malum. Artık virüsün direkt tesiri kadar, kullanılacak ve istismar edilecek tesiriyle de fiyatlar daha süratli artış gösterebilecek ve geçim zorluğu artacak. Tüketim genel manada biraz daha kısılacak ve ele geçen para fakat besin harcamalarına kâfi hale gelecek..
İktisatta de kaplar bileşiktir
Bileşik kaplar teorisi kolay bir fizik kuralı üzere görülür. Meğer bu sırf bir fizik kuralı değildir; birebir vakitte iktisadın de temel kurallarından biri sayılır.
Korona ile ortaya çıkan ekonomik aksilikten çabucak herkes nasibini alacaktır. Tüketim yavaşlayacağı için üretim sekteye uğrayacak; işletmeler üretimdeki düşünce yüzünden istihdamı artırmayacak ya da azaltacak, bu da dönüp dolaşıp yeniden tüketimi etkileyecek ve bu kısır döngü devam edecektir.
Kimse bu süreçten yara almadan çıkacağını sanmasın. Tek istisna var alışılmış ki; ağır talep gören eserlere fahiş artırım yapmaya utanmayan fırsatçılar.
Kamu bunları denetlemeye başlamış! Günaydın!
Yöneticilik kimi şeyler olup bittikten sonra farkına varmak değil, olacakları öngörebilmektir esasen.