Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Koroner kalp hastalıklarında beslenme

Koroner kalp hastalıklarında beslenme
0
158

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
108992.jpg
108992.jpg
Koroner kalp illeti memleketimizde ve ABD de yetişkin nüfustaki vefat nedenlerinin birinci sırasında yan almaktadır. Hastalık riski 35 yaşından itibaren artmakta, erkeklerde hatunlardan, yüksek sosyo-ekonomik gruptadüşük sosyo ekonomik öbekten daha yüksek nispette görülmektedir. Bireylerin kontrolü altında olan esirgeyici ve marazın ilerlemesini azaltan faktörlerin en başında sağlıklı bir beslenme hali gelmektedir. Günlük kolesterol alımının 200 mg ve altında tutulması değerlidir. Diyette çözünür posanın arttırılması ve günlük 25 g kuru baklagil alımı , LDL – kolesterolünde %30 a varan düşüş sağlamaktadır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Münhasıran yağlı al et ve kebaplar bölgesine yağsız, derisiz , tavuk eti ve hindi eti tercih edilmeli.

Süt ve süt eserlerini tam yağlı tüketmek mekanına yarım yağlı ya da yağsız tüketilmeli. Böylelikle diyetin doymuş yağ orantısını %7 nin altına düşmüş olacaktır.

Birtakım devirlerde hayvansal protein kaynağı alanına bitkisel protein kaynağı olan mercimek ya da kinoa kullanılabilir.

Et, kıyma, tavuk kullanılarak yapılan yemeklere ayrıyeten yağ eklenmemeli,

Yemeklerde katı yağ noktasına likit yağ ( zeytinyağı/fındık yağı ve ay çiçek/ mısırözü/soya yağı) kullanılmalı ve mümkün olduğunca yağ ölçüsü azaltılmalı,

Yumurtanın öncelik beyazını olmakla birlikte gün şiddetli tüketilmesine dikkat edilmeli.

Sakatatlar( karaciğer, dimağ, böbrek vb.), doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksek olduğu için tüketilmemeli,

Sosis, salam, pastırma, sucuk üzere et eserleri tüketilmemeli,

Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma mahalline ızgara, haşlama yahut fırında pişirme prosedürleri tercih edilmelidir.

Deniz eserlerini, balık omega- 3 bakımından çok zengindir. Çeşitli ilmî araştırmalar göstermiştir ki; omega-3 yağ kaynaklarının tüketimi koroner kalp illetlerden vefat riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Haftada en az iki gün balık tüketmeye itina gösterilmelidir. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu da tüketilebilir.

Tahıllarda kepekli , tam buğday unlu, çavdar ve yulaf içeriği yüksek olanlar tercih edilmelidir.

Zerzevat ve meyve bakımından varlıklı bir diyetin kalp marazları ve felç riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Tüm meyve ve sebzeler bu istikamette yarar sağladığı üzere, bilhassa lahana, ıspanak, pazı üzere yeşil yapraklı sebzeler; brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, beyaz lahana üzere kükürtlü sebzeler; portakal, limon, greyfurt, lime üzere turunçgiller çok daha değerli ekler sağlamaktadır.

Çözünür posanın diyette arttırılması, yeniden kolesterol düşürür. Çözünür posanın en güzel kaynakları yulaf, kuru baklagiller, zerzevat ve meyvelerdir. Başkaca yağsız yoğurt çözünür posa ile bir arada tüketildiğinde kolesterolün ekstra düşmesine yardımcı olur.

 
858,496Konular
981,851Mesajlar
29,896Kullanıcılar
Adflkco1Son üye
Üst Alt