Dikkat edilmesi gerekenler
Münhasıran yağlı al et ve kebaplar bölgesine yağsız, derisiz , tavuk eti ve hindi eti tercih edilmeli.
Süt ve süt eserlerini tam yağlı tüketmek mekanına yarım yağlı ya da yağsız tüketilmeli. Böylelikle diyetin doymuş yağ orantısını %7 nin altına düşmüş olacaktır.
Birtakım devirlerde hayvansal protein kaynağı alanına bitkisel protein kaynağı olan mercimek ya da kinoa kullanılabilir.
Et, kıyma, tavuk kullanılarak yapılan yemeklere ayrıyeten yağ eklenmemeli,
Yemeklerde katı yağ noktasına likit yağ ( zeytinyağı/fındık yağı ve ay çiçek/ mısırözü/soya yağı) kullanılmalı ve mümkün olduğunca yağ ölçüsü azaltılmalı,
Yumurtanın öncelik beyazını olmakla birlikte gün şiddetli tüketilmesine dikkat edilmeli.
Sakatatlar( karaciğer, dimağ, böbrek vb.), doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksek olduğu için tüketilmemeli,
Sosis, salam, pastırma, sucuk üzere et eserleri tüketilmemeli,
Yemekler pişirilirken kızartma ve kavurma mahalline ızgara, haşlama yahut fırında pişirme prosedürleri tercih edilmelidir.
Deniz eserlerini, balık omega- 3 bakımından çok zengindir. Çeşitli ilmî araştırmalar göstermiştir ki; omega-3 yağ kaynaklarının tüketimi koroner kalp illetlerden vefat riskini büyük ölçüde azaltmaktadır. Haftada en az iki gün balık tüketmeye itina gösterilmelidir. Günde 1 yemek kaşığı keten tohumu da tüketilebilir.
Tahıllarda kepekli , tam buğday unlu, çavdar ve yulaf içeriği yüksek olanlar tercih edilmelidir.
Zerzevat ve meyve bakımından varlıklı bir diyetin kalp marazları ve felç riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Tüm meyve ve sebzeler bu istikamette yarar sağladığı üzere, bilhassa lahana, ıspanak, pazı üzere yeşil yapraklı sebzeler; brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, beyaz lahana üzere kükürtlü sebzeler; portakal, limon, greyfurt, lime üzere turunçgiller çok daha değerli ekler sağlamaktadır.
Çözünür posanın diyette arttırılması, yeniden kolesterol düşürür. Çözünür posanın en güzel kaynakları yulaf, kuru baklagiller, zerzevat ve meyvelerdir. Başkaca yağsız yoğurt çözünür posa ile bir arada tüketildiğinde kolesterolün ekstra düşmesine yardımcı olur.