teknolojiuzmani
FD Üye
Petrol fiyatları dünyadaki sosyolojik gelişmelere en hassas enstrümanlardan biridir! Zira petrol her alanda dünyanın en kıymetli güç kaynaklarında birinci sıralarda gelir!
Ekonominin klasik tarifindeki kıt kaynaklardan biri olan petrol bu kadar önemliyken, Rusya-Ukrayna savaşı ile tüm zamanlardaki tepesine yanlışsız adım adım yaklaşırken resmen panik fiyatlaması izliyoruz!
Dünyada petrol ne kadar arttı? Savaşın başlaması ile kırılgan olan Türkiye iktisadında oynaklığın da artması ile kur baskısına dayanamayan akaryakıt fiyatlarında her gün artırım haberi alırken dünyadaki petrol fiyatlarındaki artış bizi nasıl etkiliyor?
Rusya'yla savaşan ABD, İran'a mı sarılacak?
Petrol 2 ayda %53 arttı bu da iktisat üzerinde yük!
Bu artışlar için iktisat siyasetine gereksinim var!
Varlık her vakit refah getirmiyor! Varlık şokuna hazır mısınız?
Yılbaşından bu yana akaryakıttaki yükseliş doların da dayanağıyla ne kadar oldu?
Litre başına ödenen vergi ne kadar?
Ki bugün yeni bir artırım geldi!
Dünya'da Alaattin Aktaş bakın enflasyon için ne diyor?
Mart ayı enflasyonuna ait birinci hesaplamayı yaptım ve hakikaten dert verici bir tablo çıktı ortaya...
Baktığım sırf akaryakıt fiyatları.
Ayın birinci yedi gününde uygulanan fiyatlar ve mevcut fiyatların ay sonuna kadar sabit kalacağı varsayımına nazaran akaryakıt mart ortalamasında şubat ortalamasına nazaran yüzde 21.8 artırım görmüş olacak. Birebir hesaplamaya nazaran motorindeki artırım oranı yüzde 25.8, otogazdaki artırım oranı ise yüzde 16.4 seviyesinde.
Bu eserlerin TÜFE’deki yükleri da muhakkak. Bu artırım oranlarını kelam konusu tartılara uyguladığımızda akaryakıt, motorin ve otogazdan mart enflasyonuna 1.07 puan tesir geliyor.
İlginç bir tesadüf, akaryakıttan şu evrede gelen tesir tek başına mart oranının yüzde 1.07 artması demek; geçen yılın mart ayındaki TÜFE artışı ise yüzde 1.08. Yani geçen yılki toplam artışı bu yıl sadece akaryakıtla yakalamış durumdayız.
Son altı ayda artış ne oldu?
Bu da sizi petrol şokuna sokmasın diye beklenti haberi!